Oldal kiválasztása

A harcos – Filmkritika

A harcos – Filmkritika
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A ’80-as, ’90-es években játszódó, igaz történeten alapuló A harcos a sportfilmek tipikus felemelkedését meséli el, csak az nem mindegy, hogyan teszi mindezt, itt ugyanis a felemelkedés helyett egészen máson van most a hangsúly.

A harcos egy tipikus sportfilm, amiben a szegény sorból, rossz körülményekből igyekszik a legnagyobbak közé emelkedni a főszereplő. A 80’as, ’90-es évek Boston környéki Lowelljében felnőtt, ír Micky Ward története mégis egészen más oldaláról igyekszik megmutatni az ilyen mozikra jellemző, kiszámítható felemelkedést. A főhős ugyanis ezúttal hiába maga a boxolót alakító Mark Wahlberg, a történet burkoltan, de mindvégig Ward drogos, lecsúszott testvérére, trénerére koncentrál, ugyanis az ő története sokkal szívbemarkolóbb, és meghatározóbb.

 

A harcos szókimondó, szeretettel teli humorral átszőtt, és egyben megrázó története megtörtént eseményeken alapul. A film főhőse a hihetetlen visszatérést produkáló, és váratlanul bokszhőssé váló "Irish" Micky Ward, és féltestvére, Dicky Eklund. Akiknek előbb ellenfelekké kellett válniuk ahhoz, hogy végül igazi testvérekként tudják megszerezni a győzelmet, és meg tudják erősíteni a családi kötelékeket. Itt ugyanis a szokásos klisék mellett a film olyan központi dilemmákat érint, mint a család és a karrier. És szerencsére ebből nyújt többet A harcos, minden más csak segédeszköz a történet elmeséléséhez, ami a remek színészek nélkül garantáltan nem érné el azt a hatást, amit.

 

Christian Bale minden bizonnyal ezzel a mozival kerül be a legnagyobbak közé, és ma hajnalban végre hazaviheti első Oscar-díját, amit bár évek óta rendre neki ítélnénk, most mellékszereplőként szinte biztosan győzelemre váltja nominációját. A lecsúszott, crack-függő Eklund szerepében ugyanis szó szerint elszívja mindenki elől a levegőt és a lehetőséget. Pedig a sokáig tehetségtelennek kikiálltott Wahlberg idén újabb filmével bizonyította be, hogy nem csak kockás hasú szépfiúként, de remek színészként is képes helyt állni.

 

Wahlberg elképesztő energiát és munkát ölt ebbe a projektbe. Ő volt aki rátalált a sztorira, és többek között neki köszönhető, hogy régi rendezőpartnere David O. Russell vezényelte a forgatást, és az is, hogy számos zseniális színész játszott a filmben. Mégis ő az egyetlen, aki valószínűleg ezúttal is szobrocska nélkül tér ma hajnalban haza.

 

Értékelés: 8/10

Translate »