Oldal kiválasztása

Steve Jobs – Filmkritika

Steve Jobs – Filmkritika
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Egy marketingzseni élete, aki sajnos hozott pár rossz döntést, de mégis imádta a közönség. A Walter Isaacson által írt életrajz alapján készült könyv filmváltozata gyorsan és emészthetően magyarázza el nekünk az egészet.

Mégis mit mondhatunk el egy emberről, akit elhagytak a szülei, de megáldotta őt egy közel tökéletes üzleti érzékkel a sors? Elmesélhetjük, hogy jutott el oda és lett belőle az, aki élete végéig, egy generációs ikon, aki megreformáltatta az egész IT-piacot. Igen, ez bizony az a Steve Jobs, akit jelen esetben Michael Fassbender hoz el a nagy vászonra. És milyen remekül teszi, konkrétan ő teszi pontosan majdnem tökéletessé az egészet, amit akár esetleg mások előadásmódja vagy játéka elront. Ugyanis a nagyágyúk mellett vannak sajnos, akik lehetetlenné teszik a történet tökéletes elmesélését. És ezek nem csak a mellékszereplők de még maga a láncfűrésszel vágott forgatókönyv is. Egy-egy átvezető vágás között akár 3-5 év is el tud telni. És ez még nem is lenne gond, mert egy ilyen történetet nem egyszerű röviden elmesélni. De ehhez még kapnunk kell minden ilyen jelenet alatt legalább egy visszajátszást arról, hogy mi és miért történt úgy és ahogy? Miért nem mesélték el úgy az egészet, ahogy sorban bekövetkeztek az események?

Ezenkívül viszont minden rendben van. Kellemes a zene, a vágás többi része és az operatőri munka teljesíti az elvárásokat. Az alakítások elmennek, és mint korábban említettem, Michael Fassbender eléggé kiemelkedően teszi a dolgát.

A történetnek egy komoly gondja van csak, hogy míg az Isaacson-féle könyvben inkább a főszereplő maga az ember a gépezetben, addig itt sokkal jobban Jobés és lánya, Lisa kapcsolata van kivesézve, illetve a lányának küzdelmei a nyugodni nem képes hippi anyjával. Egy jelenetben, konkrétan a Next Cube bemutatásakor odáig jutunk, hogy könyörög az apjának, hogy vegye őt magához.

Hősünk élete sosem szólt ennyire a lányáról, persze érthető, hogy rejtette a nyilvánosság elől, de még a könyvek sem így mutatják be a viszonyukat. Bár egyszer meg lehet nézni, de nem lesz az az alkotás, amit majd rengetegszer újra előveszünk.

Értékelés: 7/10

Translate »