Oldal kiválasztása

Megérkezett az iPhone – Bemutató

Megérkezett az iPhone – Bemutató

Pénteken délután hat órakor a kaliforniai Apple végre áruba bocsátotta első okostelefonját az iPhone-t, ami az előzetes várakozásokkal ellentétben szinte egyetlen boltból sem tűnt el maradéktalanul. A készülék jövőjéről és jelenéről folytattunk most egy eszmecserét, ennek szavakba öntött verzióját olvashatjátok most.

Az ötlet, hogy a kaliforniai cég egy teljesen új iparágban is szerencsét próbáljon, valamikor 2005-ben foganhatott meg, amikor az éppen aktuális MacWorld konferencia előtt Emanuele Massimo, a kaliforniai cég hazai forgalmazójának vezetője egy harmadik pilléről magyarázott. Sokáig homály fedte, mire is akart ezzel célozni Emanuele, hiszen a zeneipar és a számítástechnika világának meghódítása után senki sem hitte, hogy ennél feljebb juthatnak, hogy újabb területen vethetik meg a lábukat.

Egy olyan cégnek, mint a kaliforniai Apple, azonban szükség van a folyamatos terjeszkedésre, bővülésre, hiszen egy több milliárd dollárt érő vállalat esetében muszáj, hogy hízni tudjon, különben a részvényei az idő múlásával fabatkát sem érnek majd. Az Apple TV megjelenésekor azt hittük, talán ez lesz az emlegetett harmadik támasz, azonban rövid időn belül bebizonyosodott, hogy Steve Jobs, a Gránátalmák tejhatalmú ura megint nagyban gondolkodik, és egy olyan piacra kíván új szereplőként belépni, ahol hatalmas lehetőségek vannak, viszont ehhez hatalmas kockázat is társul. Az iPhone bejelentését követően ugrásszerűen megnőttek az Apple részvények árfolyamai – közel 35%-os emelkedés volt tapasztalható -, míg a premier napján újabb 8%-ot csúszott felfelé a részvények ára, így egyértelműen látható, hogy egy esetleges bukás esetén a cég hatalmasat hasalna.

Az iPhone igazán impozáns adatokkal bír, a képességei lenyűgőzőek, azonban lássuk, mi az ami miatt talán a világ egyik legsikeresebb termékévé válhat vagy esetleg a mobilpiac egyik legnagyobb bukásának lesz majd elkönyvelhető.

Kétségkívül a készülék egyik meghatározó újdonsága és egyben varázsa a 3,5 colos érintőkijelző, ami 480×320 felbontással bír, és ami egyszerre két ujjunk "utasításait" tudja követni, a vásárlók számára fontos szempont lehet, hogy nem karcolódik, viszont egyes szakújságírók szerint nagyon zsírosodik. Az iPhone négy illetve nyolc gigabájtos kiszerelésben lesz majd kapható, ami elsőre talán soknak tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy a masinán működő MAC OS X operációs rendszer közel 700 MB-t emészt fel, akkor máris nem beszélhetünk tiszta 4 vagy akár 8 GB-ról. A 35 grammos, 11x6x1 centis centis mobilba egy 2 gigapixeles kamerát sikerült implantálni valamint a bluetooth technológia is helyet kapott, viszont nem került bele rádió, és s hangot sem rögzíthetünk a készülékkel, ami pedig manapság alap dolognak számít a piacon.

További hátránya az iPhone-nak, hogy csak EDGE technológiával lett felvértezve, ami ugyan a mindennapi életben bőven elegendő lenne, de ha figyelembe vesszük, hogy elvileg a készülék YouTube videók lejátszására is alkalmas, akkor hamar rájöhetünk, hogy ez igencsak kínkeserves művelet lesz, hiszen a  270 kilobites másodpercenkénti sebesség nagyon kevés.

Természetesen tervben van van véve a 3G technológiájú, upgradelt telefonok piacra dobása is, azonban az Apple úgy ítélte meg, hogy a jelenlegi lefedettség nem elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen ezt a technikát a készülékbe zsúfolni. A mellékelt Wi-Fi ugyan időleges gyógyír lehet a tulajdonosok számára, de mint tudjuk ennek városonkénti lefedettsége szintén elég silány, még az USA-ban is.

