Oldal kiválasztása

Tengami – Játékteszt

Tengami – Játékteszt
8 éve született ez a tartalom. Kezeld ennek megfelelően (pl. egyes hivatkozások esetleg már nem működnek).

Az élő könyv, amelynél a történetének részesei vagyunk, és a részletekre is figyelnünk kell. Az élő könyv, amely elgondolkodtat és bennünk marad.

A Tengami egy olyan indie cím, amit nehéz szavakkal leírni, nehéz azokat az érzéseket közvetíteni, amik játék közben érik az embert, és nem is biztos, hogy mindenkinek ajánlott ez a játék, mert sokak számára unalmasnak és néhol nehéznek bizonyulhat.

Történetünk a Távol-Keletre sodor minket, ahol egy cseresznyefát láthatunk, amelyet a kihalás veszélye fenyeget, és nekünk a feladatunk az lesz, hogy a virágait összeszedve újra életet adjunk a fának. De ez nem lesz olyan egyszerű, mint gondolnánk, mert sok-sok fejtőrön át vezet az utunk célunk eléréséig.

Ha már a fejtörőkről esett szó: a játék itt visszanyúl a régmúlt szokásaihoz, és nem adja lépésről lépésre a játékos szájába, hogy mit kell tennie. Vannak ugyan tippek, de azzal sem biztos, hogy közelebb kerülünk a megoldáshoz, így hát sokszor aprólékosan meg kell néznünk mindent, hogy megtaláljuk a megoldást, és van, hogy lapozás közben találunk majd rá.

Mit is jelent az, hogy lapozás? A Tengami egy point and click alapokon nyugvó kalandjáték, és ami kiemeli ezek közül az, hogy egy könyv a játszóterünk. Ahogy elérünk olyan pontot, ami máshova vezet, egy jelölés elkezd világítani, és azt meg kell fognunk és húznunk, hogy egy új oldalra kerülhessünk. Ez leírva furcsán hangozhat, de a videó tökéletesen bemutatja.

Wii U-n volt lehetőségünk tesztelni a Tengamit, így tulajdonképpen a gamepad érintőfelületére helyeződik át az egész játék, és bár tévén is játszhatjuk, viszont ahhoz, hogy pontosan eltaláljuk a megérinteni kívánt pontot, amúgy is le kell néznünk, és a sok fölfelé és lefelé nézelődések elkerülése miatt sokkal kényelmesebb, ha az érintőképernyőn játsszuk.

Látványvilágát tekintve tökéletesen minimalista játékról beszélhetünk. A könyv jellege miatt mindenhol visszaköszön a harsány színvilág, és semmi túlzott effekttel nem fogunk találkozni, és a játéknak jól is áll ez a stílus. Inkább a hangulata és ez a steril világ az, ami beszippantja a játékost. Hangzás tekintetében a Távol-Keletre jellemző zenéket fogunk hallgatni, amik tökéletesen kiegészítik a játékot.

A Tengami egy nehéz indie játék. Lesz, akit a hangulatával fog megragadni, de a legtöbben valószínűleg inkább elkerülik, elsődlegesen azért, mert a fejtörők néhol nehézre sikerültek, és ez számos játékos kedvét szegheti. A kitartóbbak viszont egy remek kis játékra találhatnak.

iOS-re és Wii U-ra már elérhető a játék, és Steamen is hamarosan fel fog tűnni.

Értékelés: 8,5/10

Translate »