Oldal kiválasztása

MXGP2: The Official Motocross Videogame – Játékteszt

MXGP2: The Official Motocross Videogame – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A 2014-es MXGP folytatásaként nemrég megjelent az MXGP2, ami részben előrelépéseket tesz a szériában, részben néhány lépést hátra. Összességében jobb lett, mint az elődje, de az új menürendszer és a néhány hozzáadott pálya mellett nem sok újat mutat fel.

Alapjában véve az előző játék teljesen arcade stílusú volt. A folytatás egyik legkiemelkedőbb része a manuális váltás és a kuplung bevezetése. Természetesen ez még mindig messze áll egy szimulátor szintjétől, de a játék nem is szeretne oda tartozni. Amennyiben nem tudjuk még a manuális váltót és a kuplungot használni a valóságban, akkor lehet, hogy jobb, ha megtanuljuk, mert észrevételem alapján fékezés nagyon furán működik a játékban. Csak egy példát említek: billentyűzettel játszva teljes gázzal megyek előre, mindkét fék gombját benyomom, mégsem kezdek el drasztikusan lassulni, pedig azért ha egy első féket nagy sebességnél tövig húzok, annak elég erősen orra bukásnak kellene legyen a következménye. A kanyarodást ezért én motorfékkel ajánlom, mert az legalább hatásosan működik. Furcsaságokat a kuplung esetében is találtam, amit streamelve több néző csodálkozva nézett, hogy a kuplungot behúzva ugyanúgy dolgozott tovább a motor, ezáltal kvázi tönkretéve a kanyarodást.

Itt jutunk el a játék következő nagyobb gondjához, a fizikához. Nem tudnám megfogalmazni, hogy pontosan mi nem működik benne jól, de az elődhöz képest is távolabb áll a valóságtól a fizika a játékban. A whip/scrub működésén ugyan javítottak (ami valószínűleg a játékosok visszajelzésének figyelembe vétele miatt van; jár a piros pont), de mégis néha nehéz kivitelezni. Ami történik igazából annyi, hogy a mozgás helyett néha úgy gondolja a játék, hogy nem a motort szeretnénk egy kicsit megtolni a levegőben, hanem szimplán függőleges tengely körül szeretnénk forogni, mint egy deszka, és összetörni magunkat földetéréskor. (Néhány az előző játékban megtalálható bug a folyatásban is megmaradt, de a fejlesztők több esetben is elhagyták a játékuk kiadása utáni további patchelést.)

A negatív dolgok után jöjjön a pozitívum is. Megérkeztek a nagyon hangulatos beltéri stadion pályák, szám szerint 4 darab (ebből lehetett volna azért több, de örüljünk annak is, ami van). A játék nagyon jó karrier módot kapott, amiben saját csapatot és versenyzőt is tudunk kreálni. A motorjainkat nagymértékben testre szabhatjuk, ami még tovább emeli a saját tartalom érzetét. A felfüggesztések beállításait elmenthetjük! Nagyon jó replay rendszer van a játékban. Habár a visszajátszások nem elmenthetők, jó alapanyagot adhat például egy YouTube videó elkészítéséhez. A belső nézetes kamera is igényes, ami mostanság nem egy gyakori dolog.

A zenékre nincs panasz, teljes mértékben hozza a játéktól elvárt hangzást. Ugyanez sajnos nem mondható el a motorok hangjairól, ami leginkább egy béna fűnyíróra emlékeztet. Lényegében két állás van a motor hangban: alap járat; full gáz. Közte nem nagyon lehet észrevenni más hangot.

Amennyiben a fizikai motoron a játékosok visszajelzése alapján hangolnának egy kicsit a fejlesztők, és esetleg ingyenes, vagy alacsony árú DLC formájában további beltéri pályákat tennének a játékba, az nagyon sokat dobna az átfogó értékelésen, de jelenlegi formájában nem nyújt többet egy átlagosnál.

Értékelés: 7,5/10

Translate »