Oldal kiválasztása

Animekarácsony 2014 – beszámoló

Animekarácsony 2014 – beszámoló

Az animerajongók Paradicsomában járhattunk 2014 végén, amikor is az év lezárásaként a MondoCon még egy utolsó nagy, karácsonyi rendezvényt tartott. Beszámolónkat olvashatjátok az ott láttottakról, valamint megtudhatjátok, mikor tartják a tavaszi MondoCon-t.

Az első, ami igazán szembeszökő volt a rendezvény megközelítésekor, az a hihetetlen tömeg, ami kinn várakozott a Millenáris épülete előtt, a bejutásra várva. Tudjuk is le egyből a rendezvény egyetlen negatívumát, hogy aztán a pozitív dolgokra összpontosíthassunk: gondok voltak a bejutással, mivel sokkal többen szerettek volna ellátogatni az Animekarácsonyra, mint ahány embert a Millenáris képes lett volna a hatályos rendelkezések alapján befogadni. Akinek elővételes jegye volt, annak nem jelentett gondot a belépés, viszont aki a helyszínen szeretett volna jegyet váltani, annak bizony akár órákat is sorban kellett állnia, mire beengedték. Cserébe viszont bent jól el lehetett férni, és még a közlekedő folyosókon is jobban lehetett az egyik épületből a másikba eljutni, mint például az egyik tavaszi hungexpós MondoCon-on. Mindenki levonhatta a tanulságot (a rendezvény kinőtte a Millenáris kereteit, illetve érdemes előre jegyet venni), és ha minden jól megy, az elkövetkező alkalmakkor ezzel már nem lesz gond.

És akkor most térjünk át arra, mivel tölthette az idejét az, aki bejutott a rendezvényre! Talán mondanom sem kell, hogy volt itt cosplay bőven, mindenféle témában. Volt, aki be is nevezett a versenyre, és megmutatta magát egy rövidke produkció keretében a nagyszínpadon, de elég volt a tömegben sétálgatni ahhoz, hogy konstatáljuk, inkább azok vannak kisebbségben, akik nem öltötték magukra valamelyik kedvenc karakterük gúnyáját. A közösségépítést nagyban elősegítették a különböző játékok, workshopok és versenyek, az olyan közösségi terek, mint a japán teaház, de természetesen bárki fotózkodhatott is, és úgy általában véve is mindig egy szabadabb légkör jellemzi ezeket az eseményeket, ahol bárkit bármikor nyugodtan leszólíthatsz, és rákérdezhetsz például a jelmeze elkészítésének fortélyaira.

A kötetlenebb társalgást és időtöltést formális események is övezték, hiszen volt itt rengeteg kvíz, színpadi vetítés, táncos előadás, miniversenyek – reggeltől estig biztosított volt a program annak, aki kilátogatott az eseményre. Ha pedig anime a téma, akkor természetesen nem maradhattak ki az árusok sem a kínálatból, így rengeteg távolkeleti vagy éppen európai szőrös kis plüssre, könyvekre és képregényekre vagy éppen saját készítésű relikviákra lehetett bukkanni a D csarnok vásári forgatagában. Ugyanitt kapott helyet egy Just Dance-szekció, néhány PlayStation-konzol, valamint egy League of Legends stand is, amit néhány retro kütyü egészített ki a csarnok északi falánál. Ha pedig ez még mindig nem elég, voltak DDR-táncszőnyeges versenyek, de kiállítóként jelent voltak különböző cosplayes társaságok is (pl. Star Wars, Gyűrűk Ura, Star Trek).

Egyre jobban növöget és fejlődik a rendezvény, és reméljük, hogy ezzel együtt az infrastrukturális háttér is bővülni fog. Azt már most tudjuk, hogy a szokásos tavaszi MondoCon rendezvényt április 11-12. között rendezik meg a Hungexpón, úgyhogy már csak pár hónap választ el minket attól, hogy ismét felvonulhasson a hazai cosplayesek hada, és újra látványos jelmezekkel, a szervezők pedig érdekes és izgalmas programokkal kápráztassák el a látogatókat. Mi ott leszünk!

Oszd meg velünk és olvasóinkkal a saját véleményedet egy hozzászólásban!

hozzászólás

Translate »