Oldal kiválasztása

ABZU – Játékteszt

ABZU – Játékteszt
7 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az Abzû nem igazán nevezhető játéknak, inkább egy élménynek, ami 2-3 órában átélhető és felfedezhető. Ugyan nagyon relaxáló halrajok közt átúszni különböző mélységekben, de sajnos ennél többet nem kínál a játék.

Ahogy a bevezetésben is említettem az Abzû teljes mértékben egy művészeti alkotás, mintsem tipikus játék. Különösebb mélységek nem találhatóak a játékmenetben, csupán ide-oda úszkálunk a víz alatt, miközben követjük a halak mozgását, és hallgatjuk a relaxáló zenéket. Szerintem sokakat visszatarthat ezen aspektusa a játéknak, de aki például a Journey című játékot kedvelte anno PS-en, annak ez sem fog csalódást okozni.

A környezetünk nagyon élettel teli, és színes. Rengeteg tengeri élőlénnyel találkozunk az utunk során, akiket bizonyos pontokra kiülve mintegy akvárium szerűen megismerhetünk és nézhetünk. Ahogy úszkálunk a nagyon egyszerű akadályok között egy-egy nagyobb halra, teknősre rá is kapaszkodhatunk, és hagyhatjuk, hogy ő irányítson minket.

A Journey-vel ellentétben itt a környezet történetmondása szinte elenyésző, nem nagyon ismerjük meg vagy mélyülünk el benne. Ez egy kicsit csalódás is volt számomra, mert minden jelenetnél vártam, hogy hátha végre kiderül valami, de nem így lett. Volt néhány pillanat, amikor 1-2 morzsát megismertünk, de semmi több.  Egy 19,99€-t kérő címnél ennél többre számítottam, főleg, hogy a felfedezhető területekben sincs igazán mit felfedeznünk, mert kisebb területekre van osztva, ahol folyamatosan előre haladunk.

Ezen kívül technikai gondok is akadnak a PC-s változatával a játéknak, ugyanis a felbontás beállításai túlságosan limitáltak (ezen a mai frissítéssel változtattak), és még az ajánlott konfigon sem futott el rendesen több vásárlónál. Ezen felül az, hogy egy free look vezérelt játék nem működik jól egér és billentyűzet kombójával az szintén bosszantó számomra.

Összességében inkább egy interaktív természetfilmnek fognám fel a játékot, ami egy VR headsettel és egy jó minőségű fejhallgatóval pár óra relaxációt nyújthat, de ennél többet sajnos nem látok benne. Viszont ezt az élményt kiválóan tálalja.

Értékelés: 8,5/10

Translate »