Oldal kiválasztása

XBOX ONE PlayIT Show 2017 ősz – Beszámoló

XBOX ONE PlayIT Show 2017 ősz – Beszámoló
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Ha itt az ősz, akkor bizony a PlayIT is közeledik, és ez idén sem változott. Továbbra is a Hungexpón várta a kilátogatókat, akik 3 csarnokban élvezették a programokat. De mégis, mennyire tudta magát lekötni az ember? Lentebb kicsit részletezem a rendezvényt:

„A” csarnok

Mondhatjuk, hogy ez volt a „nyugalom szigete”. Itt szabadabban lehetett sétálni, beszélgetni, szellősebben volt minden, így nem ütköztünk akkora tömegekbe. Szerintem a legtöbb érdekességet is itt találhattuk: a Magnew összefogott a Magyar Honvédséggel és a II. világháborús amerikai hagyományörzőkkel, és felépítettek egy igazi kiképzőtábort, ahol az aktív programok mellett egy kissé szűkösre szabott helyen a Call of Duty WWII-t is ki lehetett próbálni.

Mellettük futott a Magyar Elektromos Autómodell Bajnokság, amit fantasztikus élmény volt nézni ráadásul a versenypálya mellett láthattuk azt is, ahogy foglalkoznak a modellekkel. Többek között azt is, hogyan tesztelik őket, és mennyi mindent rejt a műanyag burkolat. Ez egy olyan dolog volt, amihez hasonlót többször is szívesen látnék.

A Fumaxot szeretném külön kiemelni, mert igaz, hogy kis standdal (asztalkákkal) voltak kint, de a remek hangulat garantált volt, mellette pedig fantasztikus könyveket szerezhettünk be, nagyon jó akciók keretében.

A Chio Mozdulj Gamer is kint volt, ráadásul egy hatalmas részt foglaltak el a csarnokból, ahol változatos programokkal várták a mozogni vágyó gamereket. Jó volt látni, hogy folyamatosan sorok vannak, és a fizikai mozgásra is mekkora az igény.

Ha megéheztünk a rendezvényen, akkor ebben a csarnokban találtuk a kajás részleget, rengeteg sörpaddal, így kényelmesen leülve, beszélgetve fogyaszthattuk el amit vettünk, vagy megpihenhettünk.

„G” és „F” csarnok

Ezt a két csarnokot könnyebb együtt kezelni. Ez volt a PlayIT „szíve”, a legtöbb dolgot itt találhattuk, a tömeggel együtt. A boltokat is itt helyezték el (rájuk még később visszatérek), így rengeteg pénzt lehetett elkölteni a remek akciók miatt.

Persze a játékújdonságokat is itt próbálhattuk ki, ha csak egyet kellene kiemelnem, az nehezen menne, de nekem az Assassin’s Creed Origins piramisa nagyon tetszett, igazán figyelemfelhívó volt, és remekül lehetett miatta tájékozódni. De a Nintendo mellett sem szabad szó nélkül elmenni, mert az idei volt a legnagyobb standjuk. Rengeteg gépet hoztak ki, és az igazi meglepetés az volt, hogy a Doom is játszható volt! Egyre merészebbek, és jó látni, hogy rengeteg ember érdeklődik a Switch iránt. Nagyon remélem, hogy gyarapodni fog a táborunk itthon.

Folyamatosan olvashattuk, hogy a PlayIT-en öt olyan cím is kipróbálható lesz, ami még meg sem jelent. Ennek nagyon tudtam örülni, DE személy szerint ez úgy gondolom, hogy evidens lenne egy ilyen rendezvényen. Ezt az ötöt is kicsit keveslem. Haladás az előző évekhez képest, de jobb lenne több. Itt ismét felmerül a kérdés, hogy vajon jó időpontban van a PlayIT? Mert rendszerint mire sor kerül a rendezvényre, addigra megjelennek a nagyobb címek, és elvész a játékok terén az exkluzivitás.

