Oldal kiválasztása

Halálos iram – Filmkritika

Halálos iram – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Újabb rókabőrt húztak le a 2001-ben elindított bögyös macás, gyönyörű, tuningolt járgányos sorozatról, a Halálos Iramban című moziról. Semmivel nem jobb, mint elődei, mégis kasszát robbantott a tengerentúlon. Vajon miben rejlik a film titka?

Ritkán kezdek cikket negatív fennhanggal, a Halálos iram múlt heti sajtóvetítése óta mégse tudtam megfejteni, hogy a negyedik részt készítő Justin Lin produkciója hogyan volt képes minden idők legjobb április premierjét produkálni a tengerentúlon és hogy volt képes olyan produkciókat maga mögé szorítani ezen a listán, mint a Transformers, a 300, a Quantum csendje, a Da Vinci-kód, a Baljós árnyak vagy a Bourne-ultimátum. Mert a film semmivel nem jobb, mint elődei, bár az tény, hogy a harmadik rész pontján azért sikerült túltennie a negyedik résznek, amiben visszatért az első rész teljes szereplőgárdája, így Vin Diesel, Paul Walker ismét a volán mögött feszít, míg a csajos felhozatalt a kissé fiús beütésű és a való életben is keménykedő Michelle Rodriguez, valamint Jordana Brewster páros alkotja. Talán ez elég lehet??

 

A film története amúgy lényegében direkt folytatása az első résznek. Brian O’Conner – Paul Walker – hagyja meglógni a zsaruk elől a bűnöző és saját törvényei szerint élő Dominic Torettot – Vin Diesel -, aki barátnőjével, Letty-vel – Michelle Rodriguez – a Halálos Iram elején már a Dominikai köztársaságban folytatja a könnyű pénzkeresést, csak ezúttal egy új bandával és új zsákmány eltulajdonításával. A film nyitó képsora erős, hatásos, bár az ember CGI-hez szokott szeme már nehezen emészti a gyengébb technikával kivitelezett trükkfelvételeket, így ezen inkább próbálunk gyorsan túllépni és várni, hogy az első részben látott éjszakai versenyekhez hasonló látvánnyal próbálják majd kényeztetni a nézőt. De aztán csak nem akar mindez megtörténni és amikor a bűn visszahozza őket Los Angelesbe, a szökevény ex-fegyenc Dom Toretto és Brian O’Conner ügynök viszálya újból fellángol. Ám amikor egy közös ellenséggel találják szemben magukat, Dom és Brian kénytelenek megbízni egymásban, mert csak így lehet esélyük a túlélésre. És a halálos duó megtalálja a bosszú legjobb módját: nem ismernek lehetetlent a volán mögött, legyen szó akár kamionkonvojok kifosztásáról, akár hajmeresztő akciókról az alagútban.

 

És pont ez a baj a filmmel. A rendező megpróbál egy történetet eladni a nézőnek, miközben pont azokat az elemeket mellőzi, pontosabban kevesebb mennyiségben csepegteti, ami miatt mi férfinézők egyszer biztosan befizetünk a mozira. Ugyan akadnak formás popsik, meg szép, kerek cicik, de az igazi lényeg elvész a sztorimesélés meg a sok-sok lelkidilemma, meg a "dráma" közepette. Az autók és a versenyek. Mindössze egyetlen egy éjszakai verseny szemtanúi lehetünk, ami ugyan hosszú, tartalmas, de a 200-as tempónál elsütött értelmetlen beszólások teljesen hitetlenné teszik az egészet. Aztán a film végén lesz szerencsénk még egy, "hasonló" jelenetet "végigizgulni", de itt meg annyira kapkod a kamera, hogy a szerencsétlen néző egyszerűen nem tud elmerülni a dübörgő lóerők hangjában, és a gyönyörű járgányokban.

 

A színészek alkotásáról pedig teljesen értelmetlen bármiféle megjegyzést is tenni, hiszen egyik sem arról híres, hogy valaha is nívós filmekben szerepelt. Vin Diesel jelenleg inkább producerként, stúdiótulajdonosként – Tigon Studios – és játékok főszereplőjeként próbál érvényesülni, filmes karrierjét jó ideje hanyagolja, így kész csoda, hogy elvállalta a negyedik részbeli szerepet. Paul Walker jó pár B kategóriás mozin van túl, a végső kiugrást talán pont ez a film jelentheti és a bevételek alapján talán össze is jön az úriembernek. Michelle Rodriguez ugyan a Lostban domborított pár részig, ő is inkább balhéi miatt kerül állandóan középpontba, míg Jordana Brewster a Mr. és Mrs. Smith sorozatban próbált nagyot alakítani, kevés sikerrel.

 

Ritkán mondok ilyet, de ezt a filmet tényleg csak fanatikus rajongók nézzék meg moziban. Aki kibírja, hogy ne üljön be rá, az inkább várja meg a DVD megjelenését, szerezze be valami kölcsönzőből és egy laza, pihenős délutánon tekintse meg, mert arra viszont kiváló a mozi. Attól amúgy nem félek, hogy a Halálos iram valamilyen formában nem fog folytatódni, hiszen a bevételek szárnyalnak, így muszáj lesz még pár bőrt lehúzni róla. Amivel nem is lenne baj, csak ne próbáljanak meg sztorit mesélni B kategóriás színészekkel és inkább menjenek rá a versenyes jelenetekre.

 

Értékelés: 3/5

Hozzászólások

Translate »