Oldal kiválasztása

Atari Vault – Bemutató

Atari Vault – Bemutató
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az Atari jóvoltából most 100 klasszikus játékot kaphatunk egy csomagban egy korrekt, 19,99€ áron. De mivel tud ez többet, a számos emulátorhoz képest?

Az interneten számos emulátor található, ami akár több konzol játékát is egyszerre, egy könyvtárban képes emulálni és futtatni. Az Atari most 100 konzolos és arcade címét egy csomagba pakolva kiadott egy Atari Vault nevű gyűjteményt. A third-party alkalmazások rengeteg játékot már így is elérhetővé tesznek, mint például a „The Internet Archive”, ahol egy böngészőben futtatható MAME emulátorral, külön program nélkül játszhatunk bizonyos retro címeket. Ezzel szemben az Atari Vault a 20€ árcédula mellé külön funkciókkal bővítette ki a játékokat: online és local coop módok; Steam Controller támogatás, ami például a trackballos játékok esetében egy teljesen autentikus hangulatot ébreszt; Eredeti doboz és kabin képek; Soundtrackek.

A játékot először billentyűzeten próbáltam játszani, ami több-kevesebb sikerrel működött is. Néhol túl gyenge volt az érzékelés, máshol túlságosan érzékeny. Nem kifejezetten rossz az irányítás, de nem a legcélszerűbb. A Steam Controller esetében teljesen más volt a helyzet. Úgy állíthatjuk be az irányítást, ahogy csak szeretnénk. Például a joystickot használó játékokat a thumbstick helyett akár mozgásvezérléssel is irányíthatjuk. Természetesen a mások által előre elkészített vezérlősablonokat is pár gombnyomással letölthetjük, ha nem tudunk, vagy nem szeretnénk foglalkozni ezekkel.

Akkor jöjjenek a számomra negatív dolgok. Először is nem találtam funkciót a teljes képernyős megjelenítésre. Értem én, hogy jól néz ki az eredeti kabinethez hasonló grafikát látni a monitor közepén csücsülő kis négyzetben, ami a játékunk, de lehetne egy olyan opció, hogy az emulált játékot full screen mutassa. Nincsenek filterek az emulációhoz, ami szinte mindegyik normálisabb third-party emulátorban megtalálható. Ezek nem jelentenek túl nagy dolgot, de ha már retrozik az ember, akkor válassza a teljes élményt. Xbox360 kompatibilis controllereket nem ajánlok a játékhoz, mert ugyan működnek, de ahogy a billentyűzet esetében is, vagy túl érzékeny, vagy épp nagyon nem.

Ezt a csomagot azoknak tudom ajánlani, akikben kellemes emlékeket ébresztenek ezek a retro játékok, és egy kényelmesebb/modernebb kivitelben is szeretné újrajátszani azokat. A multiplayer segíthet még többet kihozni a játékélményből (ha véletlenül találunk egy online játékost), a leaderboard rendszer pedig segít fent tartani a kompetitív játékélményt.

Translate »