Oldal kiválasztása

The Settlers Online – Bétateszt

The Settlers Online – Bétateszt
10 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az Age of Empires Online után újabb legendás stratégiából készítettek ingyenes, böngészőből futtatható MMO-t. Köszöntsük köreinkben a The Settlers Online-t!

Új divat van kibontakozóban a játékipar berkein belül, a HD kollekciók, a feldolgozások és egyebek mellett ugyanis egyre komolyabb teret nyernek a klasszikus stratégiák MMO stílusban történő újragondolásai. A sort nemrégiben a legendás Age of Empires Online kezdte meg, amely finoman szólva is levett minket a lábunkról, a közeljövőben pedig útjára indul a Blue Byte által készített The Settlers Online is, mint a közel két évtizede létező franchise első, online játékmenetre kiélezett tagja. A The Settlers-sorozat nagy rajongóiként óriási örömmel vetettük bele magunkat az online változat nyílt béta tesztjeibe, ami egyértelműen lényegesen több mosolyt rajzolt arcunkra, semmint bánatot.

 

A The Settlers Online nem más, mint egy böngészőből futtatható, tehát letöltendő klienst nélkülöző, teljesen ingyenes MMO, amelyet egyetlen egyszerű regisztrációt követően vehetünk használatba. Már itt érdemes kiemelni, hogy senkit se ijesszen meg a stílusmegjelölés, lévén ez egy úgynevezett kötelezően rossz skatulya, amit rá kell húznunk a játékra ahhoz, hogy valahova elhelyezhessük. Történetesen ugyanis a The Settlers Online inkább egy online lehetőségekkel jócskán megáldott stratégia, amelyet kedvünk szerint akár teljesen magányosan is végigjátszhatunk, hacsak az adott küldetés nem kötelez minket arra, hogy egy vagy több felhasználóval összefogva hajtsuk végre a kitűzött célt. A lehetőség azonban adott, hiszen amennyiben nem kívánunk magányos farkasként átrohanni a komolyabb történetet nélkülöző missziókon és szeretnénk aktív tagjai lenni egy virtuális közösségnek, minden további nélkül megtehetjük. Ha mégsem, akkor a The Settlers Online éppen ugyanazt az élményt fogja nyújtani, mint például a legutóbbi – egyébként nagyon jól sikerült – hetedik epizód, amely érezhetően komoly hatást gyakorolt az online változatra. A különbség leginkább abban rejlik majd, hogy az élményért nem leszünk kötelesek fizetni, a játék futtatásához pedig elegendő lesz egy átlagos laptop, valamint egy szélessávú internetkapcsolat is.

 

A The Settlers Online alapjai ugyanis szinte teljes egészében megmaradtak a sorozat által korábban kitaposott útvonalon. Ennek hála az egész játék a gazdasági menedzsmentre, a folyamatos fejlődésre és az egyensúly megtalálására épít, nagy ritkán színesítve a képet egy-egy háborúval, mindezt a városépítés szépségeivel és egy óriási terület felfedezésének élményével megtoldva. A központi raktár vagy épület felhúzását követően így az offline epizódok esetében jól megszokott fakitermeléssel kezdjük településünk fellendítését, első körben jönnek a favágók, majd a rönköket deszkákká alakítók. Természetesen az újabb épületekhez nem lesz elegendő a fa, szükségünk lesz különféle ásványkincsekre, kőre, később vasra, szénre, bronzra és egyebekre, amelyeket bányák és feldolgozó üzemek segítségével nyerhetünk ki. Mivel a lakosságnak ennie is kell, alacsonyabb szinteken halászattal, később nagyobb farmokkal és kocsmákkal láthatjuk el dinamikusan fejlődő községünket, de természetesen vadászatra is ösztökélhetjük a népet. Habár a The Settlers játékok soha nem a háborúkról szóltak, akadnak majd helyzetek, amikor szükségünk lesz hadseregre, ehhez barakkokat kell építenünk, ahol különféle bakákat képezhetünk ki határaink védelmére. Mindezeken felül gondoskodnunk kell arról, hogy kicsiny épületeinket tökéletes úthálózat kösse össze, ezáltal hatékonyan és gyorsan juthatnak el a nyersanyagok a központi épületbe. Gyakorlott Settlers fanatikusok tehát garantáltan azonnal bele fognak tanulni a játék irányításába, hiszen ismerős – nem mellesleg pedig letisztult – kezelőfelület fogadja majd őket.

