Oldal kiválasztása

Jason Bourne – Filmkritika

Jason Bourne – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy félresiklott sorozat alaptörténetének lezárása és egy esetleges új szál bevezetése. Erről szól az eddigi idők egyik, ha nem a legjobb Matt Damon filmje. Megnéztük a Jason Bourne-t.

Jason Bourneból kiveszett a remény. Egyszerűen éli mindennapjait szimpla illegális harcokból szerzi a pénzét. Egészen addig, amíg fel nem bukkan a múltból egy régi ismerős Nicky, aki fontos és új információkkal rendelkezik a Traitstone (kőlépcső) akcióval kapcsolatban. De sajnos szegény nem jut túlzottan messzire, mert közel annyi szerepe van, mint a második részben Maire-nak csak “hősnőnk” itt még legalább hasznosnak is bizonyul. Illetve kisebb-nagyobb különbségek vannak, mert míg Marie egy fejlövésbe hal bele addig Nicky-t két hátba kapott golyó végzi ki. És bár a hasonlóságok állandóak, ez nem von le semmit az élvezeti értékből. Viszont a végére Jason végre mindent megtud és leszámol az utolsó démonjával a CIA-n belül így akár új életet is kezdhetne. De hogy ne legyen neki egyszerű az új igazgató, aki sok segítséget nyújt a történet kibontakozása közben, tesz neki egy ajánlatot. És így zárul a két órás töménytelen akció.

Nos, mi az, ami fejlődött? Mint azt bizonyára ki tudjátok olvasni a történet egy kicsit olyan, mintha eljátszották volna azt, amit JJ Abrams a Star Wars kapcsán tett. És azt is olvashattátok, hogy ez nem okoz gondot. Igen ám, de azt nem mondtam, hogy nincsen fejlődés. Mert bizony hogy van és nem is kevés. A harci jelenetek nagyon sokat változtak, most már inkább a Kingsman által bevezetett papírformát követik. És ez nagyon jól áll a filmnek. A Jason Bourne harcjelenetei igen izgalmasra és könnyen követhetőre sikerültek az előző részekhez képest. Amikor lövöldözés üldözés vagy esetleg menekülés van. azt is sokkal látványosabbra sikerült vágni. Van egy jelenet ahol Las Vegason száguld végig Bourne és az aktuális ügynök, aki rá van állítva. Hát az valami fantasztikus. Talán az egyik legjobb autós üldözéses jelenet, amit eddig láttam. A karakterek dinamikája is változott a Nicky karakter gyors halála sajnos annak tudható be, hogy az őt alakító színésznő (Julia Stiles) konkrétan semmit nem változott abból a tekintetből, hogy mennyire hozza jól a szerepét. Viszont akik nagyon ott vannak az utolsó rész szereplőivel ellentétben, az az új kisasszony Heather Lee (Alicia Vikander), aki akár az archetipusa is lehetne a megfáradt, és az elvein töprengő CIA vezetőnek. Illetve az illetékes főgonosz, avagy CIA igazgatót alakító Tommy Lee Jones. Mondjuk utóbbiról már igaz, hogy öreg nagyon öreg. De ez semmit nem von le az értékéből, csak még jobban előrevetíti, hogy mi vár rá. A többi karakter viszont elhanyagolható és túl sokat húzódik a háttérbe ahhoz képest, amit egy ilyen filmben elvárható lenne.

A vágásról már énekeltem egy keveset. Nos, tényleg rendben van. Kellemes nem gyors, és amíg nincsen vége egy történetszálnak addig nem is váltunk el onnan. A harcjeleneteket a rendező újra gondolta előző filmje óta, amit szintén fentebb is olvashattok, ettől sokkal energikusabbnak tűnik az egész.

Zene, mint olyan nem sokat számít konkrétan csak aláfestés szerepe van. Ez sajnálatos, mert biztos vagyok benne, hogy érdekes dolgokat lehetett volna kihozni belőle. Pontosan olyan itt is az egész, amit egy Bourne filmtől elvárunk. De hamár a koncepció ennyire megváltozott egy kicsit lehetett volna ezzel is játszani.

És akkor értékeljünk. Nos, mit is mondhatnék ennyi ömlengés után. Tényleg jó a film.  Mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg legalább egyszer moziban sokkal jobb lesz úgy az élmény. Persze ha esetleg nem sikerülne, akkor biztos vagyok benne, hogy később a különböző On-Demand szolgáltatásokon keresztül meg lehet nézni. De ami biztos, hogy a Jason Bourne azon kevés filmek közé tartozik az idei évben, amit mindenképpen érdemes megnézni legalább egyszer, és ha csak egy kicsit is fogékonyak vagyunk a dologra, akkor akár többször is. Ha pedig a sorozat rajongói vagyunk, akkor teljes mértében kötelező darab, mert végre véget tud vetni annak a rengeteg kínnak, amin kedvenc szereplőnknek kellett az évek hosszú során keresztülmennie. Mindazonáltal aki Matt Damon-rajongónak vallja magát, annak nem ajánlom, mert többször csúnyán úgy elverik, mint a lovat.  Egy szó, mint száz a Jason Bourne remek lezárása a sorozatnak, és remélem, a történet végén hagyott lehetőséget nem hagyják elúszni és esetleg láthatjuk még mindenki egyik kedvenc CIA ügynökét rendes akcióban. És bár a történet bizonyos mértékben újrahasznosítja azt, amit a második rész adott ettől még jó szórakozás lehet akár egyedül akár barátokkal, de még barátnővel is. Ismétlem, ha nem Matt Damon-rajongó valamelyikük.

Értékelés: 9/10

Translate »