Oldal kiválasztása

Contra: Operation Galuga – Játékteszt

Contra: Operation Galuga – Játékteszt90% XP90% XP

A Contra 1987-es debütálása óta rengeteg résszel jelentkezett. 2019-ben egy újabb 3D-s próbálkozással állt elő, ami csúfos bukás volt. Valószínűleg ez lehetett az a pont, ahol megértették, hogy nem kell mechanikailag fejleszteni a franchise-t, hanem a modern rendszereknek megfelelővé kell tenni és mindenki szeretni fogja. Ezt tükrözi a legújabb rész, az Operation Galuga, ami lényegében egy modernizált újragondolása az eredeti játéknak, amely megőriz minden elemet, ami anno ikonikussá tette a sorozatot.

Történetünk úgy kezdődik, hogy a Red Falcon nevű szervezet megszállja a Galuga szigeteket és két elit kommandósunk Bill Rizer és Lance Bean akcióba lendülnek, hogy mindenkit futás közben szanaszét lőjenek. Ezek a story elemek most már animált átvezetőkkel és szinkron munkával vannak megsegítve, amelyek tökéletesen hozzák a korszak „badass” stílusának megfelelő karakterisztikát. A sztori során két másik játszható karakterrel is megismerkedünk, mint például Ariana vagy Lucia Drake. A karakterek megjelenésükön kívül különböző képességekkel is rendelkeznek.

A játék egyik legnagyobb erőssége, hogy képes megőrizni az eredeti formulát úgy,  hogy teljesen modern látványvilágba ülteti át. Az eredeti játék erősen limitált képi világát képesek voltak látványossá tenni úgy, hogy gondolkodás nélkül felismerhető mit az az egység, amit éppen a képernyőn látunk. A bossfightok végre ténylegesen úgy néznek ki, mint ahogy anno mi azt a fejünkben elképzelhettünk. Mivel nem 1:1 változata az eredetinek, így a technikai fejlődés nyújtotta lehetőségek által sokkal dinamikusabb jelenetekre számíthatunk.

Három játékmód áll rendelkezésünkre: Story mode, Arcade mode, Challenge mode. Arcade módban van pár karakter, akik a story módban nem használhatók, de szórakoztató mechanikáik vannak. Ezek némelyike alapból elérhető, de van, akiket a story mód során szerezhetünk meg bizonyos feltétel teljesülésével. Ahhoz, hogy a játék ténylegesen sokszor újrajátszható legyen beleépítettek a készítők egy Perk Shop nevű rendszert is a játékba. A pályák során összegyűjtött crediteket különféle bónuszokért, amelyeket a character selectnél választhatunk ki segítségként. Ha nagyon nehéznek találjuk a játékot, akkor a story módban nehézségi fokozatokat is választhatunk képességeink szerint.

Értékelés

90%

Összefoglaló Összességében nagyon minőségi és az eredeti játékhoz hű felújítást kaptunk. Kicsit sajnálatos, hogy a 4 fős co-op csak lokálisan elérhető, viszont a Steam Remote Play Together szolgáltatása ennek ellenére zökkenőmentes online multiplayert tesz lehetővé. A grafikai stílus és a zenei anyagok nagyon jól mennek a franchisehoz (és a zenéből több változat is elérhető). Reméljük ezután még érkezik hasonló stílusú Contra játék a Konamitól.

90%
Translate »