Oldal kiválasztása

Gran Turismo 7 – Játékteszt

Gran Turismo 7 – Játékteszt90% XP90% XP
2 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Amennyire egyszerűnek tűnik egy autós játék felépítése, valahogy mégis kevés olyan széria kerül ki a fejlesztőstúdiók kezei közül, ami maradandót tud alkotni. Sőt megmerem kockáztatni, hogy a Forza szérián kívül az utóbbi években nem volt olyan versenyjáték, amely egyöntetű pozitív értékeléseket kapott, legyen szó akár a Motorsport alcímmel rendelkező szimulátor, vagy akár a Horizon széria egy-egy darabja, amely az arcade kategóriát erősíti. A Playstation tábor azonban ezekből értelemszerűen kimaradt, mivel a Gran Turismo utoljára a PS3 érában jelentkezett számozott folytatással. Majd a PS4-nél a Polyphony Digital megpróbált inkább az esport irányába elindulni, a Gran Turismo Sport-tal, amit mi szerettünk, azonban ez sem aratott osztatlan sikert, és valljuk be, azért voltak hiányosságai, nem is kevés A legutóbbi epizód óta is már eltelt 5 esztendő, megéltünk egy újabb konzolgeneráció váltást, ráadásul a széria idén ünnepli negyedévszázados évfordulóját, így kíváncsian vártam, hogy mivel próbál majd meg elkápráztatni a hetedik számozott Gran Turismo játék, és azt kell mondanom, hogy egyszerűen felbőgött a motor, és leolvadt az arcom. Azért valljuk meg, az autós játékok műfaja is egyfajta rétegjáték, így elég merész vállalkozás volt a Polyphony részéről, hogy 2 hétten a Horizon: Forbidden West és 1 héttel az Elden Ring megjelenését követően dobja piacra játékát, és ezt egyelőre még nem is tudjuk, hogy pontosan mit fog jelenteni a kasszáknál, de nagyon remélem, hogy sikeres lesz, mert hosszú idő után végre a Playstation tulajdonosok is kaptak egy méltó autó szimulátort.

 

Mikor először elindítottam a játékot, először egy néhány perces kis videó fogadott, erről nem szeretnék részletesen beszélni, mert aki megveszi a játékot, annak látnia kell, de az volt az első gondolatom, hogy ha fele annyi lélek és alázat lesz a játékban, mint a felvezető videóban akkor már nincs több kérdés, hogy a Gran Turismo 7 egy autóguru polcáról sem hiányozhat.

Az előző konzolgeneráció egyik újítása volt, hogy nem kellett a teljes játékot letöltenünk, hogy már eltudjuk indítani, ekkor számos funkció még nem volt elérhető, de már belekóstolhattunk az élménybe, nos ez itt sem változott. Mikor indíthatóvá válik a játék, egy minigame fogad minket, ahol különböző zeneszámokat kell végig játszanunk, itt a lényeg, hogy az idő folyamatosan meg lefele, amit úgy növelhetünk ha kapukon megyünk át. Így róhatjuk a köröket, amíg a számnak vége nem lesz, vagy az idő le nem telik. Ez remekül bemutatta, hogy nagyjából mire számíthatunk, de szerencsére nem ez a GT7 legerősebb része.

Sokkal inkább az a 420 autó, és a töménytelen versenypálya amit bejárhatunk, és ekkor a többjátékos élményről még nem is beszéltünk, ahol az igazán hardcore versenyzők mérhetik össze a tudásukat. A DualSense egyik újítása is remekül hozzáad az élményhez. A haptikus visszacsatolásnak köszönhetően szinte mindent érzünk a kontrolleren, legyen szó egy ütközésről, egy elfékezésről, vagy akár arról, ha esetleg kicsúszunk a pályáról a fűre.Egyetlen apró negatívumot tudok felróni a játéknak, azonban a mai világban (sajnos) ez is teljesen érthető, és nem is feltétlen hiba, csak mikor felfedeztem, nekem picit belerondított a tökéletes összképbe. Ez pedig nem más mint a mikrotranzakciós rendszer, amit csak amiatt nem érzek igazán fairnek, mert azok a játékosok, akik hajlandóak egy kisebb (nagyobb) vagyon elkölteni a játékra, könnyedén korai előnyhöz juthatnak, de ez úgyis kiderül a napokban, hogy mennyire lesz befolyásoló tényező.

Azt már korábban is láthattuk, hogy a játék egyáltalán nem nevezhető csúnyának, még annak ellenére sem, hogy a Gran Turismo sorozat talán soha nem a grafikáról volt a leghíresebb (lássuk be, láttunk már szebb versenyjátékokat), azonban a Gran Turismo 7 valóban jól néz ki, nem tudom, hogy a Ray-Tracing okozza, vagy a fejlesztők ennyire odafigyeltek a részletekre, de a játék szép. Azonban még így is a külcsín alapján meglehet mondani, hogy ez egy Gran Turismo játék.

A Gran Turismo 7 jött, látott és engem nagyon meggyőzött. Úgy álltam hozzá, hogy legrosszabb esetben elautókázok néhány kellemes órát, azonban a hetedik számozott GT ennél sokkal többet érdemel, és bátran merem ajánlani az autók szerelmeseinek, versenyzőknek és bármely PS tulajnak, aki szeretne egy kicsit száguldozni négy keréken.

Értékelés

90%

90%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »