Oldal kiválasztása

Wii Fit Plus – Játékteszt

Wii Fit Plus – Játékteszt
14 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

November elején, a Wellness / Spa Expo-n mutatkozott be hazánkban a Wii Fit Plus, mely a Balance Board-ra alapozó Nintendós fitness-program bővített változata.

A Wii Fit Plus tulajdonképpen nem más, mint a 2007-es E3-on bejelentett Wii Fit bővített verziója, mely a progamot már ismerők számára első körben nem fog sok újdonsággal szolgálni, de ha kicsit mélyebbre ásunk, akkor a Balance Board-ra alapozó Nintendós fitness-program bővített verziója nemcsak új edzésprogramokkal, de számos vadonatúj kényelmi funkcióval is bővült. De ne rohanjunk ennyire előre, hisz akadhat olvasóink között olyan, aki még csak most ismerkedik a játékkal, így ildomos lenne bemutatni magát az alapot szolgáló Wii Fit-et.

 

A Wii Fit tulajdonképpen nem más, mint egy fitneszpadból és az ehhez tartozó, különböző testedzésprogramokból álló csomag. A Balance Board érzékeli súlyunkat és súlypontunkat, és a Wii Remote-tal, illetve a Nunchukkal kiegészítve mozgásunkat is. A Nintendo erre a mozgásérzékelős rendszerre építve álmodta meg a Wii Fit-et, mely nem más, mint egy edzőprogram, amiben változatos gyakorlatokat kell elvégeznünk, ezzel megkímélve minket, hogy felesleges köröket fussunk a fitnesztermekben. A Balance Board mozgásunk átvitele mellett természetesen sok más egyébre is alkalmas. Többek között folyamatosan méri testsúlyunkat, magasságunk megadása után pedig testtömeg-indexünket is meghatározza a program. Súlypontunkat is elemzi a fitneszpad, és a feladatok teljesítése után sokszor eszerint is pontoz. A programban természetesen naptár is van, amiben nyomon követhetjük a napi tennivalókat, illetve dátumokat tűzhetünk ki, hogy valami motivációnk is legyen.

 

Ami a legelső alkalommal feltűnik, hogya négy alapfeladat semmit se változott a Wii Fit óta, így a Plus-ban is négy különböző, fő egységre oszthatók a felkínált gyakorlatok. Ezek mindegyike kifejezetten valamilyen típusú gyakorlatra és az ahhoz köthető feladatokra összpontosít, így az első csoportba sorolható a jóga, mely az egyensúlyra, relaxációra, lazításra helyezi a hangsúlyt. Ha ezzel sikeresen megbirkózunk, akkor következhet az erőfejlesztés, ahol természetesen olyan mutatványok várnak ránk, melyek valóban megmozgatják majd testrészeinket. A Nintendo főként játékos kihívások elé állítja a mozogni vágyókat, így tényleg nem úgy tekintünk majd a feladatokra, mint valami kötelező rosszra. Pontosan ez a játékos könnyedség, a testmozgás öröme jellemzi majd az aerobik részeket, ahol többnyire minijátékok keretén belül kell feladatokat teljesítenünk – helyben futás, hullahopp. Az utolsó csoportba a "balance" kihívásokat sorolhatjuk, melyek a jógához hasonlóan inkább egyensúlyérzékünket fejlesztik majd, hiszen többek között olyan aljátékokban kell helytállnunk, mint a síelés imitálása.

 

A Wii Fit Plus legnagyobb újdonságai a különböző szolgáltatásokban rejlenek. Sokkal családbarátabb lett a játék, sokat változott és egyszerűsödött a lobbi, így gyakorlatilag tényleg bárkit, akár még házikedvencünket is regisztrálhatjuk a Mii családban. Konkrét edzéstervek jelentek meg a WFP-ben, amit a My Wii Fit Plus menüpont alatt érhetünk el. Úgynevezett "Rutinok" közül válogathatunk, így ha például kifejezetten valamelyik testrészünket szeretnénk jól átmozgatni, akkor mostantól ennek semmi akadálya. A játék ugyanis több feladatokból álló láncot fűz össze, aminek teljesítése garantálja, hogy az adott testrészünk biztosan jól át lesz mozgatva. A rendszer kínálta "Rutinok" mellett a játékos akár saját személyi edzője is lehet, ugyanis saját magunk is összeállíthatunk feladatláncokat, így tényleg egyénre és testreszabott kihívásokat kell teljesítenünk. A program emellett importálja a Wii Fit-ben elért korábbi eredményeket, így nem kell újra végigszenvednünk minden addig elért eredményünkért.

 

A WFP másik nagy újdonsága az elégedett kalóriák számának folyamatosan monitorozása. A játék testsúlyunk és a végzett mozgás intenzitásától függően számol, ami főleg azoknak lesz hasznos, akik valóban diétázására, otthoni szobaedzésre adják a fejüket. A játék ugyanis mindig jelzi, éppen mennyit lenne érdemes ledobnunk magunkról, így az ember sokkal jobban megérzi, amikor apró bűnt követett el, és a tervezettel ellentétben csokit majszolt, vagy egy finom saláta helyett a még finomabb pizzára tette le a voksát.

 

Az új funkciók és szolgáltatások mellett pár új feladatot is kapunk a Wii Fit Plus-szal, viszont ezek száma elenyésző és kreativitásban sem nyújtanak valami kiemelkedőt. Három-három jóga- és erősítőgyakorlat, valamint tizenöt új minijáték került a korongra, de ezek többsége csak a korábbi gyakorlatok feltupírozott verziói. Ennek ellenére biztosított, hogy sokkal változatosabb edzésprogramokat állítsunk össze, viszont fontos kérdés, hogy kit mi motivál, így meddig köti le a program. Az új szolgáltatásoknak köszönhetően azoknak célszerű a játékot beszerezni, akik idő hiányában nem  tudnak ellátogatni egy fitneszklubba, és otthon 10-15 perces testmozgással szeretnék biztosítani fittségüket. Aki viszont csak a móka kedvéért akarja kipróbálni a Nintendo játékát, az hamar ráun, hiszen a játékos feladatok teljesítése után nincs már motiváló erő, és kényszeredetté válnak a feladatok teljesítései. Mivel a játék egy elég tág réteget próbál lefedni – gyakorlatilag korosztály független -, így egy lokalizáció sokat lendíthetne a hazai eladásokon, bár az otthon ülő csemeték talán ki tudják még/már segíteni a szülőket, nagyszülőket.

 

A Wii Fit Plus komoly tartalmi újításokat sajnos nem hozott, azért a funkciók finomhangolása sikeresen kitolja a játék élettartamát, aki pedig tényleg otthoni szobaedzésre vágyik vagy adja a fejét, lehet jobban jár a Nintendo kínálta lehetőséggel, mint egy mezei szobabiciklivel. Természetesen a WFP-vel is csak akkor érhetünk el látványos eredményeket, ha a folyamatos mozgás és az edzésprogramok betartása mellett étrendünket is megreformáljuk, hiszen ellenkező esetben a játék se több mint alkalmi szórakozás.

 

A tesztpéldányt a Stadlbauer Kft. biztosította szerkesztőségünk számára! A Wii Fit Plus-t az 576, a Saturn és a Media Markt bármely üzleteiben megvásárolhatjátok.

 

Értékelés: 8/10

Translate »