Oldal kiválasztása

Kivert kutyák – Filmkritika

Kivert kutyák – Filmkritika75% XP75% XP

A kivert, mint olyan, nyilván átvitt értelemben értendő, igaz? ….Igaz? És az alcím, miszerint otthagyta, mint eb a szaharát egy szószerinti utalás valami sivatagos jelenetre, nem pedig egy alsó kategóriás szójáték, ugye? …ugye?

Hát de bizony, hogy az. A Kivert kutyák egy 93 perces kaland vígjáték, elsődlegesen Will Ferrell és Jamie Foxx szinkronjával. Mondanom sem kell, hogyha előbbit hallva eszünkbe jut a Mi a manó? vagy a Megjött apuci filmsorozat, akkor valami olcsó, de a számunkra különösen kedvelt humorral operáló műalkotásra számítunk. Ezt meg is kapjuk.

Először megismerkedünk főhősünkkel, szarzsákkal – akarom mondani Reggie-vel, kinek embere Doug, finoman szólva nem épp a gazdák gyöngye. A film egyébként rengeteg klisét durrogtat, de mintha muszáj lenne. Az első, rögtön az eb-gazdi kapcsolat: Doug utálja kutyáját, szidja és ellöki magától, aki ezeket vidáman a szeretet jeleként fogja fel.

Gyakran játszanak ‘hozzad f*szom’-ot, ami abból áll, hogy a mi kis főgonoszunk messze a háztól eldobja a labdát, azt kiáltva: hozzad; majd mikor Reggie beállít jó pár kilométeres kutyagolás után, nagy csalódottsággal azt mondja: f*szom. Dougnak egyszer csak annyira elege lesz életét megkeserítő kutyájából, hogy ha bár szalonna nem is lesz belőle, azért végleg megszabadul tőle. Háromórás kocsiút után ki is rakja. Kóborrá válása ellenére hősies feladata visszatérni a szerető gazdihoz.

Reggie ezután némi seggszaglászás után összebarátkozik három kutyával, és kész is a csodacsapat: Reggie, a főhős; Bogár, a lázadó; Maggie, a bombázó és Vadász a nagyfarkú jámbor.

Hű ebarátai kísérik főebünket útján, miközben a film egy tizenévesekből álló tinicsapatra hajaz, akik elmennek a Balatonra hétvégén, hogy olcsó droggal és még olcsóbb sörrel vágják taccsra magukat.

A film úgy próbál egyensúlyozni a hajszálvékony hídon, hogy a temérdek undorító és vállalhatatlan jelenet mellett számos értékes üzenettel rendelkező beszéddel bombáz minket.

Én tudtam, hogy káromkodással teli lesz ez a másfél óra, nagy reményeket fűztem hozzá. De mikor 20 perc után ugyanazt a három kombinációt pörgették újra és újra… kicsit csalódott lettem. Nincs még egy olyan nyelv, amiben feleannyit lehetne káromkodni, mint a magyarban, de a fordítók sajnos nem használták ki ezt a végtelenül színes repertoárt. Ettől függetlenül voltak cifrázások, csak semmi meglepő, s bár kapunk néhány egész elmés szójátékot, azért nem vagyok lenyűgözve. Lehetett volna több és jobb, ez a része kicsit megúszósra sikeredett.

Szóval a kis csapat megindul és olyan klisék várnak még minket, mint az: ‘Ó, tetszik nekem a lány, de én neki biztos nem, mert tölcsér van a nyakamon (szemüveges vagyok), de aztán nem leszek és a végén jól megsze- …retgetem’. Khm. De ott van még az: ‘Ó ebben a két napban te lettél az életre szóló legjobb spanom, de most csúnyát mondtál nekem, ezért összeveszünk, de a végén úgy is kibékülünk’ vagy a ‘Jajj, mindenki csak az látja, hogy milyen jól nézek ki, pedig több is van bennem’. Meg hát a jó öreg rabok legyünk vagy szabadok beszéd sem maradhat el. Tinidráma. Mondom én. Csak kutyákkal és sokkal több csúnya szóval.

Bár sok helyszínt megjárnak, kevés látkép volt, nem volt szinte semmi madártávlatból (jobban mondva sastávlatból). Nem nyitották meg a teret, pedig az egy utazós filmnek nagyon jól áll.

Reggie még az elején rájön, vagyis barátai ráébresztik, hogy Doug valójában utálja, és a szeretetküldetésből inkább bosszúhadjárat lesz.

S hogy mit ebel ki az ebek ebje? A kutyák kutyája? Mi lehet a terv, ami elégtételt nyújt a sok évnyi szenvedés és megaláztatás után? Csak nem az, hogy Reggie leharapja Doug-nak a fa- ….Nos. Nézd meg a filmet és kiderül.

És ne feledjük a film legfőbb üzenetét:

– Amit lepisilsz, az a tied!

– Nem, nem ezt, a másikat!

– Bármit „megszeretgethetsz”, ami az utadba kerül!

– Neeeeem. Ajj. A harmadik. A harmadik lesz az!

– Ja igen. A legfontosabb:  Kóbor létedre sem vagy egyedül.

Értékelés

75%

Összefoglaló Ideje volt létrehozni egy olyan alászinkronizált kutyás filmet, melynek célja a szórakoztatás, nem pedig az, hogy elsírjam magam. Ezt a célját remekül ellátta, néhol megbotránkoztatóan túl is lőtt rajta, bár hiányoltam a mélységet és a kemény munkát. Csak erős idegzetűeknek ajánlom, de nekik garantált a szórakozás!

75%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »