Oldal kiválasztása

Star Wars Pinball – Játékteszt

Star Wars Pinball – Játékteszt
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Zen Studios ezúttal is nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a Star Wars-univerzumot dolgozta fel legújabb csomagjában, amely összesen 10 asztalból fog állni. Ebből február 27-én csak az első háromra tehetünk szert, a legtöbb platformon DLC formájában.

Mi a játék X360-as verzióját használtuk a teszthez, és azt előre kijelenthetjük: a magyar fejlesztőknek sikerült megint fenekestül felforgatniuk az eddig megszokott sémát. Mivel az első csomag 3 tagja (Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, Boba Fett és The Clone Wars) teljesen eltérő játékmenetet képvisel, így egyenként vesszük sorra az asztalokat.

Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

A Birodalom visszavág flipperasztala szinte teljes mértékben a filmre épít, amit nagyban erősít az is, hogy különböző jeleneteket láthatunk a mátrixkijelzőn, továbbá az egyes küldetések is a film jelenetei közül választhatók ki (1-6). Az asztal elsődlegesen Darth Vader, Luke Skywalker és egy rohamosztagos köré épülnek, de a golyó mozgatásában lézerkard is segédkezik, illetve egyes küldetések során egy lépegetővel, vagy egy Tie Fighterrel is találkozhatunk.

A játékmenet valami fenomenális, és elsőre a játékos úgy érzi, hogy könnyen teljesíteni lehet a küldetéseket, hiszen a legtöbbet az asztal közepén található Star Wars és Vader feliratokat meglőve, majd a golyót Vader sisakja előtt felnyíló rejtekajtóba belőve tudjuk aktiválni. Ám az egyes menetek végén hamar kiderül, hogy a játék elég szűken méri a pontszámokat, ezért igencsak meg kell dolgoznunk majd azért, hogy felkerülhessünk az eredményjelző tabellára. Az események jelentős része középen zajlik, és ebben nagy szerepe lesz a középen két oldalt elhelyezett flipperkaroknak is, amelyek előtt – a felkörívet meglőve – egy rövid ideig mágneses rögzítéssel meg is áll a golyó, így sokkal jobban tudunk majd célozni. Az oldalsó rámpák, a félkörívek és a gombák mind jól belőhetők, és kis gyakorlást követően mesterien tudjuk majd kezelni az asztalt, ám – mint ahogy korábban is írtuk – kitartó játékra lesz majd szükségünk, hogy kiemelkedő pontszámra tegyünk szert.

Bár élvezetes az asztalon a játék, és a multiball is kifejezetten jól működik, ez volt az egyetlen olyan tagja a csomagnak, ahol a különböző effektusoknak és 3D-s objektumoknak köszönhetően egyes pontokon igencsak erősen beszaggatott a konzol – sokszor éppen annyira, hogy rögtön el is veszítsük a golyónkat. Mivel ez többször is előfordult, így gyaníthatóan optimalizálatlanságról lehet szó, és ilyet bizony nem szabadna benne hagyni a végleges produktumban…

The Clone Wars

A Klónok háborúja a második és harmadik SW-epizód között játszódik, és elsődlegesen képregényes megjelenítéssel dolgozik. Ez az asztal ígérkezik a legkönnyebbnek és egyben a legjövedelmezőbbnek is a pontszámok terén, amihez nagyban hozzájárul a tény, hogy tele van mindenféle könnyen becélozható rámpával. A két oldalt található, a multiballhoz labdát elnyelő lyukak becélzása sem különösebb ördöngősség, és ha ezzel megvagyunk, máris jöhet a multiball, ami számos jackpottal és óriási pontszámokkal kecsegtet. Az összes asztal közül ezen volt a legnagyobb élmény játszani, ráadásul a középen aktiválható bónusz pálya (mini flipperasztalok sorozata, amin sorban kell lelődözni a világító pontokat, majd máris haladhatunk a következő, nehezebb szintre – mindezt egy kiképzés keretein belül) valami hihetetlenül jól sikerült. A küldetések izgalmasak és látványosak, az erőteres megoldás pedig különösen ötletes (ilyenkor egy erőtér jelenik meg az asztal felső harmadában, és csupán kerülő úton, bizonyos rámpákon tudunk mögé jutni, hogy aztán likvidálhassuk azt pár jól irányzott lövéssel), de a hajó navigálása is izgalmakat ígér.

A The Clone Wars indításakor pedig igazi Star Wars-os stílusban értesülhetünk a történésekről a megszokott, felfelé kúszó és sárga színű, történetmesélős szövegezés segítségével.

Boba Fett

A végére maradt a számomra leginkább ambivalens módon jellemezhető Boba Fett nevű asztal, ahol a fejvadász kalandjaiban vehetünk részt, teljesítve megbízóink küldetéseit – többek között Han Solo elfogásában is segédkezhetünk. A rendelkezésünkre álló játéktér elég vegyes, hiszen vannak itt rámpák, lyukak és teljesen speciális elemek (pl. csápok) is, ám a bal oldalon a szélen elhelyezett felső flipperkar az, ami felteszi az i-re a pontot. Ember legyen a talpán, aki jól tud ezzel a karral célozni a megnövelt gravitációjú (értsd: gyorsan lefelé lejtő) asztalon, ahol szinte zsinórban kapjuk majd a gyorsabbnál gyorsabb golyókat, és igyekezhetünk még azelőtt más útra terelgetni azokat, mielőtt lecsurognának a középen alul található ürességbe. Elsőre elég nehéz sikereket elérni a Boba Fett esetében, ám természetesen néhány játék után sikerül javítani a teljesítményen, viszont a sokadik menet után sem sikerült megszokni a játéktér fura elrendezését. Érzem, hogy valami több van ebben az asztalban, mint amit eddig sikerült kihoznom belőle, csak nem sikerül kitalálnom, hogyan tudnám mindezt elérhetővé tenni. (Az ambivalens érzéseket csak fokozzák a helyenként fura hangeffektek…)

Összességében elmondhatjuk, hogy három teljesen különböző stílusú asztalhoz juthatunk a legújabb DLC-csomag képében, amihez gyönyörű grafikai elemek, hihetetlenül fantasztikus Star Wars-hangulat és tökéletes szinkronhangok társulnak. A fejlesztők újfent, sokadjára tudtak újat alkotni, és büszkék lehetnek rájuk a Lucasnál is, hiszen fantasztikusan sikerült adaptálni a Star Wars-hangulatot. Egy kiváló minőségű és változatos pakkot vásárolhatunk magunknak február 27-től, amely nem csak a Star Wars-rajongóknak nyújt fergeteges élményt.

Értékelés: 8/10

Translate »