Oldal kiválasztása

POOLS – Játékteszt

POOLS – Játékteszt92% XP92% XP

A Pools horrorjáték, melyben sem szörnyek nem üldöznek minket, sem késes gyilkosok, akik elől bújkálnunk kellene és más játékosok sem veszélyeztetnek minket. A Pools maga a hátborzongató atmoszféra, amely előrehaladásunkkal egyre intenzívebbé és nyugtalanítóbbá válik.

A Pools egy olyan játék, amely nagy türelmet és egy különleges gondolkodásmódot igényel a játékosaitól, ezáltal sokak számára lesz kiábrándító élmény. A játék Steam oldalán és közösségközpontjában az ellenfelek hiánya miatt éri a legtöbb negatív kritika. A Pools ugyanis a horroron kívül a legközelebb a sétaszimulátorokhoz áll, az egyetlen játékmechanika mely rendelkezésünkre áll a séta lesz. A környezettel egyáltalán nem tudunk interakcióba lépni, annak megfigyelésén, néha egy-egy műanyag széken történő lepihenésen és pár vízicsúszdán való lecsúszáson kívül.

Mivel a környezet a legfontosabb része a játéknak, így annak minőségén állt vagy bukott a játék sikere. A cikkünk írásakor az értékelések alapaján a játék büszkén viseli a „Nagyon Pozitív” értékelést, ami magáért beszél. A medencék, lábmosók, sötét folyosók és vakító napfényes szobák zavaros geometriája aprólékosan megtervezett labirintust alkotnak mely elég sokáig képes lekötni azokat is, akiknek meglehetősen jó a tájékozódási képessége. A játék egyébként nem hosszú, 6 pályát tartalmaz, melyek összesen nagyjából 2-2,5 óra alatt teljesíthetőek. A környezet részleteit tekintve főleg egy hétköznapi strandokat idézi, azonban a strand zárva van és egyedül vagyunk a medencék között. A környezetet egyébként a Backrooms fikció egyik alsóbb rétege ihlette, amit a játék címéhez hasonlóan Pools néven ismernek.

A környezetet azonban a látvány és a hangzás emeli művészi magaslatokba. A nyugtalanító atmoszféra kialakításához ugyanis a legnagyobb munkát a briliáns hangzás végzi. A nedves lépések hangjától kezdve a folyosókban és hatalmas termekben hallható visszhangon keresztül, a fekete ürességéből szóló borzasztó morajlásig a hangkeverés maximálisan hozzájárul az élmény építéséhez. Ezt még megfejelik egy rendkívüli látványvilággal. Akármi is legyen a véleményünk a Pools a horrorjátékoktól megszokottól eltérő megközelítéséről, el kell ismernünk, hogy képi világa nem hagy kívánnivalót maga után.  A játék remekül használja a kontrasztot: hosszú ideig tartó csend után egy ajtónyitás hirtelen nyikorgása vagy egy ismeretlenből felhangzó zene egészen ijesztővé válik.

A Pools a klausztrofóbia és az agorafóbia félelmeit is beveti: egymás után használ fel hatalmas, tágas, nyitott szobákat és lehetetlenül szűk tereket, amelyeken át kell préselnünk magunkat. És ez a feszültség minden egyes új szobából árad, ahová belépünk, és az előrehaladásunkkal egyre fokozódik.

Értékelés

92%

Összefoglaló Rövidsége ellenére a Pools egy rendkívüli élmény. Nem mindenkinek fog tetszeni, hiszen egy igencsak különleges megközelítése ez a horror műfajnak, azonban az egyszerűségében és megvalósításában rejlő zsenialitás tagadhatatlan.

92%
Translate »