Oldal kiválasztása

Quake Live – Bétateszt

Quake Live – Bétateszt
14 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Február végén az id Software útjára indította a Quake webböngészőből játszható verziójának, a Quake Live-nak a hivatalos bétatesztjét, amit szerkesztőségünk is próbára tett.

Úgy egy évvel ezelőtt, a tavalyi Game Developers Conference rendezvényen jelentette be John Carmack, hogy újra életet lehelnek korunk egyik legismertebb többjátékos lövöldéjébe, a Quake-be, mely egy webalapú FPS formájában öltene újra testet. A Quake Live már akkor felkeltette az érdeklődésünket, hiszen mindezt ingyen kapjuk meg, nem kell hozzá más, mint egy középkategóriás gép, egy böngésző és máris mehet a móka. Cserébe pedig rengeteg olyan közösségi funkciót kapunk, ami komoly játékos csalogató funkcióval bír, így örömmel vetettük bele magunkat a február végén útjára induló bétatesztbe, ami már most kerek, egész képet ad a korábban Quake Zero éven futo projektről.

 

A Quake Live táptalajául rengeteg előző produktum szolgálhatott volna, hiszen a ’90-es években műfajt teremtett első rész utána jött a második, a harmadik, majd számos kiegészítő, míg végül a szebb napokat megélt sorozat nimbuszát a 2005-ben a Raven Software jóvoltából elkészült Quke 4 jó időre ledöntötte. Azonban Carmack legénysége nem nyúlt túlságosan vissza az időben, így a Quake Live egy az egyben egy Quake 3 koppintás, csak valamelyest felturbózott verzióban, na meg böngészőben futtatva. Igazából rajongóként és megannyi lejátszott meccs után engem ez túlságosan nem zavart, hiszen jó érzéssel tölti el az embert, amikor egy-egy meccs olyan térképeken játszódik, amiken korábban éjszakákon át gyűjtögette a frageket. Talán a fejlesztők fejében is az járhatott, teljesen felesleges egy jól bevált recepten változtatni, így változtatásként egy-két új pálya, illetve a Team Arena-ból átvett egy-egy térkép, valamint az ezen használatos fegyverek nyújtanak némi frissességet. Vagyis a Quake Live magját a Quake 3 adja, annak játékmódjai, legismertebb pályái és csúzlijai térnek vissza. Véleményem szerint ez kiváló üzleti fogás, hiszen valami újjal megismertetni és azt megszeretetni a játékosokkal sokkal idő- és pénzigényesebb, mint a már ismert modellt újra eladni.

 

Persze aki azt hiszi, hogy ennyiben kimerül az új szolgáltatás, az nagyon téved. Ahogy a bevezetőben is említettem, ez egy teljesen ingyenes játék lesz, amihez az alig pár megás klienst kell csak telepítenünk, majd böngészőnket elindítva indulhat is a móka. A bétateszt esetében sincs ez másként, ámbár a legfőbb célközönség, a munka közben játszadozó játékos réteg kicsit meg van lőve, ugyanis a telepített kliens egyértelmű nyomokat hagy maga után, a rendszergazdák pedig könnyű szerrel tilthatják azt. Remélhetőleg ez csak a bétaverzió hibája, és a hamarosan rajtoló teljes verzióban orvosolják ezt a hibát, hiszen ezzel komoly játékosbázistól esik el Carmack alakulata, akik a játékban felbukkanó hirdetésekkel próbálják pótolni a kiesett összeget.

 

A Quake Live azonban nem holmi Quake 3 reinkarnáció, ugyanis a nosztalgiából fakadó varázs mellett a játék által kínált közösségi funkciók is rengeteg játékost toborozhatnak. Létrehozott karakterünk adatait folyamatosan rögzíti a rendszer, így klánmeccsek, vagy privát face-to-face ütközetek során minden mozzanatunkról részletes statisztikát készít a játék. Jobb eredményeink esetén különböző díjakat nyerhetünk, amik plecsnik formájában megjelennek adatlapunkon, ami minden felhasználó számára látható. Ez alapján bárki eldöntheti, hogy van-e mersze kiállni ellenünk, vagy inkább gyengébb ellenfél után kezd kutakodni. Barátlistát vezethetünk, illetve minden részletre kiterjedő, összegző toplisták között is böngészhetünk.

 

Amivel viszont komoly gondom akadt, az a sebesség. Ugyan több órányi játék után bátran állíthatom, hogy stabil a rendszer és több megnyitott ablak, vagy párhuzamosan futó letöltés mellett is kellemes pinggel rendelkeztem, azért sok esetben tapasztaltam olyat, amikor komoly akadozásba ütköztem, pedig sem a tesztgépet, sem az internet kapcsolat sebességét nem lehet hibának felróni. Nyilván a bétatesztből fakadó probléma, amit biztosan orvosolni fognak a későbbiekben. Másik negatívum a nem megfelelő balansz kialakítása. A szerverek, pályamérettől függetlenül állandóan túlzsúfoltak, így a legkisebb térképen is 15-20 ember játszik egyszerre, ami egy meccs közben csatlakozott játékos számára kész rémálom, mert garantáltan nem fog fegyverhez vagy életpakkhoz jutni, így hamar elveszítheti lelkesedését.

 

Ezektől eltekintve idáig kellemes perceket okozott számomra a Quake Live, mely rengeteg kellemes emléket ébresztett fel bennem, így aki a Quake 3 uralkodása idején akár kicsit is szerelmes volt a játékba, annak mindenképpen muszáj kipróbálnia a böngészőből indítható verziót, mert garantáltan visszarepíti meseországba!

Translate »