Oldal kiválasztása

The Cosmic Wheel Sisterhood – játékteszt

The Cosmic Wheel Sisterhood – játékteszt92% XP92% XP

A Deconstructeam a The Red Strings Club sikerei után ismételten egy narratíva alapú játékkal jelentkezik. Karakterünk egy boszorkány, akit száműztek, mert megjósolta a boszorkányszövetségének bukását. 200 év után megunva a hosszú magányt alkut köt egy tiltottnak tartott lénnyel, egy Behemoth-al. Ez nagy árat jelent karakterünk számára, de esélyt ad neki, hogy visszanyerje a szabadságát és mágiáját. A történet során megismerjük főhősünk múltját, jelenét és jövőjét. Egy kis szerencsével akár saját magunk is átformálhatjuk mit tartogat számára a sors.

Mikor száműzik főhősünket, Fortunát, akkor a képességéhez használt tarot pakliját is megsemmisítik. Karakterünk kivételesen tehetséges kártyajós, aki a story során kiderül, hogy nem csupán kiolvassa a jövőt a kártyákból. Miután Fortuna megköti az alkut a Behemoth-al, annak segítségével egy új, erősebb paklit épít. Ehhez kapcsolódik egy játékmechanika is, amelyben a négy energia (Earth, Water, Wind, Fire) segítségével három elemből építünk saját lapokat. Az alkotóelemei határozzák meg, hogy a jóslat milyen jelentéssel rendelkezik majd. A kártyákat egy képszerkesztő segítségével állíthatjuk össze. A felhasználható elemek, amelyekből felépíthetjük a lapokat, az nincs meghatározva, csupán az alkotórészek költségét kell tudjuk megfizetni az elkészítésekor.

A játék egy visual novelre hasonlít. Főként karakter beszélgetések történnek, amelyre több lehetőségünk van válaszolni. Elég nagy különbségek vannak a válaszok között, így egészen eltérő kimenetele lehet egy-egy társalgásnak. Ez főként a jövő megjóslása során lesz fontos, ugyanis nem minden beszélgető partnerünk szeretné hallani a komoly tényeket. A játék fejlesztői azt mondták, hogy a fő tanulság, amelyet közölni szerettek volna a játékkal, az az empátia, de lehetünk akár teljesen közönyös vagy negatívak is a válaszok során. Kifejezetten az utolsó pár fejezetben nagyon éles ellentétek közül választhatunk a karakterünk jellemét tekintve.

A játék vége felé egy politikai kampányban is részt vehetünk. A boszorkányszövetségnek új vezetőre van szüksége és ennek során egy konkrét választási kampány és vita részesei lehetünk. Ez egy teljesen új játékmechanikát hoz be, ami ciklusokra bontva működik. Egy-egy ciklus során lehetőségünk van támogatókat keresni, kampányolni bizonyos demográfiai csoportok körében, aláásni az ellenzék munkáját, energiát gyűjteni kártyalapok készítéséhez. Ezeket a sztori során kialakított kapcsolataink segítségével hajthatjuk végre. A győzelem érdekében lehetőségünk van akár morálisan megkérdőjelezhető dolgokat is végrehajtani.

A játék komoly témákat dolgoz fel és jelenít meg a beszélgetések során. Erre egy méretes content warning is felhívja a figyelmünket már a főmenüben. A nemi identitás és szexualitás témáján kívül megjelenik még a droghasználat és az önkárosítás is. Akiket ezek a témaköröket nehezen tudják kezelni, azok számára mindenképp elővigyázatossággal érdemes belekezdeni a történetbe.

Értékelés

92%

Összefoglaló Több lehetséges zárással rendelkező story. Érdekes és különböző karakterek. A kártyaépítés mechanikája kreatív és kihatással van a történetre. A keményebb témák kellő komolysággal vannak kezelve, ezáltal ad egy emocionális töltetet a sztorinak. A szép pixelart és háttérzene hozza a stúdiótól megszokott minőséget. Az animált jelenetekben jól tükröződik a sztori tónus váltása, de egy kicsit lehetett volna több is belőle.

92%
Translate »