Oldal kiválasztása

Test Drive Unlimited 2 – Játékteszt

Test Drive Unlimited 2 – Játékteszt

Több mint két évtizedes történelmmel rendelkező Test Drive-sorozat legutoljára 2006-ban kapott új epizódot, és bár az Unlimited sok sebből vérzett, tartalmilag egy jól összerakott címet kaptunk. Vajon a folytatásban orvosolva lettek a problémák?

Hosszas hanyatlást követően öt évvel ezelőtt tért vissza a köztudatba a több mint huszonhárom éves múlttal rendelkező Test Drive-sorozat. A 2006-ban megjelent  Test Drive Unlimited nem volt tökéletes játék, tartalmilag mégis oly sokat kínált és nyújtott, amit akár a mai konkurensek is megirigyelnének. A francia Eden Studios több mint öt éves kihagyás után tért vissza a sorozathoz, hogy az első rész hibáit orvosolva, egy minden tekintetben jobban átgondolt és áramvonalasított folytatást tegyen le az asztalra, aminek tartalmi kínálata ezúttal is elképesztő méreteket ölt, a problémák azonban ezúttal is megmaradtak, így Ibiza szigetén tett kitérőnk során a szórakozásunk nem feltétlenül lesz zökkenőmentes.

 

A Test Drive Unlimited 2 ezúttal két helyszínen játszódik, bár sokáig csak Ibizán, a partiszigeten élvezhetjük fényűző életünket, ahol a szabad száguldozásé, a pénzért folyó versenyeké, a több ezer kilométer feltérképezésé, és persze az önfeledt bulizásé a főszerep. Az alapfelállás tehát semmit se változott, az Eden Studios lényegében nem változtatott a jól bevált recepten, Ibiza azonban a Hawaii-on található Oahu-hoz képest sokkal részletgazdagabb, tartalmasabb, változatosabb, és nem utolsó sorban hatalmasabb, hiszen több mint ezer km új járható utat kocsikázhatunk be. Az elképesztő méretek ellenére Ibiza szigete gyönyörűen fest, a csodálatos panorámát az éjjel és nappal ciklusok változása, valamint a dinamikus időjárás koronázzák meg. Mindennek persze ára van, a TDU második része sokszor elbizonytalanodik, néha csúnyán meg is röccen, de szerencsére az ilyen jellegű anomáliák ritkák, a játékélményt alapvetően nem fogják befolyásolni.

 

A poligongazdag kidolgozottság a különböző autómodellekre is jótékonyan hatott, és az első részhez hasonlóan a kínálat is tisztességes. A folytatásban bemutatkozott off-road járgányokkal együtt több mint nyolcvan különböző gyártó autóját szerezhetjük meg, melyek között a legalapvetőbb modellek mellett luxusjárgányok tömegével is találkozni fogunk. A vezetési élmény azonban ezúttal se közelít a valós szimuláció érzéséhez. A TDU 2 sokkal közelebb áll a fél-árkád stílushoz, és bár három állítható vezetési modell közül választhatunk, nagy különbséget nem fogunk érezni. A hardcore kevésbé megbocsátó, de nagyon hamar hozzá lehet szokni ehhez is. Ahhoz viszont kevésbé, hogy indokolatlanul pocsék gombkiosztást választott az Eden Studios, így a profibb játékosok közül is sokan azonnal nyúlni fognak az automata váltóhoz.

 

A második TDU sokkal átgondoltabb és áttekinthetőbb struktúrában tálalja a különböző versenyeket, és kihívásokat. A versenyek járműkategóriákra, és a kategóriákhoz kapcsolt bajnokságokra lettek lebontva. Ezúttal is meg kell szereznünk a következő bajnokságok megnyitásához szükséges jogosítványokat. A rendszer felépítése alapján tapasztalati pontokat kell gyűjtögetnünk, amik a szintlépéshez, vagyis a következő bajnokságok és egyéb újdonságok megnyitásához szükségesek. Ezeket a pontokat négyféle kategória alapján szerezhetjük meg: kompetíciók, közösségi aktivitás, rejtett utak felfedezése, begyűjtött cuccok. Mindez azt jelenti, hogy lényegében minden, a játékban töltött percünkért és ott folytatott tevékenységünkért pontokat kapunk, amivel karakterünk folyamatosan fejlődik. Pont jár a megvívott versenyekért, különböző bajnokságokért, de pontokat oszt a játék a beautózott utakért, a megvásárolt járgányokért, értékesített otthonainkért, vagy a multiplayer aktivitásért is. A pontokat pedig érdemes gyűjtögetni, mert mint említettem, rengeteg extra dologra tehetünk általuk szert. Például ha elérjük a tizes szintet, akkor kiválthatjuk repülőjegyünket az első rész feltuningolt szigetére, Oahu-ra, ahol további kihívásokra számíthatunk.

 

A játékmódok hivatottak a változatosságot fenntartani, és bár jó pár van belőlük, túl nagy kihívásokba nem fogunk ütközni. Az unalomig járatott játékmódok mellett belefutunk olyanokba, mint a speed, ahol adott sebességgel kell autóznunk, vagy a speedtrap, ahol az adott ponton mért sebességek összege számít. Kapunk  klasszikus időfutamot,  valamint a survive mód helyi megfelelőjét. A most bemutatkozó off-road járgányok külön kihívásokat ígérnek, és bár itt is van időfutam, a helyi bajnokság minden tekintetben élvezetes. A sokszínű lehetőségek azonban megtévesztőek, a játékmódok ugyanis a közepesen teljesítő mesterséges intelligencia miatt nem nyújtanak túl sok kihívást és élvezetet, így leginkább a vonalvezetéssel és az időjárási és látási viszonyokkal fogunk majd küzdeni. A rettentően bugyuta és idegesítő fő cselekményszál mellett rengeteg mellékküldetést is teljesíthetünk, melyek szintén garantálják, hogy hosszú órákra, vagy akár napokra Ibiza virtuális szigetén ragadunk.

 

A TDU 2 természetesen nem is ezekben az elemekben mutatja ki igazán foga fehérjét. Az online szekció igazán masszív élményt kínál, ahol valódi közösségi életet élhet az ember. Akár versenyezhetsz online társaiddal, de két kooperatív játékmódban is próbára tehetitek magatokat. Lehetőség szerint klubokhoz csatlakozhatsz, vagy klubokat hozhatsz létre, a klubok pedig fejlődnek, szinteket lépnek, és akár klub-klub összecsapásokat lehet szervezni. Saját tartalmakat generálhatsz, saját versenyeket és útvonalakat készíthetsz és oszthatsz meg, de ha úgy tetszik, a mások által feltöltött nyomvonalakat is bejárhatod. Érdekes adalék a Chase játékmód, ahol ha a valamelyik online játékos folyamatosan megszegi a szabályokat, akkor üldözötté válik, és lehetőségünk nyílik elkapni őt, értelemszerűen rengeteg plusz pénzért.

 

A Test Drive Unlimited 2 továbbra is rendelkezik bosszantó hibákkal és hiányosságokkal, azt viszont el kell ismerni, hogy elképesztő tartalmat kínál az Eden Studios versenyjátéka. Ha meguntuk az egyjátékos módot, még mindig lehetőségünk van online körbeautózni Ibiza és Ohau szigetét, miközben aktív közösségi életet is élhetünk. Egy biztos, a TDU 2-vel játszva egy percig se fogsz unatkozni, mert bőven van mit tenni a játékban.

 

Értékelés: 8/10

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »