Oldal kiválasztása

Rossz szomszédság 2 – Filmkritika

Rossz szomszédság 2 – Filmkritika
6 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Amerikai humor, sztárparádé, túlerőltetés. Ezeket lehet elmondani gyorsan, és egyszerűen a mai filmről.

Mac (Seth Rogan) és Kelly (Rose Byrne) újabb problémával találkoznak, nem elég hogy úton van a második gyerek, de egy új diákklub költözik melléjük, éppen amikor már eladták a házat. De ezúttal nem egy bajos fiúcsapat érkezik, hanem egy frissen megismert feminizmussal megáldott lánycsapat, akiket a másik klub vezetője Madison (Selena Gomez) ábrándított ki az eddig létező formátumból az egyetemi testvériségek tekintetében. Ezek után elkezdenek házat keresni új szövetségüknek, ami a Kappa-NU nevet kapta és persze pont azt a bérelhető házat kell megtalálniuk, amiben az előző rész fiúi laktak. Ez mind szép és jó, de persze emiatt egyből vissza is lép a vevő a vásárlástól. Gyorsan el kell zavarni a lányokat vagy valahogy meg kell oldani a dolgot. Persze a lánycsapatnak híre megy a film végére és gond nélkül meg tudják oldani a dolgot. Ezzel a kis történetünk véget ér, de nem is ez a lényeg, hanem az hogy mi történik közben.

És rengeteg minden történik. Az egy dolog hogy az úgynevezett „Fingós-Böfögős” viccek megjelennek, de az ágyi poloskák használata a lányok kiüldözésére nagyon is kiborító. Ezen felül a „buta lányok” történet megmagyarázása úgy történik, hogy a pénzt nem valamilyen valutában számolják, hanem teli vödrökben. Ez annak, aki mondjuk, tudja, hogy nincsen olyan pénznem a világon, amiből csak egy papírpénz van. Így mondjuk egy teli vödör lehet 100 dollár is, de lehet 100.000 is. Ez nem egy akkora gond, mert mondhatni már csak a pont volt az i-n, de akkor is. Ilyen apróságok rontják el a filmet.

Komolyabb gondja a filmnek a három történetszál használata. Egyszer a Teddy (Zac Efron) szál, amiben egy meleg barát házassága miatti identitásválsága a lényeg. Emiatt még egy időre a lányszövetséghez is csatlakozik, mint mentor. Ott van a Mac szál, amiben leginkább arra figyelhetünk fel, ahogy szülői képességein problémázik. Majd ott van a Shelby (Chloë Grace Moretz) szál, aki egy olyan emberként próbál egy bulis-drogozós lányszövetséget vezetni, hogy neki még anno a gimiben komoly gondjai voltak a túlzottan vigyázó édesapjával. Ezek a szálak természetesen összérnek, és a végére minden megoldódik, de komoly gondja a filmek, hogy egyszerre kell az összeérő, és a különböző eseményfolyamok között váltani.

Vágási és zenei tekintetben nincs gond a filmmel, jól tükrözi a mai zenei ízlést és a mai filmek gyors és nem túl megbocsátó vágási procedúráit. Amivel ha nem figyelünk eléggé akkor még akár el is pisloghatunk egy történést, ami fontos lesz később. És általában azt mondom, hogy az első rész ismerete nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megértsük a folytatást. Nos, itt nem erről van szó. Itt bizony nagyon fel kell készülni az utalások folyamatosak, és ha nem láttad az első részt, akkor bizony nem fogod érteni, hogy most miről is beszélnek a vásznon.

Megnézhető e? Élvezni fogod e? Ha szereted az igazi amerikai vígjátékokat, akkor igen. Ha nem akkor nem fog tetszeni, nagyjából ilyen egyszerűen le lehet írni a dolgot. Ha többen mentek egy „bro” bandából, akkor nagyon komoly szórakozás lehet, már csak a többségében jól kinéző csajok miatt is. Ha egyedül mész, akkor is rendben van, de hogy mondjuk nem egy randifilm az is biztos, egyrész ezt biztos nem nézném meg barátnővel, mert ha eddig nem is gondolt valamiért hímsovinisztának, akkor ez után annak fog, vagy ő változik egy fröcsögő feministává. Egyszer mindenképpen meg lehet nézni, többször szinte biztos, hogy nem mert ezek a viccek kifejezetten egyszer viccesek. Másodjára biztosan nem fogsz annyira röhögni a szóbeli vicceken. És hogy egy kis „spoiler” is legyen. Ha nemrég volt hasonló élményed, akkor a biciklis jelenet fájni is fog. Aki pedig veled van olyan szinten röhögni fog, hogy azt hiszed ki fog esni a székéből.

Értékelés: 6/10

Translate »