Oldal kiválasztása

Moonlighter – Játékteszt

Moonlighter – Játékteszt90% XP90% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Ismételten egy akció RPG-t veszünk górcső alá, így elmondható, hogy a zsáner szerelmesei bizony el vannak halmozva az utóbbi időben. Ami ennél is nagyobb szerencse, hogy a nagy többségük nem is lesz rossz és ez bizony a Moonlighter-ről is elmondható!

Gyakorlatilag a semmiből bukkantak fel azok a romok, melyek útvesztők, csapdák és szörnyek sokaságával felvértezve várják a kalandorokat. Egyből megindult az igény a kifosztásukra, így hősök és kereskedők együttes erővel utaztak a területre, ki a hírnévért, ki az arany reményében. A katakombák közelében épült fel Rynoka kicsiny városa, hogy kiszolgálja az áthaladó kószákat és lehetőséget biztosítson a felszerelések beszerzésére és a megszerzett javak eladására. 70 évvel járunk a romok felbukkanása óta, így már kevésbé csalogatóak, mint akkoriban, a megszerezhető kincsek is megcsappantak, ám mivel az öt romból az utolsóba még soha, senki sem jutott be, páran ismételten szerencsét akarnak próbálni. Főszereplőnk Will, aki egyben a Moonlighter nevű kis boltocska legifjabb tulajdonosa is, hasonló dolgokon töri a fejét. Ám a kezdet mindig nehéz, az üzlet pang, így rögtön az első labirintusban otthagyjuk a fogunkat, főleg, mivel egy egyszerű partvissal voltunk felszerelkezve. Persze Will itt nem adja fel, célunk kinyitni az eddig ismeretlen ötödik helyszínt, miközben saját boltunkat is felvirágoztatjuk!

Ez által az egyszerű, old-school dungeon-crawler stílus mellé, bekerül egy menedzselős mini-játék is. Természetesen nem kell bonyolult dolgokra gondolni, egyszerűen a megszerzett javakat kell eladnunk, de olyan áron, amire nem húzzák a szájukat a vevők. Ezt az árat megtalálni esetenként kihívás, de némi próbálkozás után bármit eladhatunk! A megszerzett pénzből jobb felszerelést, gyógyitalokat, illetve a boltunk bővítését elősegítő fejlesztéseket vehetünk. Megfelelő pénzzel rendelkezve, új árusokat is hívhatunk a városba, elsők között a kovácsot és az elixír készítő hölgyet, később már akár bankárt is, akinél befektethetünk és magától gyarapítja a pénzünket!

Emiatt érdemes minden, elsőre kacatnak tűnő dolgot magunkkal hozni, hátha mégis értékes! A fegyverek fejlesztéséhez is szükségesek az alapanyagok, így ügyesen kell menedzselnünk, mit adunk el és mit nem. Ez a játék talán legadditívabb része, mivel folyamatosan visszavágyunk az újabb zsákmányért. Kicsit itt meg van bonyolítva a dolog, ugyanis a zsákunk nem végtelen mélységű, összesen húsz dolog fér el benne, melyből halálozáskor csak a felső sort visszük ki magunkkal, a többi elveszik. Vannak átkozott tárgyak is, melyek csak zsák adott részébe (csak felülre/alulra, vagy bal/jobb oldalra) helyezhetőek el, illetve olyanok is vannak, amik a jelzett irányba lévő másik tárgyat elpusztítják, amint visszatérünk a városba! Ezekre is oda kell figyelni, ám van némi segítségünk: néha találunk olyan tárgyakat amik ezeket az átkokat semlegesítik, vagy ami még jobb, lemásolják az adott tárgyat. Tegyük fel, találunk egy adag magot, amit eladni felesleges, mert nem ér nagyjából semmit. Ha találunk valamit aminek nagyobb az értéke és rajta van ez a pozitív átok, akkor a városba visszatéréskor már kettővel fogunk rendelkezni (vagy többel, attól függ mekkora stack volt nálunk belőle), így sok esetben megsokszorozva az eladható értéket! Amire érdemes még odafigyelnünk az nem más, mint az idő! Noha óra nem mutatja, ha sokáig bóklászunk az útvesztőkben, megjelenik egy legyőzhetetlen szörny, aki gyakorlatilag végigkerget minket a szinteken! Ha elkap, akkor az olyan, mintha meghalnánk, bukjuk a zsákmányt és kezdhetjük elölről az egészet.

A grafikáról is kellemes emlékek jutnak eszünkbe, leginkább a régi Zelda vagy Final Fantasy részek ugorhatnak be róla, nagyon kellemes az összkép, a szörnyek helyszínenként változnak és a dungeon végi bossok pedig rendkívül egyediek, ahogy a harcmodoruk is! Hozzájuk bizony kell a taktika, a jó felszerelés és némi szerencse is! A zene természetesen hozza az elvárhatót, a faluban nyugodt zene szól, megadva a hangulatot a barangoláshoz, míg a katakombák zenéje sokkal inkább növeli az adrenalint.

Személy szerint nagyon jól szórakoztam a játék pár órája alatt, így bátran ajánlom a stílus rajongóinak, biztos, hogy nem fognak benne csalódni! Egyszerű, ám mégis összetett játékmenete egy nagyszerű egyveleget alkot, amiről biztosan fogunk még hallani!

Értékelés

90%

Összefoglaló Rendkívül addiktív és szórakoztató játék, ami túlmutat a zsáner sablonjain! Hősöknek és kereskedőknek is bátran ajánlom!

90%
Translate »