Oldal kiválasztása

Tank Maniacs – Játékteszt

Tank Maniacs – Játékteszt80% XP80% XP
5 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Manapság kevés hazai játék látja meg a napvilágot, pedig isten bizony, kreativitás tekintetében simán ott vannak szakembereink az élvonalban. Talán ezért is csaptam le azonnal a hazai Gamelab által fejlesztett Tank Maniacs-ra, ahogy csak lehetett. A budapesti stúdió játékának ötlete egy kis házon belüli összeruccanás és játékozás közben született, az eredményből pedig tisztán ,,robban az arcunkba” a fejlesztők lelkesedése a projekt iránt. Ilyen kezdetekből túl nagy baj már nem lehet.

Nem véletlen a bevezetőben említett Worms párhuzam, hiszen a játék számos ötletet merített a régi klasszikusból, kellően felrázva a jól ismert formulát, hogy aztán kukacok helyett tankokkal karöltve szakadhassanak meg régi barátságok és robbanhassanak ki kisebb csetepaték, jobbára csak a képernyőn. A Tank Maniacsban különböző játékmódokban, egyszerre négy ember veheti fel egymással az őrült harcot, hogy egy relatíve kis pályán, átláthatatlan zűrzavar közepette lőjenek egymásra, amivel csak lehet.

Talán a fő különbség a Worms és hazánk fiainak (és lányainak) produktuma között, hogy a Tank Maniacs valós időben játszódik, így nem kell arra várni, hogy sorra kerüljünk egy fél perces cselekménysorozat erejéig. Imádtam a Worms játékokat, de meg kell hagyni, egy idő után, pláne ha többen voltunk, eléggé unalmassá vált a várakozás. Ezzel szemben a Tank Maniacsban, ha többen is vagyunk és rotálva játszunk, akkor is maximum 5 perces menetekkel kell számolnunk. A tesztelés során például egy tizenöt fős társasággal próbáltattam ki a programot, és talán az újdonság varázsa is hatott, de mindenki a projektorra szegezte a tekintetét, a négy játékos meg kontrollert nem kímélve írtotta egymást. Majd jött a csere.

A játék alapvető mechanikája rendkívül egyszerű. Karakterünket kiválasztva ledobnak minket egy pályára és a feladatunk, hogy tovább maradjunk lánctalpon, mint ellenfeleink. Mindenki ugyanazzal az alaptámadással rendelkezik, amihez nincs is szükség másra, mint a lövés irányának beállítására. A lövés ereje és sebessége pedig tankunk mozgásának irányától és sebességétől, valamint a lövési szögtől is függ. Ha ehhez hozzárakjuk, hogy ráadásul egy rossz, felfelé irányított lövés még ránk is visszaeshet, sejthetővé válik, hogy a vicces momentumokból nem lesz hiány.

Az alapvető receptet bonyolítja, hogy meccs közben különféle ládák potyognak az égből, amiket felvéve tankunk épsége feltöltődik és valamilyen extra képességet kapunk. A gépfegyvertől kezdve, a mesterlövészpuska szerű felszerelésen át a csirkekatapultig minden megtalálható a játékban, így a változatosságra nem lehet egyáltalán panasz. Ezek többsége ráadásul teljesen máshogy viselkedik, pl a csirkék tojásai előre hátra lengedező „ágyúcsőből” lövődnek ki, vagy ott a jól ismert matrjoska baba, ami annál halálosabb, minél kisebb részekre törik. Az alapvető lövedékeket is nehéz kiszámítani és elkerülni, ilyenkor azonban kvázi keresztet is vethetünk és búcsút mondhatunk egyik életerőnket jelző szívünkre.

Lényegében, a néhány változó, már ismert játékmódon kívül, (team deathmatch, deathmatch, és ezek különböző variációi) a Tank Maniacs ennyiből épül fel. Elég egyszerű, ismert, mégis friss, és ami rendkívül fontos, szórakoztató. A Gamelab nem próbálta feltalálni a spanyolviaszt, egyszerűen egy bárki által játszható játékot készített számunkra, ami főleg az ünnepek környékén, kiváló partikellék lehet.

Összességében a Tank Maniacs nem kínál sokat, de amit vállalni akart, azt maradéktalanul teljesíti. Egy kisebb-nagyobb összejövetelen ideig-óráig el tudja szórakoztatni a nagyérdeműt, de jelenleg nem az a játék, ami hosszabb intervallumokra is képes lekötni az embert. Talán ha a választható karakterek egyedi képességeket kapnak az feldobta volna kicsit a játékot. Viszont mindenképp pozitívum, hogy a couch-coop rendkívül jól működik, két extra kontrollerrel már simán mehetünk négyen az arénába, hiszen egy billentyűzet kényelmesen ki tud szolgálni két játékost. Mindenesetre, ha a Worsm bejött valakinek, akkor a Tank Maniacs-ot is bátran tudom ajánlani, legalább egy kipróbálás erejére.

Értékelés

80%

Összefoglaló A Tank Maniacs nagyszerű partijáték, kellemes káoszt varázsolva a képernyőre. A négy játékos couch-coop lehetőség örvendetes, a design aranyos, a hangulat pedig garantált. Sajnos azonban egy idő után képes elveszíteni a varázsát. Ha a Worms játékok bejöttek, ez is tetszeni fog.

80%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »