Oldal kiválasztása

Sweet Transit játékteszt

Sweet Transit játékteszt71% XP71% XP

A Sweet Transit egy vonat menedzsment szimulátor, mely számos játékmódot tartogat a műfaj rajongói számára. A játékot elindítva 4 opció áll rendelkezésünkre: egy tutorial, új világ generálása, a fejlesztők által készített szcenáriók és egy, a játék első 30-45 percét átugró, statikus világ, mely a Paris nevet viseli.

A tutorial-t elindítva egy négy stádiumból álló interaktív oktatórészt játszhatunk végig, mely az alapoktól kezdve végig vezet minket a faluépítés, a nyersanyagbeszerzés és terjeszkedés folyamatain, illetve végül megmutatja nekünk a sínpályákon közlekedő vonatok szinkronizálásához szükséges jelzőrendszert. Az utolsó tutorial a legfontosabb, a játék többi része meglehetősen egyértelmű és magunktól is egyszerűen rájöhetünk, azonban a jelzők által történő vonatirányítás nagyon fontos az ütközések elkerülése szempontjából, így az interaktív oktatórészek nagyon hasznosak.

A játék fő ígérete a vonatok logisztikájának kialakítása, azonban egy új világot legenerálva először az ellátásra kijelölt város/település fellátása lesz a feladatunk, ezt el kell látnunk lakóhelyekkel, vízzel és élelemmel. Amint megfelelő nagyságú az első település és beköltöztek az első lakóink megkezdhetjük a terjeszkedést, és elkezdődik a játék fő része, a vonatokkal történő közlekedés megtervezése. A város mellett építenünk kell egy raktárt melyben nyersanyagaink tárolódnak, azonban a város(ok) és a raktár között meglehetősen nagy távolságot kell tartanunk, ugyanis innen kell a vonatok segítségével ellátni az összes várost, amit felépítünk, illetve a megtermelt nyersanyagainkat is ide kell eljuttatni.

Vonatszerelvények tekintetében nem szenvedünk majd hiányt, jelenleg 5 különböző mozdonytípus és 11 darab hozzájuk tartozó anyag/személyszállításra alkalmas kocsi található meg a játékban melyek folyamatosan előrehaladásunk után nyílnak majd meg számunkra. Itt muszáj megemlítenünk a játék legnagyobb negatívumát, ami pedig a vonatok útvonalának felépítése. Ez utasítás-blokkokkal történik, melyekkel adott állomásra küldve a vonat végrehajt egy, azaz egy akciót, mely vagy le/felrakodás vagy pedig munkások befogadása. Ez akkor jelent problémát, ha egy vonatszerelvénnyel szeretnénk egy bánya munkásait kipihent utánpótlásra cserélni és a megtermelt nyersanyagot hazaszállítani, ez ugyanis megállónkként 2 utasításblokkot jelent, ami hosszútávon nagyon túlbonyolítja az útvonalak felépítését.

A generálható térkép mérete egyébként rendkívül nagyra emelhető, mely beépítése rengeteg játékórát fog biztosítani a menedzsment játékok rajongóinak, viszont a hosszú tervezési idők és a bonyolult logisztikai mechanikák miatt a Sweet Transit nem olyan játék melyhez rövid időre le tudunk ülni, akármennyire is békés a játékmenet.

A játék egy nagy pozitívuma a zene implementálása: a háttérzene egy, a főmenübe épített zenelejátszón keresztül bármikor tovább léptethető vagy megállítható. A játékban jelenleg 12 darab zeneszám található, melyek rendkívül jól illeszkednek a játék hangulatához, azonban néha érdemes leállítani a háttérzenét, a játék hangeffektjei ugyanis nagyon jóra sikerültek, és több vonatszerelvény egyszerre történő mozgása remek szimfóniát tud alkotni önmagában is.

Végül meg kell említenünk a játék kinézetét. Közelről nézve egy kellemesen stílusos, nem csúcstechnológiás, de szépnek mondható grafikát kapunk – mely indie címhez mérve nem meglepő – a sínek, vonatok és épületek szépen kidolgozottak, hasonló játékoktól eltérően minden oldalról le vannak modellezve, így építkezéskor forgathatjuk őket, így változatos városképeket kialakítva, illetve megkönnyítve az építkezés folyamatát nem szimmetrikus épületek esetén. A játék egy remek funkciója, hogyha teljes térkép nézetre nagyítjuk a generált szigetünket, akkor pixelgrafikára vált az egész világ, és rendkívül egyszerűen felmérhetővé válik jelenlegi városaink, bányáink és ami a legfontosabb, vasútvonalaink.

Bár a játék még mindig Korai Hozzáférés kereteiben elérhető, mely eredetileg tavaly ilyenkor indult el, a folyamatos frissítések miatt érdemes figyelemmel követni a fejlődését.

Értékelés

71%

Összefoglaló A Sweet Transit azon Korai Hozzáférésű játékok közé tartozik, melyekbe az első életszakaszuk alatt is számtalan órát bele lehet ölni és hála a folyamatos frissítéseknek egyre több újdonság kerül a játékba, mely remek vételt biztosít mind a városépítős játékok rajongóinak, mind a vonatokat kedvelőknek általában.

71%
Translate »