Oldal kiválasztása

Felhőkarcoló – Filmkritika

Felhőkarcoló – Filmkritika68% XP68% XP
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A világ jelenleg legmagasabb épülete a Burj Khalifa (828 méter), ami több mint 300 méterrel túlszárnyalta, s így letaszította az első helyről a Taipei 101-et. Tervezője Adrian Smith építész, akinek neve már ott díszeleg az épülőben lévő Jeddah Tower tervein, ami az előzetes információk alapján megelőzi a „dubai nagyfiút” a tervezett 1008 méterével. Ki mást kérhettek volna fel szakértő gyanánt a film alkotói, ha nem ezt a tervező zsenit.

A Felhőkarcoló című film egy fiktív épületről szól (Gyöngy), ami minden eddigi építményt maga mögé utasít a maga 1067 méteres gigászi magasságával, és 240 emeletével. Hősünk, Will Sawyer (Dwayne Johnson) egykori FBI túszmentő parancsnok kapja meg az épület biztonsági szakértői megbízatását. Feladata nem kevesebb, minthogy tesztelje, és elemezze az épület biztonságát tűzvédelmi és egyéb kritériumok alapján, annak átadása előtt. Speciális hozzáférésé van a monstrum tűzvédelmi rendszeréhez (egy táblagép által, amit a megrendelőtől kap), amit egy elkülönített helyen lévő vezérlőből éjjel-nappal figyelemmel kísérnek. Az épület első lakói pedig ennek keretében nem mások, mint ő, és a családja.

A zsíros megbízatást nem másnak köszönheti, mint egykori (testvéreként szeretett) katonatársának, akivel együtt szenvedtek sajnálatosan maradandó sérüléseket egy mentőakció során. A bibi csak annyi, hogy az illető az eltelt tíz év alatt átállt a másik oldalra, és már a rosszfiúknak dolgozik, akiknek szánt szándéka, hogy megszerezzenek valamit, ami a luxus felhőkarcoló tulajdonosának birtokában van. A dúsgazdag üzletember történetesen szintén az épületóriásban tartózkodik, egy speciálisan védett titán ajtó mögött. A megszerezni kívánt tárgy nem más, mint egy adathordozó, ami rendőrkézre juttatná a komplett bűnbandát, akik zsarolásban és pénzmosásban érintettek. A táblagép megszerzésével egyedüli urai lesznek a rosszfiúk az épület tűzvédelmi rendszerének, amit ki is kapcsolnak, hogy szintenként felgyújtva azt, eljussanak a tulajdonoshoz, és megszerezzék tőle az adathordozót. Nem számolnak viszont a családjáért bármire képes „sziklával”…

A 196 centis, 46 éves egykori Skorpió király telitalálat a szerepre. Keményfiús karakterét emberközelivé, és „sebezhetővé” tették annak balsorsú múltjával. Az egykori Die Hard filmek John McClane-je, mintha újra megelevenedne általa, persze nem kicsit felturbózott változatban. A Sikoly filmek Sidney Prescott-ját (Neve Campbell) láthatjuk harcias feleségként, aki minden tőle telhetőt megtesz gyerekeik védelmében.

Mondanom sem kell, hogy a filmet nem véletlenül vetítik július 12-től 3D-ben is, mert a látványvilága adja el az egész 102 perces alkotást. Nélküle nem lenne más az egész, csak egy tucat, sablonos forgatókönyvből születő, vérszegény dialógusokkal bíró, helyenként azért mondhatni tisztességesen teljesítő szereplőgárdával futtatott akciófilmecske. Tökéletes választás egy unalmas esténk elütésére nachost ropogtatva. Ha otthon hagyjuk kekec énünket, és átadjuk magunkat a nem gyengén jól sikerült látványvilágnak, ujjainkat tördelve fogjuk végigizgulni Dwayne Johnson hihetetlenebbnél hihetetlenebb „mutatványait”.

Értékelés

68%

Összefoglaló Nem létezik olyan ember, aki a filmben látottakat véghez tudná vinni, ráadásul szinte sértetlenül, és mindössze egy ép lábbal… mégis képesek vagyunk hinni, bízni, reménykedni, és drukkolni neki, mert a legnemesebb dolog vezérli hősünket, a szeretet. Amúgy meg könyörgöm, adjanak már szerepet ennek a jóembernek a készülő Terminátor új részében… baromi jól állna neki, ha kibernetikus organizmus lenne (ha még nem az).

68%

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »