Szerző: shifty | 2011. november 21. | 1 hozzászólás
Az elmúlt Need for Speed mellékszálak után ismét az EA Black Box kapott lehetőséget a bizonyításra, a Need for Speed: The Run azonban hiába próbál meg a tradíciókra építeni, az elképzelt koncepció sehogy se akar összeállni.

Az elmúlt években az Electronic Arts pihentette a Need for Speed sorozatot közel egy évtizede szervízelő EA Black Box-ot, így a Shift és a Hot Pursuit zseniális mellékszálak után egy meglehetősen magasra emelt lécet átugorva kellett bizonyítani a készítőknek, megérdemelten vívták ki ismét a kiadó bizalmát. A Black Box nem is bízott semmit a véletlenre, a régi vágású Need for Speed önfeledt, minden tekintetben árkád száguldozását igyekezett visszacsempészni, miközben az egészet egy történetvezérelt sztorimeséléssel próbálta meg keretbe foglalni.

JÁTÉKOK - Need for Speed: The Run - Játékteszt

A Need for Speed: The Run a sorozat történetében először mesél el egy teljes sztorit. A játékban egy tehetséges sofőrt, Jack Rourke-ot alakítjuk, akit épp a maffia emberei próbálnak meg láb alól eltenni, miután komolyabb tartozását nem tudta időben rendezni. Szerencsés körülmények között, de sikerül egérutat nyernünk, s első utunk a csinos Sam Harperhez vezet majd, aki utolsó esélyként felajánlja, hogy befizet minket a San Fransisco-ból rajtoló, s New Yorkban záruló, az egész Egyesült Államokat keresztülszelő illegális versenyre. A tét nem kicsi, hiszen nem csak az életünkért küzdünk, de azért a 25 millió dollárért is, ami a küzdelem fődíjaként ütheti a markunkat. A több ezer mérföldes versenyen Harpertől kapjuk majd az utasításokat és fontosabb tudnivalókat.

JÁTÉKOK - Need for Speed: The Run - Játékteszt

A történet felütésével tulajdonképpen ki is merül a sztorivezérelt játékmenet, a Black Box ugyanis ezt követően egy az egyben a száguldozásra koncentrál, s egy-egy nagyvárosba érve csepegtet csak átvezető videókat, esetleg új részleteket. Persze egy Need for Speed játék esetében ez nem akkora baj, hiszen a sorozatban mindig is a versenyzésen volt a hangsúly, de mivel egy keretbe foglalva igyekeznek tálalni az egész száguldozás célját, néhány futam után hamar kiderül, gyakorlatilag a játék végéig ugyanazokat a kihívásokat kell teljesítenünk. Ezekből a challange-ekből pedig nem sok van: olykor a megadott távon előre meghatározott számú versenytársat kell megelőznünk, néha az idővel küzdünk, s megadott idő alatt kell elérnünk az egyes checkpoint kapuhkoz, míg máskor meghatározott ideig kell magunk előtt tartani a riválisokat. Az egyes szakaszok többnyire a Rival Races móddal zárulnak, azaz egy sokkal jobban képzett versenyzőt kell megelőznünk, akik nem szívbajosak, ha piszkos eszközöket kell bevetniük. Chicago-ba érve például az egyik ilyen pilóta a helyi maffiával ápolt jó kapcsolatot, így futam közben a maffia emberei is üldöztek, lőttek ránk, feltartottak minket, olykor pedig egy helikopter is igyekezett borsot törni az orrunk alá.

JÁTÉKOK - Need for Speed: The Run - Játékteszt

A játék legizgalmasabb pillanatai mindvégig ezekhez a metropoliszokban játszódó részekhez köthetőek. Egyrészt mert ilyenkor hatásvadász módon, Michael Bay-t meghazudtolva kapjuk az arcunkba az adrenalindús száguldozást, miközben fegyverek kereszttűzébe keveredve kell helyt állnunk, illetve az unalmas, nagyon hamar monotonná váló országúti pályák után kész felüdülésként hatnak a városi helyszínek. Félreértések elkerülése végett, az egyes lokációk, mint például Colorado sivatagos vidéke, a Death Valley vagy a Yosemite Nemzeti Park elsőre nagyon is megkapóak, de varázsuk hamar elmúlik. A monotonitás főként a játék első felében érhető tetten, ahol a hegyvidéki helyszíneket nem igazán sikerül variálni, így maximum trükkös visszafordítók, elnyújtott hosszú kanyarok, padlógázzal végigvezethető szakaszok váltják egymást. Ezt érezvén a készítők bedobták a rendőröket is, akik olykor blokáddal, olykor üldözve igyekeznek minket megakadályozni abban, hogy elsőként hajtsunk át a célon, de ahogy az ellenfelek MI-je, úgy a fakabátok mesterséges intelligenciája sincs a helyzet magaslatán.

