Oldal kiválasztása

Az ajándék – Filmkritika

Az ajándék – Filmkritika
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Érezted már úgy, hogy figyelnek? Esetleg azt, hogy áll valaki a hátad mögött? Lehet, hogy igazad is van. Legalábbis, ha van egy olyan középiskolai ismerősöd, mint Simonnak.

Ugyanis a filmünk, amit a rossz és gonosz zaklatót alakító Joel Edgerton [Gordo] rendezett csak erről szól. Kezdünk azzal, amikor Jason Bateman [Simon] és felesége a bájos, de bár ne kapna más szerepet, mint a felesleges harmadik, mert bizony eléggé siralmasan alakítja a rá osztott szerepet Rebecca Hall [Robyn], (akit egyébként már nem kell bemutatni senkinek, mert valószínüleg már láttátok őt, méghozzá a Vasember 3. részében, mint dekoratív biológus Maya Hansen). Beköltözik a vadonat új, Holywood Hills környékén található házukba, mert Simon kapott egy munkát a környéken. Kicsit később kapcsolódunk be a dologba, amikor már kellékeket vásárolnak az új házba. Ekkor találkoznak Simon egy volt középiskolai osztálytársával, akit természetesen alig ismer meg. De ennek bizony oka van. Sajnos ezt csak később tudjuk meg. Később folyamatosan furcsa ajándékok érkeznek, és egyre-másra tudjuk meg az újabb információmorzsákat.

Ez eddig nem is hangzik rosszul, igaz? Csak ha hozzátesszük, hogy mindez majdnem két teljes órán át tart. Olyan szinten lassan mozog a történet, hogy közben egy komolyabb agyműtét elvégezhető a teljes szereplőgárdán, de szerintem még a nézőkön is. És a másik baj pedig az volt, hogy nem ijesztő volt a film, hanem konkrétan szánalmas. Egyszer „jajj-jajj úgy érzem követnek”, majd ajándék, majd bedrogoznak, majd megint ajándék. Legalábbis Robyn ezt éli át. Közben megtud pár dolgot férje mocskos múltjáról.

A zene még elmegy, mert az legalább nyomasztó, és egy kicsit jobb atmoszférát kever a filmhez. Az éppen soros hanganyag pedig illeszkedik az éppen képernyőn történő eseményhez. És azzal sem próbálkoznak, hogy minden egyes „ijesztő” jelenetnél hangerőt emeljenek.

Viszont a képi rendezés, hát ott már vannak gondok. Persze ez erősen valószínű, hogy a forgatókönyv hibáiból eredeztethető. Néha teljesen indokolatlanul hónapok, de legalábbis órák telnek el. Kivéve egy alkalommal, amikor konkrétan beérni a belvárosba, majd onnan hazamenni, és még közben Gordo-t is megverni nem tartott gyakorlatilag egy percig sem Simonnak. Ez persze nem csak a konzekvenciát rombolja le, de megerősíti azt a szabályt is, hogy színész ne rendezzen filmet.

Betegesen lassú, és értelmezhetetlen film, senkinek nem ajánlom, hogy megnézze. A mostani időszakban láttam már pár rossz filmet. Többségében jelen kritika anyagát, és az Insidius Chapter 3-at készítő studio által kiadott filmekkel van a legnagyobb bajom, mégpedig hogy szánalmasak, de sajnos most azt kell mondanom, hogy ennél lejjebb már nincsen.  Elértük a legalját, és ennél már csak jobb lehet.

Értékelés: 1/10

Translate »