Oldal kiválasztása

Bosszúállók: Ultron Kora – Filmkritika

Bosszúállók: Ultron Kora – Filmkritika
9 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Mikor elindultam a moziba még azt hittem, hogy tudom milyen lesz a film és, hogy mire számíthatok, de érdekes módon pont az ellenkezőjét kaptam.

Mint azt lehet tudni, a Marvel korábban bejelentette, hogy a stúdió rengeteg filmmel készül, közük egy kétrészes vélhetően befejező epizódra a bosszúállók terén. Ezért mikor elindultam a moziba, hogy megnézzem a filmet, akkor arra gondoltam, hogy ugyan olyan töltelékfilmre számíthatok majd, mint amit mostanság megszokhattunk. Hát nem lett igazam. A film telis-tele van akcióval, bonyodalommal, önálló és az előzménytől is eléggé elkülönülő történettel. Igazából, amikor véget ért a film egyből megértettem, hogy miért is kapott olyan értékelést IMDB-n, amilyet. Ha a jelenlegi állapotot nézzük, akkor még nincs benne a top 250-ben, de csak azért, mert nem frissítették még ezt a lapot. 

Ezért persze meg is kell dolgozni. A történet kiváló. Ellentétben az előző résszel itt a rendező képes volt karaktereket a középpontba helyezni és nem mindenkiről szólt egyformán. Ezzel azt érte el, hogy maga a mellékszál jobban előtérbe került, mint az elődnél. Így már az ember jelentőséget is tanúsít neki, nem pedig csak figyelgeti, hogy mi történik azon a szálon, mint azt általában. És persze, mivel alapvetően 6 főszereplőről beszélünk, ezért majdnem mindenki kapott egy kis saját történeti eseménysorozatot, amit szépen végig és végig tudtunk követni, ahogy a film tartott.  Ez azért is jó, mert aki csak ezeket a filmeket látja, az is megismerheti a karakterek történetét.  Anélkül, hogy spoilerekbe belemennék, sajnos nem lehet a történetről többet elmondani. 

A szereplők remekek. Végre van esélyünk megmutatni rendesen, hogy ők és az általuk játszott karakterek is emberek. Ez pedig egy hatalmas fejlődés az előző filmhez képest. Az újonnan behozott karakterek pedig teljesen rendben vannak. És bár azoknak, akikkel beszéltem Ultron hangja nem tetszett, de szerintem eléggé laza volt ahhoz, hogy retteghess attól, hogy elpusztítja a világot, de közben egy jót is nevethess rajta. 
Sajnos van egy komoly gond is. Ez pedig a vágás, és azon belül is a harcok vágása. Már az elején inkább úgy néz ki, hogy itt is harcolnak, ott is harcolnak, de ez kit érdekel, mert inkább egy nagyon totálban vették fel az egészet, hogy mindent láthassunk (ebben tanulhattak volna a Kingsmantől). Illetve annyi minden történik egyszerre a képernyőn, hogy nem mindig látunk mindent, csak később hallunk róla. Ezeken persze túl lehet lépni csak, mint akciófilm eléggé sokat veszít így a sajátos atmoszférájából. 
Illetve ez nem nekem gond, hanem akik csak a Marvel filmeket látják, általában nem olvasnak képregényt.

Emellett történeti kavarodás is van. Ebbe nem mennék bele, de annyit elmondhatok spoiler mentesen, hogy a bosszúállóknak nagyjából annyi köze van Ultornhoz, hogy ők fogják legyőzni, ám a filmben az írók ezt egy kicsit továbbgondolták.  Ezzel semmi gond sincsen, de a képregényeket is olvasók ezért nem is szeretik annyira a filmet. 

Általában a töltelékfilmek (bár nem tehetnek róla) vagy nem szólnak semmiről és csak átvezetnek a kezdő és befejező rész között, vagy iszonyatosan küzdenek, és ez látszik is. Itt egyikről sincsen szó. Az Ultron Kora remélhetőleg el tudja azt érni, hogy kifejlett történettel rendelkező trilógiaközi filmeket kaphassunk.  
Szerintem kötelező darab akkor, ha szereted a sorozatot és érdekel a következő két rész. Moziban megnézni ajánlott, bár nem kötelező, mert nem tesz hozzá olyan sokat az élményhez, valamint a 3D is elhanyagolható, mert azon kívül, hogy a kapitány pajzsa elrepül az arcunk előtt mást nem veszünk majd észre.

Értékelés: 8/10

 

Translate »