Oldal kiválasztása

Soviet Monsters: Ekranoplans – Játékteszt

Soviet Monsters: Ekranoplans – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Se nem hajó, se nem repülőgép – ekranpolán, azaz a levegő párnahatását kihasználó jármű az, amelyet az Ekranoplans nevű játékban irányíthatunk (már amennyire sikerül, persze).

A különleges kinézetű (értsd: ronda) és kialakítású gépek a párnahatás fizikája miatt csak nagy sebességgel és alacsony magasságban, de legalább a hajókhoz vagy a légpárnásokhoz képest nagyon gyorsan képesek haladni. Az ekranoplánok leginkább a szovjet hadvezetés kedvencei voltak, az 1950-60-as években számos típust építettek és teszteltek a mérnökök. A legnagyobb, leggyorsabb és legrondább a Nyugaton nemes egyszerűséggel „Kaszpi-tengeri szörnynek” nevezett valami volt: ezt nem kevesebb mint tíz darab sugárhajtómű hajtotta előre a víz felett.

Az ekranoplánok nem csak szállítási, hanem fegyveres támadófeladatokra is alkalmasak lehettek volna, ha a szovjet fejlesztések után a tömeges sorozatgyártás is elkezdődött volna. A Lun-osztály (Projekt 903) első és egyetlen példánya 1987-ben hat darab P-270 Moszkit hajók elleni szuperszonikus cirkálórakétát és 4 darab 23 mm-es gépágyút hordozott.

A játékban is részben szállítási, részben harci feladatokat kell megoldani az ekranoplánjainkkal. Ezekből összesen 12 félét lehet kipróbálni, de nagyon eltérő vezetési, navigálási különbségekre ne nagyon számítsunk. Mentési feladatok, veszélyes anyagok vagy éppen komplett nukleáris ballisztikus rakétarendszerek célba juttatása, egy kis Csernobil, lezuhant helikopter személyzetének kihalászása – izgalomból nem lesz hiány. Parancsnokként a feladatod lesz a bevetés megtervezése, a megfelelő legénység biztosítása, a fegyverzet használata, egyszóval minden.
 
Pozitívumként a különleges gépek irányítása, az egzotikumnak számító, a megszokott nyugatitól alaposan eltérő pilótafülkék említhetőek meg. Vannak azonban árnyoldalak is: a használható tutorial teljes hiánya, a gyengébb gépeken akadozás, a finoman szólva sem csúcskategóriás grafikai világ, a nehéz vezethetőség. Érdekes darab, de csak a megszállottaknak vagy a nagyon elszántaknak merném ajánlani. 

Értékelés: 6/10

Translate »