Oldal kiválasztása

Quiplash – Játékteszt

Quiplash – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Avagy a Jackbox Games, Inc. új, Cards Against Humanity szerű partyjátéka. Nincsenek szabályok, nincs jó válasz, a nevetés garantált.

Aki nem ismerné a Jackbox Games, Inc. által készített játékokat, annak úgy tudnám bemutatni, hogy egy olyan partikra tervezett játékszéria ez, ahol egy tv show keretében versenyeznek egymással a játékosok, hogy a különféle mini játékokban a legtöbb pontot vagy pénzt kapják.

A mostani játékukban, a Quiplash-ben az a cél, hogy a megadott kérdésekre kézzel írjunk egy választ, és amennyi játékos vagy néző szavaz rá, annyi pontot kap a választ író személy. A három forduló végén összesíti a pontszámokat és kiderül, hogy ki adta a legviccesebb válaszokat. Olyan, hogy jó válasz nincs ebben a játékban. Csak a kreativitásunk és humorérzékünk (meg persze nyelvi ismereteink) szabnak határokat a válaszoknak. Ugyan Teen a korosztályi besorolás, de a válaszok nagyon könnyen belecsúszhatnak a 18+ tartományba. Igazából pont ez adja a legnagyobb erejét a játéknak, hogy olyan humoros és obszcén válaszokat adhatunk, amik más esetben lehet, hogy nem a kellő fogadtatásra találnának, de itt csak tovább emeli a nevetés szintjét.

Este kaptam kézhez a teszt példányomat a játékból és gondoltam, hogy mivel hétköznap ilyenkor már egy embert sem fogok tudni rávenni, hogy átjöjjön játszani egy kicsit a játékkal, azt találtam ki, hogy megpróbálom a Steamen épp online lévő ismerőseimmel, interneten keresztül játszani. Az újabb verziós Jackbox játékok egy bizonyos Jackbox.tv nevű oldal segítségével kapcsolódnak a világhálóra, így minden játéknak van egy 4 jegyű kódja, amit az oldalon beírva a jelenlévők telefonjukon, tabletjükön, laptopjukon vagy akármin, ami a kezükbe akad becsatlakozhatnak a partiba és azon adhatják válaszaikat. Ezáltal nem szükséges 8+ kontrollert használni (nem is lehet) egy nagyobb házibuli keretében. Az irányítás ezáltal viszont nagyon egyszerűen meg lett oldva. Miután összejött a csapat már csak a képet kellett eljuttatnom a játékosoknak, amit nagyon egyszerűen úgy oldottam meg, hogy streameltem a képet és ők a streamről látták a kérdéseket, végeredményeket. Ugyan körülbelül 6 másodperc késés volt az általam látott kép és a streamen lévő kép között, de ez nem jelentett nagy gondot, mert ebben a változatban a többi Jackbox játékkal ellenben van egy olyan opció, hogy a válaszadási időt meg lehet növelni.
Egy dolog csúszik be a negatívumok közé számomra, hogy túlságosan hamar véget ér egy-egy meccs. Három fordulóból áll egy menet és ha nem vagyunk legalább hat vagy annál több játékossal a meccsben, akkor egy pillantás alatt véget is ér az a három kör. Erre lehetne betenni egy opciót, hogy mondjuk a három helyett tíz kör legyen. Ha akarunk játszani, úgyis többször újra fogjuk kezdeni, és akkor nem kell húzni a pontszámok nézegetésével pluszban az időt.

Nagyon jó játék lehet ez a netes streamereknek is, mert a fent említett módszerrel a Twitch chat (vagy amilyen oldalon keresztül épp streamelnek) nézői könnyedén bekapcsolódhatnak a játékba. Aktív játékosként 3-8 személy vehet részt, de nézőként (akik csökkentett ponttal, de szavazhatnak a válaszokra) akár több ezer személy is becsatlakozhat a partyba. Még akkor is könnyedén játszhatunk, ha nem vagyunk akkora "mágusok", hogy az interneten streameljünk, mert akár egy Skype hívás közben is, ha engedélyezzük a képernyőnk megosztását, a konferencia beszélgetésünk tagjai könnyedén beszállhatnak a játékba és közben az adott válaszokra lévő reakciót is úgy hallhatjuk, mintha csak egy szobában lennénk velük.

Mint ahogy a Jackbox játékok eddigi verzióinál, itt is egy bizonyos réteget céloz meg a játék, mégpedig azokat, akik összeülve egy-két sör mellett a kanapén egy nevetéssel összekötött parti játékra vágynak. Ugyan a The Jackbox Party Pack után azt reméltem, hogy továbbra is többféle játékot fognak majd egybe csomagolni, de mivel a Quiplash lényegesen olcsóbb, ezért szerintem nem lehet panasz, hogy csak egy módból áll.

Az angol nyelv alapos ismerete és a nagy szókincs nagyon fontos, mert különben nem fogjuk érteni a kérdést vagy nem tudunk majd azokra válaszolni.

Értékelés: 8,5/10

Translate »