Természetesen az online lehetőségek mellett akadnak olyan direkt egyjátékos lehetőségek, amelyek kimaradtak a játékból, többségében azonban inkább a bővülés a jellemző, a The Settlers Online ugyanis dugig van olyan opciókkal, amelyek az MMO műfajban nem, de a sorozat esetében szokatlannak nevezhetők. Mivel a stílus minden jóravaló tagjában találkozhatunk szintlépéssel, nem maradhatott ki ez természetesen a Blue Byte alkotásából sem. Habár a fejlődési rendszer itt korántsem az újabb képességek feloldásáról szól, a stratégiai múltnak köszönhetően ugyanis többnyire az újabb épületeket, illetőleg a hozzájuk kapcsolódó lehetőségeket teszi elérhetővé egy-egy újabb lépcsőfok elérése. Természetesen nem csak emiatt kapta meg az online jelzőt a játék, ugyanis valóban rengeteg lehetőségünk van arra, hogy a világháló segítségével interakcióba lépjünk és jól szórakozzunk más stratégákkal. Lehetőségünk lesz például csatlakozni különféle guildekhez, a beépített chat ablaknak köszönhetően beszélgetni, segítséget kérni, netán nyújtani a többi játékosnak, de barátkozhatunk is, akiket felvehetünk egy saját listára, hogy ha ők is éppen saját kis telepeseikkel vannak elfoglalva, akkor meghívhassuk őket egy kis közös mókázásra vagy egyszerű eszmecserére. Pajtásaink természetesen akkor is jól jönnek majd, ha éppen bajba kerülnénk a The Settlers Online világában, hiszen itt garantáltan mindig lesz egy újabb elérhető cél, egy újabb szint, egy újabb épület vagy nyersanyag, amit meg kell szereznünk a továbbjutáshoz.

 

Akárcsak a legtöbb ingyenesnek nevezett böngészős MMO-ban, úgy természetesen a The Settlers Online-ban is találhatunk egy úgynevezett mikro-tranzakciós rendszert, amelynek keretein belül valós pénzzel válthatjuk meg fejlődésünk felgyorsítását. A játékban ugyanis – offline testvéreihez hasonlóan – helyet kapott egy piactér, ahol a különféle árucikkeket csereberélhetjük attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. A dolog pikantériája azonban ott kezdődik, hogy itt többnyire csak úgynevezett drágakővel fizethetünk – például deszkáért, kőért, bronzért és a többi –, ám ezeket a kék gyémántokat csak és kizárólag valós pénzekért vásárolhatjuk meg magunknak. Ezzel el is érkeztünk a játék legnagyobb negatívumához, miszerint a Blue Byte helyenként szó szerint rákényszeríti a játékosokat arra, hogy ha nem is minden nap, de bizonyos időközönként azért vásároljanak be az értékes nyersanyagból, anélkül ugyanis egy bizonyos szint felett rendkívüli módon belassul a játékmenet és a küldetések között gyakran hosszú percek, nem ritkán órák telnek el csak azért, hogy türelmesen kivárjuk, amíg minden nyersanyagunk összegyűlik. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy kis telepeseink a kilépést követően is szorgosan gyűjtik a különféle építőanyagokat, így a legtöbb esetben nincs más dolgunk, csak hagyni őket dolgozni. Azok viszont, akik szeretnének egy kicsit intenzívebben haladni a feladatokkal és nincs elég türelmük várni, azoknak nincs más választásuk, mint mélyen belenyúlni a zsebükbe. Ezen a rendszeren remélhetőleg a végleges változatig még módosítanak majd a készítők, mert rendkívül kiegyensúlyozatlannak nevezhető és bár a menürendszeren belül találunk egy mérleg szimbólumot, amit a nyílt bétában még nem érhettünk el, de csak remélni tudjuk, hogy ott megtalálhatjuk majd az úgynevezett offline vásárteret, ahol nem drágakövekért, ezáltal pedig valós pénzért válthatunk nyersanyagot.

