Oldal kiválasztása

Guitar Hero: Greatest Hits – Játékteszt

Guitar Hero: Greatest Hits – Játékteszt
15 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy korábbi, áprilisban megejtett gyors teszt után pár héttel ezelőtt kipróbálhattuk a Guitar Hero „válogatáslemezét”, a Greatest Hits-et, mely ugyan nagy újdonságot nem mutat, azért nyárra időzített megjelenése pont jókor jött.

Az Activison sikeres sorozata, a ritmusjátékok egyik meghatározó címe, a Guitar Hero az évek során eljutott arra a szintre, hogy lassan egy évben akár több résszel is jelentkezik. Teszi mindezt úgy a Neversoft produktuma, hogy komolyabb újításokat, esetenként mindössze új dalokat vonultatnak fel az aktuális részek, ami pont ahhoz elegendő, hogy az újabb rész premierjéig csillapítsa a rockzenére éhes rajongók éhínségét. Hogy az új, válogatott dalok miért nem érkezhetnek meg letölthető formában, nem tudni, mindenesetre nagy a gyanúnk, hogy a kiadó fejőstehene révén így szeretne még több pénzhez jutni, így kitűnő megoldásnak tűnt a Guitar Hero: Greatest Hits piacra dobása, mely a Guitar Hero®, Guitar Hero II™, Guitar Hero® Encore: Rocks the 80s™ and Guitar Hero® III: Legends of Rock felhozatalából válogatott össze nótákat. 

 

Éppen ezért nem is meglepő a játék címe – a tengerentúlon Smash Hits alcímen keressétek – válogatásalbumokra utal, ugyanis a fejlesztők az előző bekezdésben felsorolt, korábban már megjelent részek legjobb dalait válogatták össze, illetve a World Tourban jól bevált négyfős közös zenélés lehetőségét is beleépítették eme produktumba, ami egyben azt is jelentette, hogy kicsit módosított dalokkal van dolgunk, amik ezúttal máshogyan nyújtanak egyedi, felejthetetlen élményt. Azaz mindent a két gitár, dob és énekes felállásnak vetettek alá a fejlesztők, éppen ezért ráncfelvarráson esett át a gitárosok "kottája", hogy az a vadonatúj, touchpades-szólózós gitárhoz is alkalmazkodjon. Ezen kívül a Greatest Hits megjelenését megelőzően polcokra került, egyetlen együttesre koncentráló epizódból, a Metallicából is több játékmenetbeli újítás helyet kapott a mostani részben, így még inkább csábítóbb lehet az új rész, még azok számára is, akik igazi öregmotorosok a sorozatot illetően. Ilyen elem például a turnézás lehetősége, így aztán helyszínről helyszínre utazva kell megmásznunk a ranglétrát, hogy a játék végeztével befutott sztárokként menjünk nyugdíjba. Eközben rajzos animációkon keresztül bontakozik ki a sztori, vagyis a bandánk életútja. Mindez azt jelenti, hogy ezúttal is 5-6 dalt kell előadnunk a tomboló közönségnek, és csak akkor léphetünk tovább, ha sikerül az előre kiszabott, megfelelő csillagszámot összeharácsolni. Persze a turnézás mellett a Quick Play játékmódban egy könnyed, laza zenélésre is benevezhetünk, ahol az összes dalt egyszerre érhetjük el, mindenféle kihívás nélkül válogathatunk majd a játék teljes palettája közül.

 

A fejlesztők a Guitar Hero IV-ből a perifériákon kívül átemelték a karaktergeneráló rendszert, így tetszésünk szerint megtervezhetjük és felöltöztethetjük rockerünket, de az egyjátékos és a karrier módot, valamint az online játékfunkciót, a Battle of the Bandset is innen kölcsönözte a csapat. Ezenkívül belekerült a Greatest Hits-be a Music Studio, ahol saját zenészt kreálhatunk, dalokat írhatunk, amiket elkészültük után az interneten keresztül meg is oszthatunk, valamint az Expert nehézségi szint is. Összesen 48 dal kapott helyet a lemezen, olyan zenekarokat felvonultatva, mint az Aerosmith, az AFI, az Avenged Sevenfold, a Danzig, a Deep Purple, a Foo Fighters, az Iron Maiden, a Judas Priest, a Kiss, a Mötley Crüe, a Nirvana, a The Police, a Queen, a Rage Against the Machine, a Slayer, vagy a Wolfmother. Az előadóktól összeválogatott muzsikák mindegyike könnyen és gyorsan megtanulható, valóban évezet őket plasztik hangszereinkkel előadni, amiért hatalmas pirospont jár a fejlesztőknek.

 

A Guitar Hero: Greatest Hits tipikusan az a játék, aminek mindössze annyi szerep jutott az évenként több résszel is jelentkező sorozat életében, hogy a szeptemberben debütáló Guitar Hero 5 megjelenéséig ébren tartsa a rajongókat. Egy újdonságot nem hozó játékról van szó, de egy jól összeválogatott gyűjteményről beszélhetünk, amellyel a GH fanatikusok kitölthetik a nyár hátra lévő részét, ráadásul ebben az epizódban tényleg a rocktörténelem legnagyobb dalai csendülnek fel. A játék PS3 és X360 mellett PS2-re és Nintendo Wii-re is elérhető.

 

Értékelés: 7,6/10

Translate »