Az operációs rendszer alatt futtatható az Apple legújabb böngészője, a Safari, továbbá ha eltévednénk, akkor sem kel pánikba esnünk, ugyanis a Google Maps térképszoftver is zökkenőmentesen fut a telefonon. Szerencsére Office-dokumentumainkat is megnézhetjük, az viszont már komoly szívfájdalom, hogy ezek szerkesztése nem lehetséges a telefonon, mert írni már nem képes azokat. Sajnos a flash-hez is analfabéta szegény, illetve MMS-t se tudunk egyelőre küldeni vele, a beépített kamera pedig nem képes mozgóképet rögzíteni viszont hatalmas öröm számunkra, hogy az iPodhoz hasonlóan az iPhone is képes olvasni a H.264-es kódolású filmeket, aki tehát az iTunesról vásárolt mozikat, sorozatokat, most a telefonon is megnézheti azokat. Az ugrálás a menük között gyors és a MAC OS X is csillagos ötösre vizsgázott a tesztelők körében, ami a mai piacot uraló Symbian-, Windows Mobile- vagy Linux-alapú telefonok számára nem feltétlenül jó hír. Azért akadnak még itt negatívumok. Például az akkumulátort csak az Apple tudja cserélni, vagyis ha tönkre megy (márpedig az a gyártó szerint 400 töltési ciklus, tehát intenzív igénybevétel esetén akár egy év alatt tönkremegy), akkor akár napokra meg kell válnunk telefonunktól, ami elég komoly érvágás lehet a tulajdonosnak, habár  a minden rosszban van valami jó elv  szerint a  telefon zenelejátszóként 24 órán át működik, készenléti ideje 250 óra, és állítólag 8 óra hosszan lehet vele telefonálni, ami elég jónak számít.

Ami miatt további ok lehet, hogy ódzkodjanak az amerikai vásárlók a telefon megvételétől, az az, hogy a készüléket csak az AT&T kínálatából vásárolhatjuk meg. A négy gigabájtos kütyü 500 dollárba, míg a nagyobbik tesóka 600 dollárba fáj majd a vásárlóknak, ami mellé még két éves hűségnyilatkozatot is alá kell írnunk. Ezért cserébe azonban nagyon korrekt szolgáltatást kapunk, ugyanis a 60 dolláros alapdíj fejében havi 450 perc beszélgetést, 200 sms-t és korlátlan adatforgalmat nyújt a szolgáltató, csúcsidőn kívül jár még újabb ötezer perc beszélgetés, ráadásul hálózaton belül éjjel-nappal ingyenesek a hívások, tehát ha ezt pénzbe átszámoljuk, akkor egész jól járunk. Egyes hírek szerint azonban nem kell aggódni, a készülékből eltávolítható a SIM-kártya, így a kikódolás nem okozhat gondot az ügyes embereknek, tehát valószínűleg nem kell majd az AT&T-nél papírokat aláírnunk, hogy legyen egy iPhone-unk.

A hatalmas felhajtás és a médiagépezet ellenére úgy tűnik a készülék egyelőre nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, pedig az elemzők többsége úgy vélekedett, hogy a debütálást követő két napban közel 200 000 darabot értékesíthetnek az iPhone-ból, míg Steve Jobs attól tartott, hogy nem tudják majd kielégíteni a kezdeti igényeket – 2008-ra már 10 millió eladott iPhone-t szeretnének maguk mögött tudni a kaliforniaiak. Nos, aggodalomra semmi ok, ugyanis a most befutott információk szerint az Apple-boltok többsége nem fogyott ki a telefonból, így akik a premiert megelőző napokban már rég sátrat vertek, azok most igazán verhetik a fejüket a falba. New Yorkban számos bolt raktárában állnak még a dobozok telis-tele iPhone-nal. Az Apple honlapján pedig megtekinthető azon boltok listája, ahol még ma is tényleg kapható az iPhone. Ha valaki nem tud felkeresni egy ilyen üzletet, akkor a neten is megrendelheti, az Apple hivatalos oldaláról, de egy valamit, jó ha tudomásul vesz, a szállítási idő körülbelül 2-4 hét.

Az európai premierről egyelőre semmilyen információval nem rendelkezünk. Az Apple mélyen hallgat, hogy mikor szeretné az öregkontinensre elhozni a készüléket. Egyelőre azt sem tudni, hogy melyik szolgáltató dobhatja majd piacra a kütyüt, ugyanis az Apple elég komoly elvárásokat támaszt a szolgáltatók elé. A nagy esélyes, a Vodafone közel 100 millió felhasználóval rendelkezik egész Európában. Hogy kis hazánkban mi lesz a telefon sorsa az még kérdéses, ugyanis az aktiváláshoz iTunes Music Store-ra van szükség, az viszont Magyarországon jelenleg nem működik és rövid időn belül valószínűleg nem is fog, habár Emanuele Massimo, a kaliforniai cég hazai forgalmazójának vezetője elárulta, hogy ha komoly előrelépés mutatkozna a hazai internetes zenevásárlásban, akkor a Gránátalmás alakulat rövid idő alatt el tudná indítani itthon is a szolgáltatást.

Remélem, sikerült felcsigáznom Titeket, én nagyon várom már a készüléket, igaz számos gyermeteg hibával rendelkezik, de reméljük ezek többsége szoftveres úton orvosolható lesz, ami pedig nem, azt egy kisebb ráncfelvarrás keretében helyrehozza a csapat. A nagy várakozás ideje alatt lessétek meg a CNET két videóját, ahol az egyik szakújságíró bemutatja, hogyan kell aktiválni a telefont, míg a másik két kolléga egy rövid ismertetőt tart a készülékről. Az alant látható  videóban pedig apróbb trükköket leshettek el a könnyebb kezelhetőség érdekében.

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »