Oldal kiválasztása

Gran Turismo – Filmkritika

Gran Turismo – Filmkritika85% XP85% XP

Gran Turismo: Autók, verseny, játék. Ezek azok a szavak, melyek a cím hallatán először eszünkbe jutnak.

Az autóverseny-játék sorozat legelső része 1997-ben jelent meg. A széria hatalmas sikerének köszönthetően újabb és kifinomultabb technológiáikat felhasználva, fejlesztik mind a mai napig. A legutóbbi  -hetedik rész- 2022-ben jött ki.

A film legelején kapunk is egy gyorstalpalót arról, miről szól a Gran Turismo. Nézzük is meg, hogyan sikerült, mit nyújt nekünk ez a 135 perces, életrajzi sport-filmdráma.

A felépítéssel kezdeném; négy nagyobb részből áll: propozíció, tréning, versenyek és ’A’ verseny. Megismerkedünk főhősünkkel, Jann Mardenborough-val, aki imád a Gran Turismo autóverseny szimulátorral játszani, mindannak ellenére, hogy apja, aki a „valódi” sportok  -mint a foci- híve, erősen ellenzi Jann játékos karrierjét. Ekkor a Nissan rendez egy online versenyt; annak aki megnyeri, lehetősége lesz részt venni a GT akadémián, ahol valódi autóba ülve, valódi versenyen vehet majd részt.

Jann bekerül először a válogatottba, némi edzéssel a top ötbe, majd elszántsággal és egy tized másodperccel, végül a végső futamot is megnyeri. Így tehát ő lesz az, aki kikerülve a képernyője elől, a széke kényelméből, a konzolja világából, valódi versenyautóba ül és valódi versenyen méri össze tudását profikkal.

Voltak félelmeim azzal kapcsolatban, hogy ez inkább lesz egy unalmas, dokumentum-művészfilm, mintsem egy GT akció, de ezen aggályaim, már a legelején elpárologtak.

Ahelyett, hogy tele lenne érthetetlen szakkifejezéssel, gyönyörű vizuális elemekkel van bombázva. Remekül ötvözték a játékot és magát a játékélményt. Büszkeséggel töltött el, hogy ilyen könnyen érthetővé tették mindenki számára, mit jelent gamernek lenni, mit is érzünk olyankor.

Negatívumként két dolgot említenék meg. Az egyik a zene. Több olyan jelenet is volt, aminél azt éreztem, nem elég jó, nem üt elég nagyot. Bár a váltó és a motor hangja, valamint Kenny G klarinétja kárpótol egy kicsit, kiemelkedőbb lett volna, egy-két jól megkomponált műremek, mint a lágy, megszokott sablonok.

A másik, amit nehezményeztem, a szakaszosság. Mivel egy karriertörténetet ölel fel, minden egy kissé felszínessé vált, néhol hiányzott az a bizonyos mélység. Ennek ellenére több érzékeny pillanat is van benne, az empátia nem marad el.

A film, ami a szimuláción túl az álmokat is valóra váltja.

Nagy pozitívum még a kontraszthasználat is. Nem a megszokott vontatott stílusban, a mindennapi apróságokba helyezték az események súlyát, épp ellenkezőleg. A legnagyobb hajtásból lett a legnagyobb nyugalom, a higgadt lélegzetvételből pedig kirobbanó energia. A filmnél többször is mosolyra húzott a szám, annyira ütős volt.

Összességében tehát úgy gondolom, hogy a Gran Turismo megfelel az elvárásoknak, sőt megkockáztatom, hogy valahol még túl is szárnyalja. Ez a film, ami nem csak az autókról szól; hanem a kitartásról, az állhatatosságról és a szenvedélyről, bárki tetszését elnyerheti, mindazonáltal kötelező darab, mind az autóverseny szerelmeseinek, mind a gamereknek.

Értékelés

85%

Összefoglaló A film lenyűgöző vizuális elemeket tartalmaz. Jelen voltak az életrajz bizonyos elemei és az autóverseny életérzése, bár egyik sem túl mélyen. Nem egy eget rengető műalkotás, de határozottan kiemelkedő, a látványelemek és hatások pedig garantáltan vérpezsdítőek.

85%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »