Oldal kiválasztása

Viharlovagok – Filmkritika

Viharlovagok – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Disney film egy katasztrófáról, amiben még valaki meg is hal? Igen a hamarosan mozikban megjelenő Viharlovagok film pontosan erről szól, és mindezt egy történelmi jelentőségű hőstett megfilmesítéseként teszi.

„Igaz történet alapján” kezdődik a film, majd már meg is ismerjük idősíkunkat. 1951-ben járunk, főhősünk Bernie Webber (Chris Pine) egy vakrandira készülődik, mindenki megnyugodhat nem a randi lesz katasztrofális, ugyanis ugrunk egyet 1952-be, amikor éppen egy táncos esten a hölgy, bizonyos Miriam (Holiday Grainger) megkéri Bernie kezét. [És ez egy fontos része a történetnek nagyjából a film közepéig, mert az ‘50-es években ez nagyon nem volt megszokott. Eközben pedig elkezd egy hatalmas vihar kerekedni. Eközben a közeli óceáni vizeken. Egy hatalmas tankerhajó, módszeresen kettétörik. A legénység egyik fele sajnos életét veszíti ebben a katasztrófában, de vannak szerencsés túlélők, akik próbálják magukat menteni a hajó hátsó felében, Ezt a részt az egyáltalán nem sérült ballaszttankok fent tartják a vízen, de már megállíthatatlan módon ömlik befele a víz a hajótestbe, és ha eléri a motor légbeömlőit, akkor bizony komoly gondoknak néznek elébe hajótöröttjeink. Persze sikeres lesz a megmenekítés majd a végén még azt is megtudjuk, hogy Bernie és Miriam összeházasodtak, és boldogan éltek egészen Bernie 2009-es haláláig.

Hát, ha a sztoriból spoiler mentesen csak ennyit tudok elmondani. De a technikai dolgok még hátra vannak. Mert van pát érdekes dolog, amire figyelni kell. A rendező például remekül tartja fent a párhuzamot a törött tanker legénységével történő események és a parti őrség tagjaival történőek kötözött. És ehhez még indokolatlan vágásokkal sem operál. Szépek a váltások, amikor az egyik síkon nem történik semmi, akkor visszakapcsolunk a másikhoz és később a Miriam miatt bekapcsolódó harmadikhoz is. Azt mondanom sem kell, hogy ezzel nem mindennapit alkotott a rendező (Craig Gillespie). Zenék tekintetében is nagyon eltalálták a dolgokat teljesen jól jön vissza az 50-es évek hangulata. A képi munka is remek, jól játszanak a fókuszcserével, és a fényekkel is, ha kell tényleg nyomasztó a film, ha kell, akkor pedig mindenki boldog.

Érdemes legalább egyszer, és mozbian megnézni a filmet, én biztos vagyok benne, hogy amint meg lehet venni, akár Blu-Ray-en akár pedig Google Play Filmek között. Aki csak egy kicsit is érdekelt, az ilyen “dokumentum” filmekben azoknak viszont kötelező “olvasmány” ez a film, mert hasonlót nemhogy az elmúlt évben, de egy jó ideje sem láttam már. Persze vannak hibái, de azt nézve, hogy ez nem egy AAA+ kategóriás blockbuster ezt még el is lehet neki nézni.

Értékelés: 8,5/10

Köszönjük a Forum Hungarynak a megtekintés lehetőségét.

Aktuális fórumtémák

Eseménynaptár

Translate »