Oldal kiválasztása

DOTA 2 – Játékteszt

DOTA 2 – Játékteszt
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Dota, a MOBA-játékok ősanyja most visszatér egy folytatással, ezúttal a Valve berkein belül, önálló játékként.

A MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) egy speciálisnak mondható MMO. Ha a klasszikus játékmenetet nézzük, két csapat harcol egymás ellen 5 vs. 5 felállásban. Adva van egy térkép, azon három ösvény található, amelyek mindegyikén egy vagy két játékos helyezkedik el, de hogy ne legyen ilyen egyszerű, ezek mentén találhatók tornyok is, amik hatalmas sebzést képesek bevinni. Bázisainkról bizonyos időközönként creepek (minionok) jönnek, és segítenek a harcban. A játék célja, hogy elpusztítsuk a másik csapat bázisát. Ez így elsőre nem hangzik nehéznek, de ha nincs meg a kellő csapatmunka, vagy az ellenfél csapata jobban összedolgozik, akkor nagyon keserves végünk lesz. Maga a játék kezelése amúgy nagyon egyszerű, viszont mesteri szintre fejleszteni már nagyon nehéz, és sok-sok gyakorlás kell hozzá. Az egyik jeles és legnagyobb népszerűségnek örvendő MOBA a League of Legends.

Itt jön a képbe a Dota, ami ezt a műfajt megteremtette. Egy egyszerű Warcraft 3-modként indult, és rövid időn belül hatalmas sikereket ért el. Ezt a Valve is látta, így a készítőt felvette, és rábízta, hogy elkészítse a folytatást. A Blizzardnak nem tetszett, hogy Dota 2 lett a játék neve, ezért perre vitte az ügyet. Végül kiegyeztek, és a játék mégis megjelenhetett ezen a néven.

Maga a játék ingyenes, és nem kötelező fizetnünk érte, de található benne Steamworks-támogatás is. Első ránézésre nem tűnik másnak a műfajon belüli társaihoz képest, viszont kisebb csavarok hamar felfedezhetők. Itt találkozunk a courierrel, aki a boltban vásároltakat egy gombnyomásra odahozza hozzánk, így nekünk csak a harcra kell összpontosítani. Viszont meg lehet ölni az ellenséges couriereket, így nehezítve meg az ellenfél dolgát. A térképen elszórva találkozhatunk titkos boltokkal is, ahol vásárolhatunk az alapfelszerelésből, és bizonyos kiegészítőket is csak itt találhatunk meg. A teleportálás automatikusan nem érhető el úgy, mint a LoL-ban, itt ehhez tekercseket kell vásárolnunk, de ezzel nem csak haza tudunk menni, hanem bármelyik ösvényen gyorsan ott teremhetünk, ezzel esetleg megfordítva egy csata kimenetelét.

Az ilyen típusú játékokban különösen fontos a játékosok hozzáállása, ami a Dotában még csak alakulófélben van. Ha szerencsénk van, akkor a gép összerak olyan emberekkel, akik képesek csapatban játszani, viszont ha egy ember is másfelé húz, akkor jelentősen romlanak az esélyeink.

A játékmódok között minden közkedvelt megtalálható. Az All pick esetén az összes hős közül választhatunk, de mindegyikből csak egy lehet a pályán, a Single draftnál véletlenszerűen kapunk három hőst, és abból kell választanunk így egyrészről drukkolhatunk, hogy olyan hőst kapjunk, akivel jól tudunk játszani, de ez egy remek mód a gyakorlásra is.

A Dota a nehezebben betanulható MOBA-k közé sorolható, így ha nincs tapasztalatunk az ilyen játékok terén, akkor hosszú és rögös út vár ránk, és bizony, sokan fel is adhatják a sorozatos kudarcok után. Elérhető viszont egy gyakorlórész a játékban, ahol az alapismereteket sajátíthatjuk el, például hogy mit érdemes vennünk a boltban, vagy hogy mely képességekre rakjunk pontokat az elején, hogy jó eredményeket érjünk el. Lehetőségünk nyílik még botok ellen játszani, ami szintén remek gyakorlási lehetőség, mert a nehézséget is beállíthatjuk. De akár barátainkkal együtt is játszhatunk más játékosok vagy botok ellen.

Még egy könnyítés elérhető, a Tanulás révén. Minden hőst megtalálunk itt, elolvashatjuk a történetüket, statisztikákat láthatunk, megismerhetjük az erősségeiket, és a képességeikről is olvashatunk, továbbá a legtöbbnél találunk videobemutatót is. Sajnos erről a játékról is elmondható, hogy bizonyos hősök túl erősek lettek (ezek ajánlottak a kezdőknek, de ha profi kezébe kerülnek, képes lehet akár a játékot is megnyerni egymagában).

A grafikára nem lehet panaszunk. Nagyon szép, és jól is lett optimalizálva, hála a Source motornak, ami régebbi gépeken is stabil megjelenítést biztosít. A varázslatok kellően látványosak, és az effektek is szépen ki lettek dolgozva, ahogy az egyes hősök is. A hangokra sem lehet panaszunk, minden hős beszédhangja tökéletes, és bár a zene is passzol a küzdelmekhez, azzal annyira nem fogunk úgysem foglalkozni a csata hevében.

A Dota 2 képében tehát egy remek és friss MOBA-játékot kapunk. Elsődlegesen azoknak tudjuk ajánlani, akik esetleg kipróbálnának mást a LoL mellett, és új kihívásokat keresnek. Ha valaki most ismerkedik ezzel a műfajjal, lehet, más játékkal érdemes előbb próbát tennie, bár az esetleges kudarcok bevállalása esetén remek élményekre tehetünk szert. Ha biztosítjuk a betanuláshoz szükséges elegendő időt, akkor a belerázódást követően már gördülékenyen fog menni minden. A hősök száma folyamatosan gyarapodik, így mindenki megtalálhatja a neki való stílust.

A játékot a Steam kínálatában tudjátok ingyenesen beszerezni.

Értékelés: 8,5/10

Translate »