Oldal kiválasztása

Fertőzés – Filmkritika

Fertőzés – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Steven Soderbergh Fertőzés című filmje igyekszik a realitások talaján maradni, ennek megfelelően hétköznapi oldaláról igyekszik bemutatni, milyen is lenne, ha egyszer tényleg feltűnne egy halálos, globális káosszal fenyegető vírus.

Aktuális,mindennapjainkat behálózó témát feszeget Steven Soderbergh Fertőzés című filmje, hiszen az elmúlt évek tévéhíradásai rendre attól voltak hangosak, hogy ilyen vagy olyan, emberre is veszélyes vírusok ütötték fel a fejüket. A Fertőzés egy ilyen kialakult helyzetet vázol fel, ahol több szereplő szemszögéből nézve jutunk el a vírus kirobbanásától, egészen a gyógyír megtalálásig. Ennek megfelelően teljesen szokványos karaktereket kapunk, a szálak mégis teljesen más megvilágításba helyezik a történetet, s bár egyszerre több karaktert is mozgat a rendező, Marion Cotillardot leszámítva azért mindenki tisztességesen kidolgozott szálat kapott magának, és ha figyelembe vesszük, hogy Oscar-nyertesekkel, vagy Oscar-jelöltekkel van tele a Fertőzés, akkor ez kifejezetten tiszteletreméltó eredmény.

 

Soderbergh filmje meglehetősen feszes tempóban indít, nem próbál hosszú, elnyújtott felvezetéssel mindent a szánkba rágni, a hirtelen felismerés, hogy egy vírus milyen "ártatlan" módon, gyorsan és hatékonyan képes világméretű katasztrófát okozni, hamar sokkolja a nézőt. Ez a sokk pedig egészen a film utolsó harmadáig kitart, hiszen az ellenszer kifejlesztéséig feszültséggel teli marad a vászon. Hol a Matt Damon szemszögéből bemutatott társadalmi reakciók húsba markoló realitása miatt, hol a háttérben zajló politikai csatározások, hol az emberek pénzéhsége miatt. Utóbbi kapcsán Jude Law karaktere szolgál érdekességgel, és aktualitással, míg az előbbivel kapcsolatban emlékezetes jelenet, amikor Kate Winslet az egyik város tornacsarnokát szeretné a fertőzöttek számára ideiglenes orvosi központtá alakítani, a vezetőség egyik középkorú hölgytagja azonban azon van kiakadva, hogy ki fizeti majd a működtetés költségeit.

 

A Fertőzés valóságszerű megközelítésének köszönhetően végig izgalmas tud maradni, még az ellenszer kifejlesztése utáni részeknél se ül le a film, sőt, a befejezés zsenialitása garantálja, hogy a moziból kijövet újra és újra végiggondoljuk az egész láncreakció menetét, és azt, hogyan tudnánk mindezt elkerülni.

 

Értékelés: 8/10

Translate »