Oldal kiválasztása

Vasember 3 – Filmkritika

Vasember 3 – Filmkritika
11 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

A New York-i események után alaposan felfordult Tony Stark világa, egy új fenyegetés, Mandarin azonban nem ad lehetőséget a szusszanásra, de Vasembernek nem csak új nemezisével kell majd megküzdenie.

A Marvel második fázisában sokkal könnyebb építkeznie a stúdiónak, mint korábban, hiszen számos hőst bemutató előzményfilm, s egy Bosszúállók-történet után nyugodtan foglalkozhatnak szuperhőseik lelki világával, azok emberi oldalával. A Vasember 3 pontosan ezen a vonalon halad, s miközben Tony Stark igyekszik felkutatni Amerika legújabb első számú ellenfelét, a Mandarint, addig saját magával is meg kell vívnia belső küzdelmét. A New York-i események után ugyanis számos kérdés merül fel benne, így ne lepődjünk meg, hogy a harmadik rész minden eddiginél karakterközpontúbb, s tulajdonképpen ebből is fakad, hogy ezúttal sokkal inkább háttérbe szorul Vasember, és Tony Stark vívódásán van a hangsúly.

De nem kell megijedni, a sötétebb hangvétel még csak alulról se súrolja a Nolan-féle Batman-trilógia hangulatát. Meglehet, Shane Black sokkal közelebb hozza hozzánk Tonky karakterét, akit sokkal több hétköznapi emberi jelleggel ruháztak fel, mint eddig bármikor, de a Vasember 3 valójában még mindig egy szórakoztató képregényhős-film. Ennek mesgyéjén robog a történet is, ami egy erős, a '90-es éveket megidéző nyitány után hirtelen detektív-történetbe vedlik, hogy aztán egy-két merész fordulatot követően felvezesse a grandiózus, igazán látványos finálét, közben pedig Tony Stark is meglelje új, talán igazi önmagát.

És hogy mennyire áll jól ez a fajta történetmesélés a Vasembernek? A nem túl jól sikerült második rész után abszolút jó ötletnek bizonyult Black alkalmazása, aki ugyan igazi erényeit nem tudja maradéktalanul megcsillogtatni, a film majdnem két órája mégis lendületesen robog előre, számos szórakoztató, humoros jelenettel színezve. A zárás persze nem menekül a hatásvadász jelenetektől, de ez semmit nem von le abból, hogy a Vasember 3 úgy nyitja meg a nyári moziszezont, ahogy azt egy "évadnyitó" résznek kell.

Értékelés: 8/10

Translate »