Oldal kiválasztása

Reus – Játékteszt

Reus – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Reus egy holland eredetű szó, aminek jelentése Óriás. Az Abbey Games debütáló játékában azt a teremtéstörténeti toposzt járhatjuk körül, miszerint valaha a földi életet 4 óriás hozta létre.

A Reust – első játékukként – Hollandiában készítette egy kis indie cég, az Abbey Games. Az indie játékok kategóriájában szokatlanul hosszú fejlesztési időt, közel másfél évet követően látott napvilágot a produktum, amin nagyon látszik a belefektetett szeretet és törődés, valamint hogy a fejlesztők igencsak nagy odafigyeléssel rakták azt össze. Első ránézésre ugyan rétegjátéknak tűnik, ami részben igaz is, hiszen egy istenszimulátorról van szó, de nem egészen a megszokott formában.

Történetünk szerint egy puszta Földet kapunk, ahol semmi sem él. De megjelenik a 4 Óriás, az óceán, a szikla, az erdő és a mocsár óriásai. Ők szimbiózisuk által megteremtik az életet a bolygón, majd pedig megjelenek az első emberek is, akik kérésekkel fordulnak hozzánk. Többek között különleges épületek felhúzásában kell segédkeznünk, és ha ezek sikerrel végződnek, a falvak követeket adnak, akiket a tetszőleges Óriásod magához fogadhat, és így extra képességekre tehet szert. De hogy ne legyen olyan szép és könnyed az életünk, a falvak fellázadhatnak (iriggyé válnak), és útnak indulhatnak más falvakat vagy akár minket elpusztítani. (Ha egy Óriást megtámadnak, azt a falu elpusztításával akadályozhatjuk meg. Egy kis idő után azon a területen új telepesek jelennek meg.)

A játék maga a szimbiózisra épül. Az óriások különböző képességeket birtokolnak, amik jól kiegészítik egymást, és ezek keresztezésével új állatfajok vagy növények jelenhetnek meg, amik nem csak, hogy újabb táplálékot jelentenek, de ezek révén idővel egy magasabb technikai szintet is elérhet az adott falu. Mindegyik területnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Például a mocsaras és erdei falvak alapításához elengedhetetlen a víz, a sivatagokat viszont távolabb kell leraknunk – erre a játék is felhívja a figyelmünket. A kezdetek kezdetén át kell esnünk a kezdőlépéseken. Ennek során részletesen megismerhetjük az egyes Óriások alapképességeit és a területeket is. Az alapok ismeretével már elboldogulunk, de amikor saját kis világot kezdünk, mélyebbre kell beleásnunk a képességekbe, és megismerkedni a szimbiózisokkal, hogy hatékonyabban segíthessük a falvakat.

:galeria:

Egy olyan istenszimulátorról beszélhetünk tehát, ahol egy helyett négy óriást kapunk (mind saját alapvető képességekkel), akik együttes erővel tudnak valami újat alkotni. A műfaj kedvelőinek kötelező vétel, de azoknak is érdemes tenniük vele egy próbát, akik számára idegen ez a játékfajta. A fejlesztők ugyanis sikeresen megtalálták azt a vékony határvonalat, amit átlépve a túlbonyolítottság tengeréhez jutnánk, amit szerencsére nem lépték át. Az Abbey Games egy szinte tökéletes első játékot alkotott, amiben természetesen vannak azért kisebb hibák, valamint lenne helye a multiplayernek is, összességében viszont egy nagyon aranyos, egyedi hangulatú és grafikájú, könnyen kezelhető játék lett a Reus, amit bárkinek nyugodt szívvel ajánlunk.

Ha valaki szeretné jobban beleásni magát a háttértörténetbe vagy a játékmenetbe, érdemes ellátogatni a hivatalos wikioldalra (wiki.reusgame.com). A játékot megtaláljátok a Steam kínálatában, és ehhez a kódot közvetlenül a készítők oldaláról is megvásárolhatjátok (reusgame.com/buy).

Értékelés: 8/10

Az Óceán Óriása: Képes tengereket és háziállatokat "létrehozni". Erdők és mocsarak létrehozásához szükséges. Pusztító képessége nincs.

Az Erdő Óriása: Erdőket és gyümölcsöket tud létrehozni. Négyük közül ő a leggyorsabb. Segít a növények gyorsabb növekedésében. Pusztító képessége nincs.

A Szikla Óriása: Hegyeket, sivatagokat és ásványokat hoz létre. Az óriások között a legerősebb és a leglomhább. Az ásványok nagy segítségek mind az állatok, mind a technológia fejlődésében. Rendelkezik pusztító képességgel.

A Mocsár Óriása: Mocsarakat, egzotikus állatokat és gyógynövényeket hoz létre. Képességei megoszlanak az adott területek között. Neki van a leghatásosabb pusztító képessége.

Translate »