Oldal kiválasztása

Egy hét Marilynnel – Filmkritika

Egy hét Marilynnel – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Marilyn Monroe korai halála ellenére napjaink popkultúrájának továbbra is meghatározó személyisége, amit viharos élete, s személye miatt a mai napig különös mítosz leng körül. Az Egy hét Marilynnel ennek megfelelően nem is próbálja meg lerántani a leplet az igazi díváról.

Az egy hét Marilynnel Colin Clarke önéletrajzi ihletésű könyvét feldolgozva mutatja be Marilyn Monroe Angliában töltött egy hetét. Simon Curtis filmjében ugyanis azt a pár napot ismerhetjük meg, amikor az akkor már világszerte férfiszívek millióit meghódító szexszimbólum Sir Laurence Olivier rendezésében és főszereplésével készülő A hercegnő és a kóristalány főhősnőjeként látogat a szigetországba, hogy a helyszínen felvegyék jeleneteit. Ebbe az őrületbe szeretne belecsöppenni a gyermeki, ártatlannal lelkesedéssel Marilynhez elvakultan vonzódó Colin Clarke, aki végüli Laurence harmadik-asszisztenseként lehetőséget kap a filmszakmában, s ezzel megkezdődik kettejük érdekes, érzelmi hullámvasúthoz hasonlítható viharos kalandja.

 

Egy olyan díva, világszerte ismert ikon bőrébe bújni, mint Marilyn Monroe, mindig kockázatos vállalkozás, a Dawson és a haverok Jenniferjeként ismertté vált Michelle Williams azonban kiváló választásnak bizonyult, a Blue Valentine-ban már tehetségét megvillantó Williams ugyanis tökéletesen azonosulni tudott Monroe-val. A világ számára, állandó rivaldafényben élő szexszimbólum ismert mozdulatai, kacér tekintete mellett hitelesen adja vissza a magánéletben elveszett, magányos, önértékelési gondokkal, alkohol- és gyógyszerfüggőséggel küzdő, valójában hétköznapi életre vágyó Marilynt. Az inkább könnyed, humorosra vett, nem túl erős forgatókönyvet azonban nem csak a színésznő, de a további színészek ügyes játéka képes érdekessé tenni, így érdemes kiemelni Kenneth Branagh-t, aki Sir Laurence Oliver megformálójaként rengeteg kellemes, mosolygós perceket fog okozni, és karaktere azt is bizonyítja, az angol úriemberek is képesek elveszteni önkontrolljukat.

 

Az egy hét Marilyn ha nem is tökéletesen, de egy kicsit közelebb hozza a néző számára egy letűnt kor egykori ikonját, Michelle Williams játéka pedig annyira meggyőző, hogy a film végére Colinhoz hasonlóan mi magunk is könnyen szerelembe esünk. Hogy Marilyn Monroe-ba, vagy Michelle Williams-be, azt döntse el mindenki saját maga a film megtekintése után.

 

Értékelés: 7/10

Translate »