A játék egyébiránt korábbi felvonásaihoz képest tele van apró, de annál frappánsabb újdonságokkal, amelyekre a sorozat életében még nem volt példa, ezek közül is kiemelendő az úgynevezett „Star menu”, amelyet megnyitva különféle egy helyre csoportosított extrákat találhatunk. Így például épületekhez használható teljesítményfokozókat vagy lehívható emberi munkaerőt, de például innen érhetjük el a különféle specialistákat, a geológust, aki a bányák felkutatásában nyújt segítséget vagy éppen a felfedezőt, aki az újabb területek, netán kalandok felkutatásában fog jeleskedni. A The Settlers Online tehát mondhatni tele van kiváló ötletekkel, mindezeket pedig úgy sikerült nyélbe ütniük a fejlesztőknek, hogy közben folyamatosan szem előtt tartották a sorozat sajátosságait. Ezzel kapcsolatban azonban akad egy olyan probléma, hogy a Blue Byte mintha mindenkinek meg akart volna felelni játékával, ezáltal pedig kis híján a „két szék közül a pad alá” effektust mutatták be, lévén a sorozat hardcore rajongóit és a casual réteget is szerették volna kiszolgálni, aminek az lett a vége, hogy sem könnyűnek, sem igazi stratégiának nem nevezhető a játék. Az átlagos casual programokhoz mérten ugyanis nehéznek nevezhető a The Settlers Online, de vétek lenne teljes egészében stratégiának hívni, hiszen döntéseinknek nincsenek súlyaik, nem adatik meg az a szabadság, amit megszokhattunk korábban. Nincsenek például taktikai zsákutcák, sem rossz döntések, itt a lényeg, hogy teljesítsük a többnyire egyszerű és egymásból következő küldetéseket – építsük meg ezt vagy azt, menjünk ide vagy oda, teremtsünk elő bizonyos mennyiséget valamiből –, majd egyre magasabb szintre lépjünk. Nem lehetne egyértelműen kijelenteni, hogy ez rossz szisztéma lenne, ugyanakkor elsőre kissé szokatlan egy Settlers játéktól.

 

Összességében azonban a fenti hibák ellenére is elnyerték a tetszésünket a látottak, annak ellenére is, hogy mindezek még természetesen sokat változhatnak a végleges változatig, hiszen tesztünket a bétában szerzett tapasztalataink alapján vetettük monitorra. Őszinte mosolyunkhoz természetesen az is hozzájárult, hogy a játéknak böngészős mivoltához képest csodaszép, szokásosan mesés, aranyos és egyben vicces küllemet varázsoltak a készítők, minden egyes épületnek külön animációi vannak, a részletek pedig alaposan kidolgozottak. A játékot többféle böngészővel is kipróbáltuk így azt tanácsoljuk nektek, hogy amennyiben kisebb sávszélességű kapcsolattal rendelkezünk, válasszuk a Google Chrome-ot, ezen ugyanis szó szerint száguldott a játék, de a legbiztosabbnak a Firefox alatt tűnt, ami azonban minimum 2 megabájtos internetet igényel. Semmiképpen nem ajánljuk ugyanakkor az Internet Explorer és az Opera böngészőket, amelyek kivétel nélkül minden alkalommal megszakították a kapcsolatot a szerverekkel néhány perces játékot követően és elképesztő akadásokat is produkáltak.

Összességében azonban kijelenthető, hogy nagyon jól szórakoztunk a The Settlers Online nyílt bétájával. Azt egyelőre nem mondanánk, hogy a Blue Byte alkotása jobban sikerült, mint a nemrégiben elindult Age of Empires Online, hiszen teljesen más kategória a kettő, de a korábbi offline The Settlers részekhez is nehéz lenne hasonlítani, elsősorban éppen a komolyabb stratégiai jegyek hiánya miatt. Mint azonban a sorozat első MMO köntösbe bújtatott tagja, rendkívül élveztük a sok-sok online lehetőséget, a már most aktív és segítőkész közösséget, a hatásos újdonságokat, illetőleg azt a semmivel sem összehasonlítható élményt, illetve hangulatot, amit csak és kizárólag The Settlers játék volt képest nyújtani nekünk a múltban. Ha készítői javítják a fenti hibákat és megfelelő mennyiségű friss tartalommal árasztják majd el a rajongókat, akkor nagy jövőt jósolunk a projekt számára.

 

Értékelés: 8,5/10

Translate »