JÁTÉKOK - Need for Speed: The Run - Játékteszt

A játékmenet a mai trendeket követi, azaz minden egyes győzelemért, s gyakorlatilag minden játékbeli teljesítményünkért, megmozdulásunkért tapasztalati pontokat kapunk. A szintlépéseknek köszönhetően jobb osztályba tartozó járgányokat, megnyíló challange-eket, nitrót és egyéb extrákat szerezhetünk. A The Runban is kapunk visszatekerési funkciót, bár közel sem olyan formában, mint ahogy azt eddig megszoktuk. Itt ugyanis mindenféle kontrollt elvettek a készítők a játékostól, így meghatározott számú "visszatekerés" áll rendelkezésünkre, ráadásul ilyenkor mindig a legutolsó ellenőrző ponttól folytatjuk a versenyt. Számomra ez kissé idegesítőnek bizonyult, a rendszer pedig nem is működött tökéletesen. Előfordult, hogy újrainduláskor azonnal azt jelezte a játék, megint ütköztem, elhagytam a pályát, pedig még a kép se töltött be, illetve minden egyes alkalommal előnyösebb helyzetbe dob vissza minket a The Run, így akár apró csalásként is felhasználhatjuk ezt a mentőövet.

JÁTÉKOK - Need for Speed: The Run - Játékteszt

A meglehetősen sótlan, unalmas, mindössze két óra alatt letudható kampány után a Challange Series-ben próbálhatunk szerencsét, ahol a single módban megismert játékmódokat variálták a készítők, csak jobban fókuszálva az egyes helyszínek sajátosságaira. Visszatérő pályarészek természetesen lesznek, de azért némi újdonságot képes volt felmutatni ez a szekció. Ami mégis megmenti a totális bukástól a Need for Speed: The Runt, az a játék Autolog rendszerre épülő többjátékos módja, mely az előző részekből jól ismert módon működik. A közösségi szolgáltatásként is funkciónáló felület minden egyes eredményünket azonnal nyugtázza és jegyzi, így pillanatok alatt kihívhatjuk barátainkat, ha valamelyikük esetleg jobb köridőt futott, mint mi.

JÁTÉKOK - Need for Speed: The Run - Játékteszt

A Need for Speed: The Run az előzetesek alapján merész próbálkozásnak ígérkezett, hiszen a sorozat történetében most először hagyjuk el a vezetőülést, a QTE részek azonban unalmasak; PC-n kifejezetten frusztálóak, amikor hirtelen vált át addig soha nem használt gombra, a versenyek nem túl változatosak, a helyszínek pedig csak az első percben nyűgözik le az embert, de ez is csak a Frosbite 2 motornak köszönhető, amit mellesleg, a Battlefield 3 sokkal jobban kihasznált. A Black Box-nak ezúttal is csak egy középszerű NFS-re futotta, s az Electronic Arts helyében lassan időszerű lenne elgondolkodni a csapat végleges leváltásán, mert a Most Wanted óta nem nagyon tudott épkézláb epizóddal előállni a stúdió.

6/10

error Új hozzászólások írásához először be kell jelentkezned (ezt az oldal jobb felső sarkánál teheted meg). Vagy ha még nem tetted meg, regisztrálnod kell magadat. A regisztráció ingyenes, és segítségével hozzáférhetsz az oldal és a fórum további szolgáltatásaihoz is. A fórum és a magazin ugyanazt a regisztrációs adatbázist használják, így egyetlen regisztrációval rögtön mindkettő használatához kapsz hozzáférést.
RegisztrációBejelentkezés
zoli82 Szerző: zoli82 | 2011. november 21. | Válasz erre
Na én jobbra számitottam pff..Jó ,hogy elolvastam a tesztet.Köszi shifty :)

Adatlap

dobozkép

Kategória: szimulátor, sport, verseny
Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Black Box
Megjelenés ideje: 2011. november 17.

Friss cikkek

hirkiskep

Euro Truck Simulator 2

2016.02.08.
Egy kis múltidézés az európai kamionozásból, ha már végre Amerikába is ellátogathatunk.
hirkiskep

Gravity Rush Remastered

2016.02.08.
Gondolkoztál már azon valaha, hogy milyen lenne, ha nem, avagy úgy hatna rád a gravitáció, ahogyan te szeretnéd, amikor csak akarod? Tehát lényegében „repülhess”...
hirkiskep

Sebastien Loeb Rally Evo

2016.02.08.
A főleg MotoGP játékairól híres Milestone készített nekünk egy Rally játékot, amit egy híres versenyző nevével fémjeleztek. Sebastien Loeb hangja hallatszik...
hirkiskep

Tom Clancy's The Division (PS4)

2016.02.06.
Tom Clancy egyet jelent a minőségi krimivel. Rengeteg könyvhöz és játékhoz adta a nevét az utóbbi 10-15 évben (pl.: Rainbow Six vagy a Splinter Cell sorozat)....

Amennyiben ingyenesen játszható online játékokat keresel, akkor a Jatekstart.COM oldal éppen neked való.
Napi frissítés, több mint 20 000 játék.

Új fórumtémák

Továbbiak
avatar

Szerző: Noro27

8 órával ezelőtt - Dark Orbit Account Eladó
avatar

Szerző: tEb0o0yY

16 órával ezelőtt - Lol Account Eladó!
avatar

Szerző: mojzes

16 órával ezelőtt - Ranked teamet keresek!
avatar

Szerző: Gábor30

19 órával ezelőtt - WoT account eladó