Oldal kiválasztása

Martha Is Dead – Játékteszt

Martha Is Dead – Játékteszt82% XP82% XP
2 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Martha Is Dead egy második világháború idején játszódó thriller, néhány horror elemmel. A játék története két testvérről szól: Martha és Giulia. Főhősünk épp fotózza a házától nem messze lévő tavat, amikor meglát valamit lebegni a vízben. Odaszalad, hogy kiderítse mi az, és meglátja, hogy egy test lebeg a víz tetején. Miután kihúzta a partra szembesül vele, hogy saját testvére hullája az. Mivel a két testvér teljesen megegyezik, Giulia kihasználja az alkalmat, és felveszi a halott lány személyazonosságát (egy meglehetősen morbid arclevágást követően), és a halott lányként éli tovább életét.

A játék innentől kezdve főként sétálásból, különböző iratok olvasásából és fényképezésből áll. Karakterünk nagyon szeret fotózni, és ezt egy egészen részletes rendszer segítségével mi magunk is megtehetjük. A manuális fotózás működésén túl a fénykép előhívásának folyamatát is megismerjük. Az utóbbit némileg leegyszerűsítve, hogy kevesebb időt foglaljon el. A felfedezés során különféle kiegészítőket is kapunk majd a fényképezőgépünkhöz, amivel még jobb fényképeket készíthetünk. Néhány fix helyen muszáj fényképeznünk, ugyanis ez hív elő történeti elemeket, de ezen kívül akármennyi fényképet csinálhatunk. Nagyon sokszor szinte nem is foglalkoztam a sztorival csak fényképeket csináltam a világban.

A játék elég jól érezteti velünk a sztori során a karakterünk mentális állapotát. Egészen a befejezésig nem voltam mindig biztos abban, hogy amit elmesél a főhős, azt el tudom-e hinni neki. A gyermekkori traumák és a háború cselekményei mellé még egy népi történet is becsatlakozik, amelyben egy lányt féltékenységből megölnek és a szelleme visszajár, hogy más fiatal lányokat is vízbe fojtson. Az egyik háborús történetbe mi magunk is becsatlakozunk, lehetőségünk van a partizánok tervét elárulni vagy segíteni őket. A játék vége felé a traumatikus élményeket faragott fabábúkból álló színház keretében játszhatjuk végig. Ha azok is rendes játékmenetként lettek volna megjelenítve, akkor lehet nem csak a PlayStation változat lett volna cenzúrázva.

Értékelés

82%

Összefoglaló Összességében elmondható, hogy nem egy hosszú játékról van szó. 6-7 óra alatt ki lehet pörgetni, de a történet anélkül tud horror-szerű érzést kelteni, hogy folyamatosan jumpscareket vagy hasonlókat dobna az arcunkba. A tájak részletessége sokban hozzájárul a játék világához, de hosszabb játék session alatt kicsit monotonná válik a sétálgatás. A fotózás rendszere nagyon részletes, egyértelműen a legerősebb pontja a játéknak. Technikai megkötések és a cenzúra miatt a PC-s változatot ajánlom kipróbálni.

82%
Translate »