Oldal kiválasztása

Rontó Ralph – Filmkritika

Rontó Ralph – Filmkritika
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A pixelek hőskorában, játéktermeket járva, 8-bites játékokon nőttél fel? Esetleg szeretsz nosztalgiázni egy letűnt kor emlékén? Akkor a Disney legújabb animációs filmjét, a Rontó Ralph-et látnod kell.

Belegondoltál már, milyen lehet minden nap rossz fiút alakítani? Olyan ellenséget, akit senki se szeret, akinek munkájáért nem jár megbecsülés, szeretet és persze a játék végén kapott aranyérem? Rontó Ralph pontosan ebben a szerepben tetszeleg, immáron harminc éve. Ő ugyanis a Javító Felix (Fix-It Felix Jr.) játék antihőse, az a fickó, akit minden egyes alkalommal legyőznek a kissrácok a játékteremben, s a nap végén úgy vonul pihenőre, hogy ismét sárba tiporták. Csoda, ha ráun a melóra, s új kihívásokat keresve, megpróbál végre Ő lenni a jófiú? Rontó Ralph ugyanis pont ezt teszi, hátat fordítva a tradicionális 8-bites kalandnak, beleveti magát a játékvilág jövőjébe, s egy éppen frissen debütált sci-fi témájú belső nézetű shooterben próbál szerencsét. Nem sok sikerrel, ahogy harminc éves munkája során, úgy itt is csak bajt okoz, ráadásul akkorát, amivel az egész játékvilág létét fenyegeti. Így hát útnak ered, hogy helyrehozza a hibáját, de aztán egy cukormázas, negédes autóverseny keretén belül megismerkedik későbbi segítőtársával, Vanellope von Schweetz-cel…

 

A Rontó Ralph nem csak gyerekeknek, vagy az animációs filmektől már elvárt módon, felnőtteknek szól. Nem, a Disney a választott témát ügyesen megragadva folyamatosan kikacsint a játékosokra is, azokra a gamerekre, akik Commodore-on, játéktermi gépeken, vagy az első konzolokon nőttek fel. A Rontó Ralph ugyanis nem csak hőse útját igyekszik részletesen lefesteni, hanem azt az utat is, amit a játékipar a '80-as évektől bejárt. A film egyaránt megmutatja ennek a világnak a múltját és jelenét.

 

Persze Disney-rajzfilmről van szó, a film végén mindenki megtalálja a maga helyét, mindenki elfogadja magát olyannak, amilyen. A Rontó Ralph ugyanis valahol az elfogadásról szól, s nem feltétlenül arról, hogy el kell fogadnunk saját sorsunkat, hanem arról, hogy milyen másnak lenni, s ennek megfelelően érvényesülni az életben. A körítés egy dolog, igaz, ez esetben sokkal erőteljesebb, mint az idén mozikba került összes filmben együttvéve, de pont ezért szórakozik majd rajta jól gyerek, felnőtt vagy éppen gamer.

 

Értékelés: 8,5/10

Translate »