Oldal kiválasztása

BattleBlock Theatre – Játékteszt

BattleBlock Theatre – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Behemoth nem tartozik a termékeny stúdiók közé, mégse fanyalgunk, ha éveket kell várni a csapat új játékaira. Miért? Azért, mert a végtermék minden porcikáján érezni, hogy hasznosan teltek el a fejlesztési évek. Ilyen játék a BattleBlock Theatre is.

Az Alien Hominidet és a fantasztikus sikereket elért Castle Crashers-t is jegyző Behemoth csapatának legújabb játékára, a BattleBlock Theatre-re közel négy teljes esztendőt kellett várnunk, és talán nem lövök le semmit, ha azt mondom, megérte. A BattleBlock Theatre ugyanis a kooperatív módra kihegyezett akciózás és a platformerek legszebb pillanatait idéző koktél egyvelege, ami ugyan nem ér fel a Super Meat Boy nehézségéhez, de legalább olyan szórakoztató, mint a Team Meat játéka. A játék zsenialitása ugyanis pont egyszerűségében, szerethető, már a Castle Crashers-ből is ismert technológiával megrajzolt szereplőiben rejlik, na meg egy olyan sajátos humorban, ami csak és kizárólag a Behemoth-ot jellemzi.

Az egyenként kilenc szakaszból álló fejezetek egy zátonyra futott hajó legénységének a történetét mesélik el, a fura külsejű bábfigurák ugyanis egy olyan helyen találják magukat, ahol egy színházkedvelő, szadista macska karmai közül kell kiszabadulniuk. Feladatunk végtelenül egyszerűnek ígérkezik, a pályákon elhelyezett zöld kristályokból kell minimum hármat összeszednünk, ami így megnyitja nekünk a továbbjutáshoz szükséges kijáratot. Természetesen célszerű az adott helyszíneken a lehető legtöbb gyémántot összegyűjteni, az így kapott pontokért cserébe ugyanis számos, igen csak színes küllemű avatárt vásárolhatunk. A zöld színű ásvány összegyűjtése azonban csak kezdetben tűnik egyszerű feladatnak, a pályatervezésnek, s a pályákon dolgunkat nehezítő macskáknak köszönhetően ugyanis alaposan meg fogunk izzadni, ha egy-egy jól elhelyezett gyémántra fenjük a fogunkat. A BattleBlock Theatre ugyanis azon ügyességi platformerek közé tartozik, ahol bár hibázni ér, csak nem érdemes.

És ha nem menne egyedül, akkor ezúttal már kooperatív módban is megpróbálhatjuk teljesíteni a feladatokat, igaz, ilyenkor egészen új oldaláról ismerhetjük meg a játékot. A játékbeli fejtörők teljesen új szintre emelkednek, ezzel is tesztelve, mennyire vagyunk képesek csapatban dolgozni. Akad multiplayer mód is, ami meglehetősen kettős érzést vált ki a játékosból: A deathmatch és team deathmatch játékmódok a lövöldözős elemek súlytalansága miatt nem nyújtanak igazi kihívás, ellenben a platformer szekvenciákra kihegyezett kihívások, mint például az arany bálnában gyűjthető aranytalléros rész vagy a kockablokkok színezése egészen élvezetesre sikerültek.

Aztán ha mindent alaposan körbejártunk és kipróbáltunk, akkor a pályatervezőben akár saját pályánkat is megtervezhetjük, igaz, a LittleBigPlanetet jellemző gigantikus választási lehetőségek innen hiányoznak, a szűkösen rendelkezésre álló építőelemek mégis meglepően magas kreativitási faktort biztosítanak.

A BattleBlock Theatre egy olyan platformer, ami a Super Meat Boy nyomvonalán halad, precizitást igénylő játék, ami akkor mutatja meg igazi oldalát, ha kooperatív módban méretteted meg magad. Ha kellően türelmes vagy, s szereted a kihívásokat, akkor imádni fogod, de akkor is érdemes egy próbát tenni vele, ha csak a Behemoth elborult humorérzékét csíped, a történet ugyanis minden pillanatban magában rejt egy-egy vicces momentumot.

Értékelés: 8/10

Hozzászólások

Translate »