És akkor ahogy ígértem, jöjjenek a boltok. Az 576 helyett most a Konzolvilág volt kint, de vajon minőségi csere volt ez? Ez egy nagyon jó kérdés. Egyszerűbb, ha elmesélem az esetem: már a PlayIT előtt 2 héttel meghirdették, hogy termékeket lehet lefoglalni és a helyszínen átvenni. Voltak remek ajándéktárgyak, így a két bátyámnak karácsonyra ki is néztem 2-2 dolgot, le is adtam a rendelést – még egyszer megjegyzem, majdnem két hét volt a rendezvényig. Elérkezett a nagy nap és a megfelelő idő, beálltam a sorba, mondtam a megrendelési számom, és jött a hideg zuhany. A 4 termékből egy sincs itt, kettő nem is volt készleten, így nem tudták kihozni, a pólókból egy ott volt, de az is rossz méretben. Ott álltam, és néztem értelmesen, hogy ilyen baklövést mégis hogy tudnak elkövetni? Két hét alatt nem tudtak értesíteni, de az oldalukon SOHA sem frissítették a készletinformációt, még a rendezvény alatt is mindenre azt írta a rendszer, hogy minden VAN! Nagyon remélem, hogy ez egy első alkalmas, eseti hiba volt, és ha a továbbiakban is ők lesznek, akkor nem fog újra előfordulni mindez, mert egy ilyen kaliberű rendezvényen ilyesmi NEM MEGENGEDHETŐ! Azt nem is említve, hogy az induláskor, amikor kezdtek szállingózni az emberek, akkor jöttek rá, hogy összeomlott a rendszerük, és várni kellett 30-40 percet, hogy el tudjanak kezdeni foglalkozni a rendelésekkel.

A sok dühöngés után evezzünk nyugodtabb vizekre: a Trónok harca ismét kiállította a szokásos trónt, és idén is sikerült két színészt elhozniuk, akikkel egy remek beszélgetésnek lehettünk tanúi, ahol számos érdekességet hallhattunk a sorozattal kapcsolatban.

Összegzés

Idén is hozta az őszi PlayIT a kötelezőt, de vajon ez mennyire elégséges? A show ugyan tovább fejlődik, a játékos részleg viszont kicsit továbbra is meg van rekedve, igaz, idén végre voltak megjelenés előtti címek. Valamint az aktív programok száma is gyarapodik, így mindenki el tudta foglalni magát valami érdekes, új dologgal. Remélem, hogy a most még hiányos elemek is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a jövőben. Találkozunk 2018-ban!

 

Chilly véleménye

Összességében csak egyet tudok érteni az elhangzottakkal. Látszik, hogy profi rendezvénnyé avanzsált az évek során a PlayIT, ráadásul évről évre folyamatosan korrigálják a korábbi hiányosságokat. (Most már például voltak mindenhol eligazító táblák, térképpel, a kiállítók listájával, fontosabb programokkal.)

Ennek ellenére továbbra is fájó pont a szakmaiság és az exkluzivitás hiánya, ami egyébként a látogatók életkorán is meglátszik: egyre fiatalabb és fiatalabb a célközönség, és a szülőknek egy-két technikai kütyün és a „komolyabb” kiállítók (pl. Samsung, Windows 10 stb.) standjain kívül legfeljebb a retró sarok tud kikapcsolódást nyújtani. De ugyanígy kiesik lassan a fizetőképes közönség soraiból a főiskolás és egyetemista csoport is, hiszen közülük már keveseket lehet rávenni arra, hogy a jegyüket YouTube-celebsimogatós verzióra upgrade-eljék.

A koncertek viszont ismét nagy népszerűségnek örvendtek, már csak a helyüket kellene rendesen megoldani – jó lenne, ha erre egy teljesen külön csarnokot lehetne bejáratni, mert a jelenlegi megoldás mind a látogatóknak, mind a kiállítóknak problémás volt. (Gyakorlatilag a nagyszínpad szolgált erre a célra, és a koncert idejére az adott csarnokrészt elválasztókkal leszűkítették a kívánt méretre.)

Kíváncsian várom, hoz-e valami látványos újítást a 2018-as szezon!

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »