Oldal kiválasztása

Vihar előtt – Filmkritika

Vihar előtt – Filmkritika89% XP89% XP
5 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Steven Knight az írója és a rendezője a Serenity című filmnek, ami a borzalmas, Vihar előtt magyar címet kapta. Ha valaki nem ismerné az úriember munkásságát, nos, annak hadd szolgáljak némi támponttal. A Marion Cotillard és Brad Pitt főszereplésével készült Szövetségesek című filmnek ő írta a forgatókönyvét, de épp úgy kivette a részét a Tom Hardy főszereplésével forgatott sorozat, a Tabu forgatókönyvének munkálataiból is. Előrebocsátom, hogy szerintem itt is remek munkát végzett!

Egy gyönyörű szigeten játszódik a film, ahol Baker Dill (Matthew McConaughey) hajóskapitány nappalait a turista sporthorgászok tengerre fuvarozása, éjszakáit pedig többnyire a tonhalhalászat teszi ki. Na és hogy mit csinál a köztes időben? Nos, többnyire a szeretője, Constance (Diane Lane) társaságában múlatja az időt, vagy a helyi kocsmában, a Kötélben vedel. Egy nap azonban minden megváltozik, amikor felbukkan egy titokzatos, gyönyörű nő (Anne Hathaway) a szigeten, és üzletet ajánl a férfinak. A kínált összeg tíz millió dollár, méghozzá készpénzben. Baker Dill feladata pedig nem más, mint a nő erőszakos férjének (Jason Clarke) meggyilkolása.

A hajóskapitány társa (Djimon Hounsou) összerakja a képet mindabból, amit maga körül látott és hallott. A feleség, aki el akarja tetetni agresszív férjét láb alól, nem más, mint Baker Dill volt felesége. Hiába a sok pénz, ami egy csapásra megváltoztatná a stiklijei miatt a hatóságok elől álnéven bujkáló férfi életét, nemet mond az ajánlatra. A megbízó azonban bármire hajlandó célja elérése érdekében. Nem riad meg attól sem, hogy az elesettet játszva, sebzett testű és lelkű nőként felkínálja magát a tíz éve elhagyott férfinak. Végül Baker Dill a közös fiuk testi épségének megóvása érdekében (akit a nő az agresszív férjével együtt nevel) rábólint az ajánlatra, és kihajóznak a tengerre…

A film gyönyörű képekkel és nagyszerű zenei betétekkel operál. Matthew McConaughey hozza a tőle megszokott macsó karaktert, most némi „pokróc” stílusba bújtatva, Nagy Ervin nívós szinkronjának is köszönhetően. Izgalmas feladat színészként a karakter „gondolatébredését” megjeleníteni, amit egy rejtélyes öltönyös férfi felbukkanása csak fokoz. Jason Clarke Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb színésze mostanság, akit bevallom, csak az utóbbi években kedveltem meg, egy-két erősebb alakítása miatt. Frank Zariakas szerepében ismét briliáns. Szinte sugárzik belőle az agresszió, a beteges birtoklási vágy, és árad a dölyfösség a szeméből. Anne Hathaway (ezúttal szőkített verzióban) ismét hozza a Bambi tekintetű, megmentésre váró törékeny nőt, újfent kifogástalanul. Diane Lane mint az ablakból, a virágai fölül kitekintő „szexmániás”, magányos nő, egészen szürreális, csakúgy, mint annak a hatalmas halnak a levadászása és kifogása, ami hajóskapitányunkat legbelül nem hagyja nyugodni. Nyilván nem véletlenül…

Értékelés

89%

Összefoglaló A lélek és az elme megható, szívbe markoló játéka ez a film. Nem árulok el többet a történésekről, meghagyom a teljes döbbenetet mindenkinek, amit január 31-től átélhettek a mozikban.

89%
Translate »