Oldal kiválasztása

Fanboys – Rajongók háborúja – Filmkritika

Fanboys – Rajongók háborúja – Filmkritika
13 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Tegnap óta végre hazánkban is vetíteni kezdték az USA-ban már február óta műsorra tűzött Fanboys – Rajongók háborúja, amit minden bizonnyal a Star Wars-univerzum rajongói vártak a legjobban. A díszbemutatóra az Odeon Lloyd-moziban került sor.

Több mint harminc évvel ezelőtt George Lucas a jó és a rossz évezredekre visszanyúló háborújának olyan alapjait fektette le a mozivásznon, amit korunk legnagyobbjai is csak érintőleg képesek megközelíteni. Egy generáció nőtt fel Lucas gigantikus űreposzán, a Csillagok háborúján, mely évtizednyi távlatból nézve is korlátok tömkelegét döntötte le, és egy olyan világot adott, amihez a mai napig nem ciki ragaszkodni, és amit a mai generáció is arcpirulás nélkül képes végignézni, mert a Csillagok háborúja több mint egy film, egy eposz, egy legenda, amihez tartozni, amit ismerni, igenis menő dolog. És a Fanboys – Rajongók háborúja pont azokat a sztereotípiákat szeretné ledönteni, amivel manapság a geek-eket, az elvakult rajongókat illetjük, hiszen nekik a Csillagok háborúja nem holmi film, nekik ez a valóság, amiért képesek akár igazi őrültségeket is megtenni.

 

1998-ban egy messzi-messzi galaxisban, Star Wars rajongók, türelmetlenül várják az Episode I. (Baljós Árnyak) világpremierjét. Egy csapat fiatal fanatikus, Eric, Linus, Hutch és Windows azonban ennél sokkal többre vágyik. Ők azok, akiknek A TRILÓGIA nem csak a gyermekkort jelenti, hanem magát a valóságot. Ők azok, akik nem érik be azzal, hogy több százezer embertársukkal egy időben tekintsék meg az új filmet, ők ugyanis ennél sokkal többre vágynak. Így aztán Halloween éjszakáján a négy gimnáziumi haver tervet eszel ki, és leharcolt, Ezeréves Sólyomra hajazó furgonjukkal nyugatra indulva célba veszik álmaik fellegvárát, George Lucas birodalmát, a Skywalker Ranch-ot, hogy mindenkit megelőzve nézhessék meg az új filmet. Útjuk során azonban nem csupán bizarr és humoros helyzetekben kell helytállniuk, hanem az ellenséges Star Trek rajongókkal is meg kell küzdeniük. Kyle Newman filmje olyan sztárokat sorakoztat fel mint a Star Terk sorozat Kirk kapitányát alakító William Shatner vagy a Leia hercegnőt játszó Carrie Fisher, de rajtuk kívül számos híresség feltűnik majd egy-egy őrületes cameo erejéig.

 

A hazai forgalmazóknak köszönhetően az Egyesült Államokban már február óta műsoron lévő Fanboys hozzánk valamiért csak augusztusban érkezett meg, bár figyelembe véve az erős Oscar-szezont, talán még ez tűnt a legjobb megoldásnak, ugyanis a filmet mind nyugaton, mind itthon méltatlanul mellőzik, pedig a következő sorokban kiderül, az Erő igenis a celluloid tekercsre vetett komédiával van, és egy olyan megindító, humorral, néhol megrázó jelenetekkel átitatott road movie-val van dolgunk, mely a mai kínálatban nemcsak, hogy egy egyszer nézhető filmélményt nyújt, hanem egy olyan utazást kínál a fanatikus Csillagok háborúja rajongóknak, amiben Lucas "őskori" epizódjai óta nem volt részük. A Fanboys ugyanis tömény másfél óra kikacsintás, melyet célirányosan megcélzott közönsége ellenére azok is élvezni fognak, akik kevésbé jártasak a Lucas-féle űrmesét illetően, hiszen ki ne hallott volna Darth Vaderről, Han Solo-ról, az Ezeréves Sólyomról, a fénysebességről vagy az Erő megingathatatlan hatalmáról?

 

A képregényboltban vegetáló Hutch – Dan Fogler -, Windows – Jay Baruchel – és Linus – Chris Marquette -, és az apja autókereskedésében dolgozó Eric – Sam Huntington – egytől egyig szerethető karakterek, bugyuták, de kifejezetten jól összerakott hősök, olyan személyiségek, akiknek a néző minden egyes pillanatban drukkol, hogy sikerüljön öngyilkosnak tűnő missziójuk. Mindehhez kiválóan asszisztál Kyle Newman rendező, aki valóban érti a Csillagok háborúja mondandóját, lényét és lényegét, így nem meglepő, hogy a filmtörténelem legzseniálisabb cameo-it követi el a rendező. A film másfél órája alatt felbukkan William Shatner, mint a kémek krémje, Seth Rogen, mint elvetemült Star Wars rajongó,  Kevin Smith, továbbá olyan vendégszereplők, mint Carrie Fisher – Leia Hercegnő -, Billy Dee Williams – Lando Calrissian -, Ray Park – Darth Maul, személyesen -, Danny McBride – a robbantós csávó a Trópusi viharból -, Jaime King – Sin City-ből Wendy és Goldie megtestesítője – és Danny Trejo, vagyis nem más, mint Machete. A színészek szájába adott poénok pedig mellőzik a manapság népszerűnek hitt alpári stílust, helyette teljesen szerethető, percekig könnyes röhögést kiváltó, jól eltalált poénokat kapunk, így mindenképpen kiemelkedik a tucatvígjátékok lagymatag, poshadt pocsojájából.

 

A Fanboys – Rajongók háborúja egyben szellemes, nosztalgikus és megindító, egy komédia rajongókról, de nem csak rajongóknak. Vagyis aki teheti, az mindenképpen rohamozza meg valamikor az Odeon Lloyd-mozit, mert bár nem lesz itt Halálcsillag meg fénypárbajok, azért kapunk egy őrületesen jól összerakott vígjátékot, melyben kiváló ábrázolást kap az örök Star Wars vs. Star Trek összecsapás, ahol bizony a Trekkie-k, akarom mondani Trekkerek egyértelmű vereséget szenvednek. Végezetül pedig mindent megfejelve végre veszi valaki a bátorságot, hogy burkoltan, de azért egyértelműen feltegye a nagy kérdést az első epizód kapcsán: "Mi van, ha szar lesz a film?" Sajnos, mi már tudjuk a választ…

 

Értékelés: 8/10

Translate »