Oldal kiválasztása

Samsung Series 9 NP900X3C – Hardverteszt

Samsung Series 9 NP900X3C – Hardverteszt

Elsőként nem értettük, miért kapunk egy aránylag már kifutott modellt tesztelésre a Samsungtól, aztán amikor kézbe vettük a 9-es sorozat ultravékony ultrabookját, már mindent értettünk. Az ipari tervezés egyik kiválóságát tartottuk a kezünkben.

Az NP900X3C valami hihetelenül elegáns, karcsú, könnyű – és bárki, aki a kezébe fogja, kétszer is meg fogja gondolni legközelebb, hogy vajon a MacBook Air számít-e etalonnak ezen a téren. Az 1,2 kg-os ultrabook nem csupán összecsukva nyújt felemelő látványt, de széthajtva is a felhasználó kegyeit keresi, hiszen szuperéles és ragyogó kijelzőjén gyönyörűen mutat minden tartalom – legyen az fénykép vagy film, esetleg egy weboldal. A billentyűzetét kényelmes használni (külön kiemelendő a háttérvilágítás!), és az egérpad is kézre áll. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy 5-6 órás akkumulátor-üzemidőt lehet kihozni belőle, és hogy gond nélkül elfut (mit elfut, az SSD-nek köszönhetően hasít!) rajta a Windows 8, akkor lassan ott tartunk, hogy ömlengésbe vált át a cikk, és ki is biggyeszthetnénk a "Must have!" plecsnit a cikk mellé. Sajnos viszont van ennek a kütyünek egy árnyaltabb oldala is, és most itt nem csupán az árára gondolok (ami még most, jóval a megjelenés után is 300 ezer forint körül helyezkedik el).

A tesztelés során jó néhány turpisságra és rejtett hibára sikerült fényt derítenünk a készülékkel kapcsolatban. A legbosszantóbb talán a fedél felnyitása, ugyanis bár utazáshoz jól jön, hogy stabilan összecsukva marad a számítógép, az hogy csak különböző technikákat elsajátítva lehet egy kézzel felnyitni a kijelzőt, hosszabb távon az őrületbe tudja kergetni a felhasználóját – ráadásul ez tipikusan olyan hiba, ami a márkaboltokban kiállított példányokat próbálgatva nem valószínű, hogy előjön. A második legfrusztrálóbb élmény díjat az egérpad kaphatná, ugyanis bár hiperérzékeny, egyáltalán nem dolgozik a felhasználó keze alá a gomb nélküli felület, és folyton ide-oda ugrál a kurzor, ha egynél több ujjal próbáljuk meg vezérelni az operációs rendszert. A harmadik a sorban a gép beépített BIOS-a lehet, mivel szinte alig ajánl fel bármilyen beállítási lehetőséget, ráadásul akármilyen konfigurációval próbáltuk, nem sikerült rábírnunk a gépet arra, hogy pendrive-ról bootoljon. Negyedikként a sort a töltésjelző LED zárja, amely ugyan szépen világít a gép nyitott állapotában, ám mivel közvetlenül a billentyűzet fölött kapott helyet, a fedél zárt állapota mellett egyáltalán nem látható – apró hiba, amit viszont egy kis odafigyeléssel el lehetett volna kerülni.

A képre kattintva közelebbről is megcsodálhatod a notebook lenyűgöző formavilágát.

Az operációs rendszer sutaságát nagyon nem részletezném, hiszen erről nem az NP900X3C tehet, de mindenesetre érintőképernyő nélküli modellen kínszenvedés egy ilyen érzékeny egérpaddel navigálni a Windows 8 alatt, és mivel a gépen egy Windows 7-es matrica hirdette a javasolt oprendszert, vélhetően nincs is 100%-os támogatottsága a 8-as verzió alatt – gondolom mindezt abból, hogy a funkcióbillentyűk egy jó része nem volt hajlandó működni. A tesztek során a válaszidővel nem akadt gondunk, hiszen a 4 GB memória és a 128 GB-os SSD megtette a magáét, ám grafikai szempontból az Intel HD Graphics 4000 vajmi kevésnek bizonyult bármilyen 3D-s feladat esetén.

Összességében kijelenthetjük, hogy külsőre a Samsung nagyon belenyúlt a tutiba, hiszen ennyire dögös, vonzó külsejű termékkel ritkán akad össze a vásárló ebben az árkategóriában. Sajnos a belső tartalom és a használat már nem igazolja egyértelműen az árcédulát, hiszen elég komoly kompromisszumokkal kellett szembesülnünk, és ezen a téren még van hová fejlődnie a cégnek. Szerintünk könnyedén elfogadhatók lennének ezek a kompromisszumok egy jelentősen olcsóbb (mondjuk 250 ezer forintos) árcímke mellett, és ezzel a stratégiával könnyedén betörhetne a Samsung olyan piaci szegmensekbe is, ahol eddig még nem vetette meg a lábát. Az árnak megfelelő kategóriában jelenleg azonban sokkal jobb ár/teljesítmény mutatókkal rendelkeznek például az ASUS Zenbookok. Csak bízhatunk benne, hogy a jövőbeli Samsung-ultrabookok megtartják a külsőt, a fenti hibákat viszont már nem fogják tartalmazni.

Értékelés: 6/10

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »