Oldal kiválasztása

Zombie Army 4: Dead War – Játékteszt

Zombie Army 4: Dead War – Játékteszt75% XP75% XP
4 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Bevallom őszintén a Zombie Army első három része teljesen elkerült. Tudtam, hogy létezik, de valahogy nem fogott meg a koncepció. A negyedik rész azonban egyfajta újrakezdésnek minősül, vagy ha úgy tetszik, a valódi első résznek. A Zombie Army 4 ott folytatja, ahol a három abbahagyta, ráadásul az összes mechanika még kifinomultabb és érdekesebb lett, a négy fős multiplayer pedig hosszú, órákon át tartó szórakozást képes nyújtani.

A történet nem túl bonyolult. Az előző részben kicsináltuk a képzelt világ zombi Hitlerét, azonban ez nem állította meg a holtakat, akik így most cél nélkül bolyonganak a világban. Éééés körülbelül ennyi is a lényeg, próbálunk túlélni és megyünk pályáról pályára, amit egyébként a match-making annyira nem követ, de valójában nem is fontos, hogy kövessen. Ha valaki szeretné mégis lineárisan élvezni a sztorit, akkor egyedül, vagy pre-made játékmódban simán végig játszhatja így is. Azonban a sekélyes történetért bőven kárpótolnak a jól működő játékmechanikák és a remek hangulat.

Akár három pajtással is végig küzdhetjük magunkat a ránk törő hordákon, ráadásul karaktereinket megszámlálhatatlan módon tudjuk fejleszteni és testre szabni. A kozmetikai dolgokon túl (kinézet, ruhák, stb.) a fegyverek is változatosak és személyre szabhatók. Arzenálunk minden darabjának megvan a saját fejlesztési fája különféle módosításokkal és bónuszokkal, a perk-ek pedig három szinten fejleszthetők. A rendszer remekül működik, nagyon átlátható és gyerekjáték feloldani a saját stílusunknak megfelelő lehetőségeket.

Ez a fajta változatosság a játékra is kiterjedt. Kilenc, egyenként több órás szinten kell végig verekednünk magunkat, ráadásul ott a horda mód is. Ezen kívül minden küldetésnél állítható, hogy a hordák milyen vadak és erősek legyenek, mennyire legyen az átlagos élmény nehéz, hány zombi törjön ránk és mikor, stb. Szinte bárki megtalálhatja a számítását, és ha elég tökösek vagyunk négy emberre elegendő zombival is felvehetjük a harcot, akár önmagunkban.

Ez a változatossági tényező azonban pár hibát is hoz magával. Egy idő után a játék nem képes jól kiszámítani, hogy mit hova dobjon le. Így nem egyszer megesett, hogy a szemem előtt materializálódott egy kellemes fizimiskájú élőhalott. Ezen kívül a játék irányítása sem a legkényelmesebb és akkor a reszponzivitásról még nem is beszéltem, ami egy ilyen tempójú játéknál minimum tökéletesnek kéne, hogy hasson. Sokszor csak sokadjára sikerül felvenni dolgokat, a zombik eltaposását se mindig adja be a játék, s nekem valahogy az általános mozgás-lövöldözés is töredékesnek tűnt.

A fenti kellemetlenségekért azonban a 80-as évek horrorjait idéző hangulat bőven kárpótol. A kezdeti vonatállomás ugyan nem nagy szám, de azt követően a játék szemkápráztatóan változatos helyszínekre dobál le minket, s nem egy meglepő élményben lesz része a leendő játékosoknak, mint például egy állatkert, egy hajó Velencében és persze itt van az elmaradhatatlan kutató-labor is. Persze a Zombie Army 4 nem fog díjat nyerni a grafikáért, azonban még így is egy pofás, élvezhető látványvilágot varázsoltak a fejlesztők a szemünk elé.

Bár van hibája a játéknak, valahogy mégis megbocsátható a többség. Egyszerűen az élmény – főleg barátokkal játszva – tökéletes. Ha csak egy 20-30 perced is van este kikapcsolni, egy gyors, agyatlan lövölde sose rossz választás. Talán a legnagyobb tüske a szememben, hogy a játék nem rendelkezik offline többjátékos móddal. Ez talán egy óriási kihagyott ziccer, azonban ezt leszámítva érdemes magunk mellé kapni három jóbarátot és egy hétvégi móka keretében végig tolni a játékot.

Értékelés

75%

Összefoglaló A Zombie Army 4 egy többjátékos, egyszerű, gondolkodást nem igénylő lövölde. Azonban a hangulat és a remek testreszabhatóság képes hosszú időre lekötni az egyszeri játékost, pláne ha három társával veti bele magát a kalandokba. Vannak hibák, de az élmény majdnem mindenért kárpótol.

75%
Translate »