Oldal kiválasztása

Szörnyek az űrlények ellen – Filmkritika

Szörnyek az űrlények ellen – Filmkritika
12 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A Disney-féle Volt után végre megérkezett a Dreamworks válasza is, ami állítólag gyerekeknek szól, a sok pop-kulturális poén miatt mégis felnőttek fognak felhőtlenül szórakozni rajta.

Február elején elemeztük a Disney műhelyében készülő Volt című látványos animációs mozit, amire csattanós választ adott a Shrekkel ismertté vált Dreamworks csapata. A srácok semmit nem áldoztak fel a látvány oltárán, szerencsére nem a kissrácokat akarják elkápráztatni, hanem valódi szórakozást szeretnének kínálni, ami a Szörnyek az űrlények ellen című moziban az első perctől egészen az utolsóig megvan. De ne szaladjunk ennyire előre!

 

Amikor Susan Murphyt, a kaliforniai lányt váratlanul telibe kapja egy űrbéli trutyival teli meteorit az esküvője napján, rejtélyes módon 15 méteresre nő. A hadsereg akcióba lendül, foglyul ejtik a lányt, és egy titkos kormányzati létesítménybe viszik. Itt elkeresztelik Drabáliának, és együtt őrzik egy szedett-vedett társasággal, amely a következő szörnyekből áll: a zseniális, de rovarfejű Dr. Csótány; a macsó félmajom-félhal Hiányzó Láncszem; a zselés és elpusztíthatatlan B.O.B., és egy 100 méteres lárva, a Rovaroszaurusz. Börtönéveiknek azonban hirtelen vége szakad, amikor egy rejtélyes földönkívüli robot landol a Földön, és lerohanja az országot. Utolsó reményként (az Elnök kétségbeesett parancsára) H. Borgo tábornok vezetésével a szörnyek tarka társulatát vetik be, hogy legyőzzék a földönkívülieket és megmentsék a világot a közelgő pusztulástól.

 

Sokszor elpuffogtatott alapsztori, a tálalás mégis annyira zseniális és ötletes, hogy a néző félreteszi előítéleteit és az első perctől kezdve átadja magát az élménynek. A Szörnyek az űrlények ellen az utolsó percig egy hangulatos, vicces mozi, amiben ugyan akadnak tisztázatlan dolgok, de mivel ez egy animációs film, nem éppen a dramaturgia az, aminek hiányát hibának kellene felróni. A kreatív csapat ugyanis olyan párbeszédeket, ütős, vicces megjegyzéseket, pop-kulturális utalásokat, vagy szórakoztató helyzetkomikumokat talált ki, amiket könnyedén el lehet adni a film főhőseivel. Sierült ugyanis egy olyan csapatot összeverbúválnia a Dreamworks-nek, melyben egyetlen gyenge láncszem sincs, mindenkinek van egy humoros megszólalása vagy egy magas labda lecsapása, mindegyik karakternek van erőssége és gyengesége és ezeket az elemeket kiválóan ragadták meg a készítők. Persze akadnak szituációk, amikor nem feltétlenül úgy sülnek el a poénok,  hiszen egyfajta hibaszázalék mindig benne van a pakliban, de sokat elárul a moziról, hogy a másfél óra alatt szinte végig szakadt a nevetéstől a moziterem. Viszont pont ez a varázsa lehet a gyengéje is a filmnek, legalábbis a kasszáknál itthon biztosan nem lesz olyan kelendő, mint mondjuk a Volt.

 

Amíg a konkurens cég terméke valóban gyerekeknek szólt, addig itt olyan pop-kulturális utalásokat puffogtat el a Dreamworks, amiket a picik biztosan nem fognak érteni. Nekik annyi vígaszuk maradt, hogy a Szörnyek az űrlények ellen nagyon látványos, a karakterek egytől egyig viccesek, és magyar szinkronnal vetítik a mozik a filmet, ami viszont talán pont a felnőtt korosztály számára lehet fekete pont. Hogy miért? Egy olyan animációs film esetében, ahol olyan sztárok kölcsönzik a hangokat, mint Reese Witherspoon (Susan Murphy hangja), Seth Rogen (B.O.B. hangja), Kiefer Sutherland (W.R. Monger hangja) vagy mindenki kedvenc házi dokija, Hugh Laurie (Dr. Csótány hangja), azt vétek magyarul vetíteni.

 

A Szörnyek az űrlények ellen az év egyik legkellemesebb és jelenleg legviccesebb és legütősebb mozija, amit nemcsak a csemeték, de mi, felnőttek is biztosan élvezni fogunk. Mindenki megtalálja a maga számításait a filmben és valószínűleg jó pár ütős poénra fogunk örömmel visszaemlékezni a moziból kijövet.

 

Értékelés: 9,5/10

Hozzászólások

Translate »