Oldal kiválasztása

Halálos iramban 7 – Filmkritika

Halálos iramban 7 – Filmkritika
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mi az, amit még mondani tud a sorozat hetedik része, avagy hány rókabőrt lehet lenyúzni egy sikeres franchise-ról? A jelek szerint sokat, ráadásul előre borítékolható, hogy a film hetekig vezeti majd a mozis toplistát.

Mit lehet mondani egy Halálos iramban-filmről, amit ne tudna a közönség? Gyakorlatilag újat nem sokat, hiszen bárki is ül be rá a moziba, tudja, hogy rengeteg autóra, autós üldözésre, egzotikus helyszínekre, fegyverropogásra, robbanásokra, illetve megannyi akciófilmes sztárra számíthat, akik jól elpüfölik majd egymást a vásznon. A Halálos iramban 7 varázsa abban rejlik, hogy mindezt képesek úgy tálalni, hogy még a hetedik résznél sem unatkozik a néző, sőt, ugyanilyen lelkesedéssel váltana jegyet egy esetleges folytatásra.

Az elvárásokat ugyanis maximálisan teljesíti a film: van benne egy rakás akciójelenet, gyönyörű autók, amiket aztán ripityára törnek a szereplők, vicces beszólások (egy-kettő kifejezetten kiemelkedik a tömegből, és itt egy piros pontot elkönyvelhet a magyar szövegben előforduló gyöngyszemekért a fordító is), no meg néhány új arc pl. Kurt Russel képében. A 138 perces film profin hozza mindazt, amit a rajongók (és mindenki más) egy ilyen kaliberű produktumtól elvárhat, jól láthatóan profi csapat rakta össze az alkotást, az operatőr nagyon ügyes munkát végzett (innovatív és hatásos munkájáért kioszthatjuk a második piros pontot), és a szereplők is hanyag eleganciával brillíroznak a rájuk szabott szerepekben.

Az egyetlen igazi negatívumot mégis talán az jelenti, hogy túlságosan is biztosra mentek a készítők. Mindenből kapunk bőven, ám talán egy kicsit túl sokat is. A film első felében még aránylag jól eltalált az érzelmi (beszélgetős, lelkizős, üzenetet közvetítős) és akciójelenetek aránya, ám az egyensúly a játékidő utolsó harmadára szinte teljesen felborul. Bár nehezen hisszük el Dom karakterének, amikor kijelenti, hogy a (szó szerint és nem a bandatagokat jelentő értelemben vett) „család a legfontosabb” főleg a szája sarkában állandóan ott bujkáló apró mosolynak köszönhetően –, igazán akkor durran majd el az agyunk, amikor a záró képsorok alatt nosztalgiázunk hosszú perceken át (a film során nem először, hiszen Letty amnéziás karaktere folyton lehetőséget ad arra, hogy a nézők orra alá dörgöljék: az előző hat rész is volt legalább ilyen menő, nézzétek meg azt is, ha még nem tettétek!).

A Halálos iramban 7 nagyjából egy órányi terjedelemben képes igazi, vérbeli Furious-hangulatot teremteni, amelynek a csúcspontját az Abu Dzabiban bekövetkező események jelentik. Minden más, ami ez után következik, csupán egy elnyújtott, hosszadalmas ráadás, amely ennek az egy órának a nyomdokaiban lépdel. Ezt az igazi rajongók könnyen meg tudják bocsátani, de még a kevésbé elvetemült nitro- és égettgumiszag-függők is úgy érzik majd, hogy azért a nettó egy óráért tényleg megérte beülni a moziba, mert ilyen élményt más film nem képes nyújtani. Ja igen, bár külön szerintem nem kell mondani, de a műfaj kedvelőinek kötelező darab, kizárólag óriási vásznon, moziban.

Értékelés: 7/10

Translate »