Oldal kiválasztása

A Sony bemutatta legújabb VAIO-termékeit

A Sony bemutatta legújabb VAIO-termékeit
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Ma délelőtt a Budapest Music Centerbe voltunk hivatalosak, ahol egy látványos bemutató keretében megismerkedhettünk a Sony nyári kínálatában elérhetővé váló hordozható számítógépekkel, köztük két különösen érdekes ultrabookkal.

Sikerült megtalálni a tökéletes helyszínt a tökéletes prezentációhoz – a teremben ugyanis minden technikai feltétel rendelkezésre állt, hogy a vizuáltechnikai effektusokkal megspékelt bemutatót kiváló minőségben, óriási kivetítőfelület használatával mutassák be a sajtó képviselőinek. Az előadás középpontjában pedig négy, különböző célközönségnek készült, eltérő árszabású hordozható számítógép állt. Vegyük hát sorra mindet egyenként!

VAIO Fit E-sorozat

Karcsú kialakítás, ClearAudio+ hangzás és az NFC technológia támogatása jellemzi a belépőszintű VAIO-laptopokat, amelyek 14 és 15 hüvelykes kivitelben érhetők el június végétől. Lehet választani a fekete, a fehér és az ezüst színek közül, illetve processzorokban és a memória méretében is lehet válogatni. Bár nem szép dolog ilyet mondani, az E-sorozat nem volt különösebben érdekes, hacsak nem a 15 hüvelykes modellbe beépített mélysugárzó teszi azzá – bár ennek hangzását le kéne tesztelnünk, hogy alá tudjuk ezt támasztani. Az ár 155 ezer és 240 ezer forint között mozog, felszereltségtől függően, ami viszont igencsak barátinak mondható.

VAIO Fit 15

A másodikként bemutatkozott notebookban nem tudtuk nem észrevenni a kisebb-nagyobb Apple-koppintást mind a külsőt, mind a marketingszöveget (azaz a termék pozícionálását) illetően. Az alumínium borítás mellé hibrid (750 GB HDD + 8 GB SSD) merevlemez jár, amit érintőképernyő(!) egészít ki. A 2,6 kg súlyú gép 8 GB memóriával és GeForce videochippel rendelkezik. Nem tudtuk hová tenni ezt a készüléket, mivel tényleg szép és tetszetős a külső, nagyon fontos a hibrid merevlemez, és különösen jól jön a másképp szinte használhatatlan kezdőképernyővel rendelkező Windows 8-hoz az érintőképernyő, más paramétereit tekintve viszont nem mutatott kiemelkedőt, és bár Full HD kijelzője és a termékhez ajándékba adott Sony Imagination Studio nagyban növeli az értékét, nem derült ki egyértelműen, milyen rétegnek szánják a 300 ezer forintba kerülő terméket – bár szerintünk leginkább a hobbifotósok és -videósok lehetnek az elsődleges célközönség (a nagy tárhelyből és a Full HD kijelzőből, valamint a kapott szoftvercsomagból kikövetkeztetve).

VAIO Pro 13

És akkor jöjjön az, amire viszont már mi is azonnal felkaptuk a fejünket: a világ legkönnyebb érintőképernyős ultrabookja. Az 1,06 kg súlyú kütyü ragyogó, Full HD kijelzővel rendelkezik, 128 GB SSD-t tartalmaz, ráadásul az akkumulátortöltője Wi-Fi routerként is használható. Igazi mobil iroda alakítható ki az érintőképernyős, karbonszálas, ám mégis papírvékony gépből, amely billentyűzet-háttérvilágítással egészíti ki a jellemzők sorát. Ám a kategóriájában versenytársnak tekinthető termékekhez képest nem is ez volt, ami egyértelműen meggyőzött minket, hanem az ára. 380 ezer forintért már hazavihetjük, ami egyértelművé teszi, hogy ha a teszteken jól szerepel a masina, akkor a legjobb ár/teljesítmény kombinációt tudja nyújtani, így könnyedén slágertermékké válhat az elérhető árú ultrabookot kereső, ám teljesítmény tekintetében kompromisszumokat nem vállaló vásárlók körében. Reméljük, minél hamarabb sikerül szerezni belőle egy tesztpéldányt!

VAIO Duo 13

A Sony szándékai szerint a Duo 13 kellett volna, hogy a legnagyobb hangsúlyt kapja (és nem a Pro 13), ám a szakmabeli újságírók fenntartásokkal vették kezükbe az elcsúsztatható kijelzővel rendelkező ultrabook-táblagép hibridet. Bár összecsukva nem sok különbség van egy billentyűzet-dokkolós táblagép és a Duo 13 között, utóbbi kinyitása nem a szokványos módon, hanem egy elcsúsztatást követően történik, ami elsőre szokatlan, így kis gyakorlást igényel. A nyitómechanizmus állítólag strapabíró (lásd az alábbi videót), ám kézbe fogva ez elsőre egyáltalán nem érződött, bár tényleg nem sikerült letörnie a prototípus egy alkatrészét sem a rászabaduló újságírócsordának. Az igazi hátránya a konstrukciónak a szétválasztható zsanérral (pl. ASUS Transformer) vagy az elforgatható megoldással (Dell XPS) szemben, hogy nyitott állapotában csak egy fix szögben állhat a kijelző. Egyébként az érintőképernyő mellé stylus is jár, így aki szeret jegyzeteket készíteni, vázlatokat rajzolgatni, a Duo 13 segítségével kiélheti kreativitását. Belső értékeit tekintve a Pro 13 paramétereivel rendelkezik a hibrid kütyü, ám közel 30 dekával többet nyom, valamint egy 8 megapixeles kamerát építettek a gép aljába. Mindezért 480 ezer forintot kell kifizetnünk a kasszánál.

Amint lesz szabad tesztpéldány, a hibrid ultrabookot is elkérjük egy tesztkörre, és megosztjuk veletek a szerzett tapasztalatokat.

Hozzászólások

Translate »