Oldal kiválasztása

Sötétségben – Star Trek – Filmkritika

Sötétségben – Star Trek – Filmkritika
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Star Trek folytatása feladja a leckét az idei blockbustereknek, a Sötétségben – Star Trek az elejétől a végéig egy látványos, szórakoztató popcorn mozi, ami szerencsére nem áldozza fel az univerzum értékeit az akció oltárán.

Lehet azon fanyalogni, hogy a J.J. Abrams újraértelmezett Star Trekje nem követi szorosan Gene Roddenberry megálmodott univerzumának értékeit, alapköveit, s tulajdonképpen ez az újkori Star Trek nem több egy lecsupaszított nyári blockbusternél, egy kommersz sci-finél, amiben háttérbe kerül maga a felfedezés, s nem boncolgatnak benne morális kérdéseket. Pedig ez nem igaz, a Sötétségben – Star Trek ugyan valóban nem ezeket helyezi előtérbe, s sokszor elnagyolt formában foglalkozik csak ezen fő kérdéskörökkel, de valójában ezen értékek mindvégig megbújnak Abrams Star Trekjében, s annak folytatásában.

Londont hatalmas robbanás rázza meg, majd nem sokkal később a Föderáció magas beosztású vezetőit is támadás éri. A terroristacselekményért John Harrison vállal a felelősséget, aki tettei után a Klingononok bolygójának egy kietlen vidékére menekülve próbálja meg elkerülni a szembesítést. Az Enterprise és legénysége kapja a feladatot, hogy leszámoljon a véres kezű terroristával, a küldetés azonban hamar váratlan fordulatokat vesz.

A Sötétségben – Star Trek minden elemében követi a folytatások alaptörvényeit, s igazolja, hogy még több pénzből, még nagyobbat lehet durrantani. Egyrészt azért, mert a film szinte az elejétől a végéig elképesztő akciókat vonultat fel, másrészt azért, mert a történet és a karakterek nem lettek ennek oltárán feláldozva. Vagyis ez csak részben igaz, a Star Trek folytatása ugyanis jelentős részben Kirkről, Spockról és Harrisonról szól. Arról az összecsapásról, ami alaposan próbára teszi az Enterprise parancsnokát és első tisztjét, s nem csak kettejük barátságát, de saját jellemüket is. Persze Bones, Scotty, Sulu és Uhura is részesei ennek a kalandnak, sőt, sokszor kiemelt szerepet is játszanak annak előrelendítésében, de lényegesebben kevesebb szelet jut nekik.

Bár a folytatás címe sejtelmesen vészjósló, valójában nem kell igazán sötét hangulatra számítani. De Abrams Star Trekjéből ez nem hiányzik, az új rész ugyanis mindazt felvonultatja, ami szükséges egy jó popcorn mozihoz, s eközben a Trekkieknek se lesz keserű a szájíze. Ha bárkinek kétségei voltak afelől, hogy J.J. Abrams alkalmatlan lesz az új Star Wars-filmek rendezésére, akkor a Sötétségben – Star Trek csattanós választ fog adni.

Értékelés: 9/10

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »